Български затворници казват сбогом на стайните гърнета

И все пак условията в затворите ни остават мизерни
16 май 2010 10:25,
87
Български затворници казват сбогом на стайните гърнета
Снимка: Булфото

Затворници във Враца замениха стайните нощни гърнета с истински тоалетни в опит за подобряване на условията в препълнените български затвори, съобщи АФП.

“Няма друг затвор в България, който да е преминал подобно обновяване за 25 години“, казва заместник-директорът на затворническата администрация Емил Маджаров след неотдавнашното пребоядисване на стените и изграждането на тоалетни.

Но в затвора в Западна България, построен през 1914, четирима затворници все още са принудени да делят тясна килия и европейските стандарти са непостижими.

Според директора на администрацията това не е нормално за европейска страна. Всеки затворник в България разполага средно с 2.75 квадратни метра площ, далеч под изискваните от ЕС 6 квадратни метра.

Новоприет закон планира да се осигурят средно по 4 квадратни метра на лишените от свобода до 2012.

“Условията в българските затвори са вероятно най-лошите в целия Европейски съюз“, смята Василев. “Не можем да кажем, че принадлежим към европейското семейство със затвори, в които кофи са използвани вместо тоалетни или където условията за живот представляват рискове, вместо да гарантират физическото и ментално здраве на затворниците“, допълва той.

Затворите са сцена на постоянни протести от осъдените, които “се качват по покриви, отказват храна или се самонараняват“, за да поискат по-добри жизнени стандарти, казва Василев.

Сега българо-британски проект във Враца и в други затвори чрез подобряване на условията се надява да ограничи протестите и да спре растящата употреба на наркотици между лишените от свобода – броят на пристрастените се е утроил за три години.

Властите обаче признават че им пренаселеност, а плановете за това се отлагат поради липса на средства.

В момента има 12 затвора в България Те са били 30, когато комунистическият режим дойде на власт през 1944. Останалите бяха затворени, докато властите се стремяха да изкоренят престъпността за пет или десет години и превърнаха затворите във фабрики, пояснява Василев.

Броят на затворниците се увеличаваше обаче и след падането на комунизма през 1989, достигайки пика от 12 000 през 2005.

Цифрата е намаляла оттогава благодарение на пробационната система, въведена преди 2 години за затворници с добро поведение и присъди до 3 години.

“Без пробация, броят на затворниците би достигнал 18-20 000“, казва Василев.

Съгласно закона, затворниците могат да намалят срока на присъдата си чрез работа като готвачи или дърводелци. Едва 25-30% от затворниците обаче могат да се възползват от тази схема поради икономическата криза, в сравнение с до 95-те процента по времето на комунизма, според официални данни.

Новото законодателство междувременно предвижда осигуряването на всеки лишен от свобода със заетост като работа, учене и спорт поне 4 часа дневно.

Пренаселеността и общите условия са дори по-лоши в местата за полицейско задържане, признават властите, и България бе принудена да затвори някои от тях след серия решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, отбелязва АФП.

Това не помогна много, се казва в годишния доклад на Българския хелзинкски комитет. Документът отбелязва, че условията в местата за задържане през 2009 са “нечовешки и унизителни“.

Арестуваните могат да прекарат месеци без достъп до свеж въздух и дневна светлина, а едва 9 на 43-ма затворника имат отделни тоалетни.

Останалите разполагат с по една на етаж през деня и с нощни гърнета, раздавани на задържаните през нощта, се посочва в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Не се връзвайте, не е бил в арабски затвор. Просто се прави на интересен.
76
2
 
0
 
! Отговори
todoreste преди 13 години
zdrasti na 24 godini sam ot Sofiq kogato bqh 10 ti klas iskarah 1 godina v TVU , trqbva da vi kaja 4e tova mi bqha nai-hubavite godini v jivota ... tam se zapoznah s tochnite hora ,povecheto ot tqh v momenta imat mnogo pari i sa dosta izvestni v undergrpund sredite ni ... radvam se 4e sam poseti ltova mqsto ..tam se nau4ih da dyrja na naprejenie glad mizeriq i boi --> sega imam parichki ne s eoplakvam !!
75
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 13 години
Щом си вил в затвор в арабския свят и после и тука си вил в затвор , ясна е работата , сигурно и рум сървиз ще искаш ? Мястото на такива като теб е в КАУША !!!
74
0
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
Ти добре ли си!!! Ти може да не отидеш в детска градина, но децата ти, внуците ти- да. *** разсъждения . Има хора , които цял живот нямат вземане-даване с полицията, защото зло не правят и си живеят спокоен и почтен живот.Но има и такива, за чиито "права" пишете, които само гледат да излъжат и на гърба на другите да си живеят, зло правят на другите и не име е жал. Пишеш така, сякаш си сигурен ,че ще влезеш в затвора- ако не ти е чиста работата, ще влезеш. Стегна ли куфарите вече??
73
1
 
