Норвегия дава ?584 хил. за разкопките край Созопол

Посланикът на кралството ще посети манастирския комплекс
9 авг 2010 12:02,
68
Норвегия дава ?584 хил. за разкопките край Созопол
Снимка: Булфото

Разкопките, както и реставрацията на манастирския комплекс на остров Св. Иван край Созопол, са финансирани от норвежкото правителство по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Общата сума, отпусната от Норвегия за проекта, е 584 028 евро, които покриват 90% от всички разходи, съобщиха от посолството на Норвегия.

Още по темата

На 10 август в 11,00 ч. посланикът на Норвегия Тове Скарстейн ще посети разкопките на остров Св. Иван край Созопол и ще разгледа мощите на св. Йоан Кръстител.

"Радваме се, че с норвежки пари се финансират важни археологически проекти и така помагаме на България да съхрани богатото си културно-историческо наследство. Разбира се, първо трябва да изчакаме резултатите от предприетите анализи на находките.

Би било изключително радостно обаче, ако се окаже, че те имат голяма историческа стойност", заяви Скарстейн по повод на откритите в рамките на проекта мощи на св. Йоан Кръстител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: остров Св Иван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
te hubavo dali,ama ne pishe darenie , a finansirane,mai shte trqbva da se vrashtat s lihviteeeeeeeeee
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на норвежките сьомги, суха пара са ни дали ще я усвоим... :)
65
0
 
3
 
! Отговори
марти преди 13 години
До всички СКЕПТИЧНО НАСТРОЕНИ БЪЛГАРИИ ако костите наистина се окажат неавтентични,тогава какво правите???Ще поръчате заря,за да отпразнувате ли???Румънците и гърците правят милиони с фалшивите си истории за Дракула и разни богове от Олимп,и не им пука!!!Ама ние понеже сме най-умните от всички и сме винаги на принципа"Око да види,ръка да пипне"!!!То и затова сме си останали деветата дупка на...кавала!!!
64
0
 
4
 
! Отговори
4-ти клм преди 13 години
Всичката злъч е заради политическа омраза към Божо и шефа му. Божо бил *** и ДС за "сините", а за червените бил предател, пияница и т.н. Колегите му пък му завиждат, защото написа популярни книжки и вероятно припечелва нещо, а те "вуци давят". Има и "черноморско" местно недолюбване, щото Созопол ще дръпнел туристи и ще се прославел, а техните градчета - не.Ами да си мръднат дупетата и да направят нещо... За нихилистите пък Божо бил националист (ауууу, колко страшно!!!). Нема угод.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това за комуниста го напиши на Божидар Димитров, той е комуниста в цялата история около мощите. Други комунисти няма.
62
0
 
4
 
! Отговори
krass BG преди 13 години
Тази тука мръсотия ,която се лее по форума,все извира от червените утрпеки и децата им. Много долни бе ! Ама то комуниста нали е долна твар,какво ли се чудя.То нали и майка си и баща си продава това влечуго - комуниста. Искам аз да съм ви началник на затвора по късно,догодина.Тогава друга песен шя пеете.
61
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 13 години
находката е важна - най-малкото напомняме на Европа, че сме имали държава и духовност много преди тях. Немога да разбера за кво толкова се пените, че някой друг ще спечели - що не драпахте така, като ни ограбваха червените престъпници ? Ето по този начин вие възпитавате и децата си ...
60
0
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
не съм специалист, но щом се обмисля да се изследват в европейски лаборатори ... а ко са закъсали за 200 евро .. за датировка ще им пратя!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скъпия метод за анализ на въглерод 14 - цена за една проба около 200евро.Толкова е скъп.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА, ИМА ЗНАК - ЗНАК, ЧЕ ЧЕНГЕТО СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И ЛЪЖЕ КАТО РАЗПРАН. ТОВА Е МНОГО ЛОШ ЗНАК. ТОЙ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА НИ ВЯРВАТ КАКВОТО И ДА ОТКРИЕМ. ЩЕ НИ ОБЯСНЯТ, ЧЕ СМЕ ЛЪЖЦИ И ТОЛКОЗ.
57
1
 