1
 
! Отговори
кольо преди 13 години
по стечение на обстоятелствата излежах кратка присъда в затвор в арабска страна от така наречения "трети свят". отношението от персонала беше зле разбира се, защото бях втория християнин между 2200 затворници, но като цяло нямам особени оплаквания. условията - 3 душа и 3 тоалетни на 200 човека, но достъпни денонощно и си ги подържахме ок. в последствие се запознах и с условията в БГ...... е по-зле от тука няма.
72
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, несмешник -- в затвора мога да ида, ама в детска градина просто няма начин... а па ти като искаш *** в детската градина, изобщо не смятам да ти преча
71
1
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 13 години
***, хахах. Готов да дава пари за престъпниците да живеят добре е евроусловия. Малко данъци плащаш, драги. Дано си готов да даваш пари и за детски градини, болници, училища, сиропиталища, старческо домове....Аз смятам , че има много по-важни и обществено нужни дейности, за които да с еоптделят тези пари, а не престъпниците да ми живеят добре. Живяли са навън добре, но за наша сметка
70
0
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 13 години
Я си помисли хубаво защото ме заинтригува ОТКЪДЕ ПОЗНАВАШ ТОЛКОВА УБИИЦИ И ИЗНАСИЛВАЧИ
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все още си плащам данъците и искам да се отделят пари за затворите , аз искам зарворите да отговарят на европеиските изисквания и нищо повече...
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
забелязал съм, че най-голямите престъпници/убийци, изнасилвачи/ нямат жал към жертвите си, но когато стане въпрос за собствения им живот започват да призовават за християнско милосърдие, въпреки безбожните им престъпления.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да , бе , да. Къде в Българоя имa осъден в затвор за неплатен данък??? Има глоби за това и плащане на лихва. Това да не е САЩ.
66
0
 
4
 
! Отговори
анти преди 13 години
Въобще не ти вадя думите от контекст- всичко това е личният избор как да постъпиш Чукам на дърво за здраве и внимавам и не се колебая как да постръпя, з ада ми е спокоен съня. Хубав ден . Ей така ви исма да се затъпвате и за инвалиди, онкоболни , сираци- парите не стигат, там трябва да се помсили как да се помогне, там да се защитават права не само с смс-и, а не на убиеца , който искам да телевизор да гледа порно и да яде месо по-често вместо боб
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в затвора са тези, които са нарушили някой закон-тогава не им е пукало за закона, а като попаднат в затвора изведнъж захочват да се позовават на закона.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Целта не само да влезеш в затвора ами и да излезеш от него човек-- в затворите има ограмотяващи програми и какво ли още не виждам само озверени писатели , но трябва да има и християнско отношение ,има и съдебни грешки и счетоводни грешки и сбивания и афектни грешки, не всички вътре са садисти дебнещи с моторна резачка - дето само патрон ги лекува,
63
0
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 13 години
Спри спри. Спри да плащаш данъци и после върви да обясняваш на такива слабоумни във форумите, че в затвора има и хора пропуснали да си платят данъка.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
децата ни нямат свои стаи, по селата много хора са толкова бедни, че ползват външни тоалетни. Ако някой има желание да им построи тоалетни и други екстри-това е негово решение, но считам, че от данъците ни преди условията в затвора трябва да помислим за децата и възрастните ни родители.
61
0
 
0
 
! Отговори
И да добавим преди 13 години
Въобще не се опитвай да ми извадиш думите от контекста. Дадох ти няколко примера. А както някой ти каза - чукай на дърво, да не се окаже че седиш и се питаш `абе какво се обърка`.
60
2
 
2
 
! Отговори
анти преди 13 години
"счетоводители които са били под жесток натиск на работодателите си и за се опитали да запазят работата си ... и т.н. и т.н."- въпрос на личен избор. Сигурно защото този счетоводител няма къде другаде да работи, освен за този работодател, сигурно защото не се търртсят счертоводители от други фирми, та е решил да "услужи" на шефа си и да се облажи , като заобиколи закона. Сигурно е с много специфични счетоводни умения, щом не може да смени фирмата и само за този шеф може да работи
59
0
 
1
 
! Отговори
Дедото преди 13 години
През 1982 година, мой изключително близък приятел беше на бригада /имаше ученически/. Едно синче на партийно *** пред очите му започна да се гаври с гаджето му. Приятелчето - кипна, и стана така, че счупи челюста на ***.За това, макар че бе на 16 години, го осъдиха на година и половина в ТВУ или както там се казва. Таааа, ти сигурно ще си затвориш очетата, а ?! За да спазваш законите ... може да е правилно ама не е мъжкарско. Ама ти си знаеш.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си знаете , че в отпуск могат да се пускат затворници с лек режим в ТПО ,а отпуск за РЦ модели няма , тези дето лежат по15-год кои ще ги пуска в отпуски.