4
 
! Отговори
spiro преди 13 години
Ако тези мощи бяха намерени в Полша, досега да Им бяха издигнали мавзолей!Но ние сме неверници (би ми се искало да кажа шиб.....), ама нейсе. 1. Мисля си, че това е някакъв знак (намирането на мощите). Да почакаме и ще видим какъв. 2. Мощите на свети Йоан са ценни дори и за невярзащите. Освен всичко друго(колкото и нехриситиянско да звучи), Те са безценен материал (от 4-и век) за анализ и сравнение!
56
1
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
- Очаквате ли да откриете мощи на други светци на острова?- В това отношение имам една догадка - дали неиндифицираните засега костици не са именно на други светци? Затова ще пледирам лично пред господин премиера Бойко Борисов да отпусне средства, за да се направи анализ с въглерод 14. Това за съжаление е скъп метод, който не се прави у нас.- Къде са най-добрите лаборатории?- В Германия, особено тази в Мюнхен.Проби са взети в началото.. а ко се дават пари ще ги изследват!
55
0
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Потърси последните интервюта на Попконстантинов за пресата и се осветли малко, преди нагло да плюеш по социалистически! в една от статиите по темата .. някои беше пейстнал франгмент от интервю на Попконстантинов ... има го публикувано в електронен вариант .. запознай се!
54
1
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
В коя преса искаш да пише? Попконстантинов си го каза в репортажи на място!взети са проби за изследване, в тази страна обаче няма и необходимата апаратура, за това се обмисля проби да бъдат изпратени за въглероден анализ .. в мюнхен или другате!а кое му е противозаконното , че са дарени на църквата? кое .. не редното. Папата разреши да се вземат проби и да се изследва торинската плащеница, тук търсите под вола теле и плюете нагло. Това са християнски реликви и мястото им е в черквата какво?
53
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател001 преди 13 години
Чудесна новина! Радвайте се братя и сестри, защото това е сериозна пара, която ще се влее в икономиката на Созопол. За мощите на Свети Йоан може да спорите колкото си искате, но истината е в парата! Евала на викингите!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ СА ВЗЕТИ НИКАКВИ ПРОБИ ЗА АНАЛИЗ. АКО БЯХА ВЗЕТИ ТОВА ЩЕШЕ ДА ГО ПИШЕ В ПРЕСАТА. ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ НЯМА ОБАЧЕ.ЗАЩОТО АНАЛИЗА ЩЕ ПОКАЖЕ ЕДНО - ЧЕ КОКАЛИТЕ НЕ СА АВТЕНТИЧНИ.ВПРОЧЕМ ВЪВ ФОНДОВЕТЕ НА НИМ ИМА ДОСТАТЪЧНО КОКАЛИ ОТ ВРЕМЕТО НА КРЪСТИТЕЛЯ И МОЖЕ ТЕЗИ "МОЩИ" ДА СА ДОШЛИ ОТ ТАМ.
51
1
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
преди да бъдат дарени на българската православна църквае са взети проби за анализ!просто манипулираш!
50
1
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
най накрая да се направи така, че довършителните работи и реставрацията да се случат!стига са разоравали и зарявали само / за да има и за догодина /!
49
0
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Значи "бруленият с пръчка" министър усвоявал пари по линия на "Европейското икономическо пространство", но вместо да ги влага в икономиката, ги отчитал със сензационни находки. За които правителството бързо отпусна допълнителни средства. Сега май се изяснява емоционалната реакция. А "завистливите" учени от БАН да си духат таратора, че заплатите им вече само за кисело мляко стигат.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не само не е ясно, ами направо си е неясно. Откритите кокали бяха дарени на църквата, което е противозаконно, именно за да не може да бъдат изследвани. Което потвърждава че цялата история е просто лъжа.