Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина

Магистратите взеха решение по казуса "Елчинов срещу НЗОК"
5 окт 2010 14:06,
84
Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина
Снимка: Булфото

Три години след като бе излекуван от рак на окото, Георги Елчинов от Благоевград може да разчита, че ще си върне 25-те хиляди евро, които семейството му е платило за операцията в Германия.

Това ще стане по силата на решение на Съда на Европейските общности в Люксембург, който във вторник задължи магистратите от Софийския административен съд да осъдят Здравната каса за отказ да плати лечение в чужбина.

Делото стигна до Люксембург, след като съдия Николай Гунчев поиска мнението на най-висшите евромагистрати дали българското законодателство за здравно осигуряване е съобразено с европейското.

Поводът е случаят на Георги Елчинов. През 2007 година 57-годишният мъж получил диагнозата рак на дясното око. Българските офталмолози го посъветвали, ако иска да си спаси зрението, да потърси лечение в чужбина. У нас при подобни заболявания се прилага отстраняване на окото.

Елчинов сам открил, че лекарите от клиника в Берлин могат да го спасят, като му поставят радиоактивни пластини или чрез лечение с насочени протони. Той се поинтересувал от цената и преценил, че след като редовно си плаща здравните вноски и следователно е здравно осигурен, може да поиска направление от касата за лечение в чужбина.

Събрал си документите и подал молба до НЗОК да му издаде формуляр Е 112 за лечение в Германия.

Понеже състоянието му било тежко, той не изчакал разрешението на касата и се оперирал.

По-късно получил писмо от директора на Здравната каса, че молбата му е отхвърлена, а заедно с това и покриването на разходите. Мотивът е, че пациентът може да се лекува и в България, а операцията в Германия не се покрива от нашите здравни пакети.

Елчинов обаче не се обезсърчил и завел дело в Софийския административен съд. Магистратите отсъдили в полза на ищеца, но касата обжалвала и делото стигнало до Върховния административен съд.

Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция. Съдия Гунчев от 36-и състав на Административния съд – София-град, се решил да се допита до европейските си колеги.

И те отсъдиха: разрешение за лечение в чужбина не може да се отказва, ако в страната, в която се осигурява пациентът, не се предлага алтернативно и в същото време еднакво ефикасно лечение.

Европейските магистрати преценяват, че загубата на зрението, която би настъпила след отстраняване на болното око, не може да се приравнява с възможността за пълно излекуване.

Използваният у нас метод на лечение официално се признава за не еднакво ефикасен с медицинските практики в други европейски страни.

Тъй като мнението на европейския съд е задължително, сега софийските магистрати трябва не само да осъдят касата да плати предвидената от клиничните пътеки у нас сума, но и разликата до платената от Елчинов цена в Германия.

Благоевградчанинът може да разчита да си получи обратно всичките 25 000 евро, платени в Берлин по лечението на онкологичното му заболяване.

Запитването по делото "Елчинов срещу Здравната каса" е третото искане за становище от съда в Люксембург от влизането на България в ЕС. Преди това беше търсено тълкуване за електронните технологии и за акцизите за стари автомобили, по които българските магистрати вече се произнесоха, съобразно препоръките на европейските им колеги.

Освен че е задължително за всички български съдилища, то може да се използва и като прецедент в другите страни от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТКАЗЪТ на НЗОК да плати лечението в чужбина е "аргументилан" с "довода4, че и в България е могъл да получи "лечение. "Лечението" в България е ИЗВАЖДАНЕ на окото - само за 50 лв., докато това в Германия предлага ЛЕЧЕНИЕ на рака с протонови пластини и СПАСЯВАНЕ на окото. Има сериозна разлика, нали?НЗОК обжалва, разбира се, и се мотаха още година и половина, но няма лошо - лихвите се трупат и сумата нараства.Имат ГЛУТНИЦА от топ-юристи, но срещу фактите и истината измишльотини не вървят..
83
1
 
6
 
! Отговори
Adv. преди 13 години
Да се радва на добро здраве човека и поклон до земята на колегата спечелил делото. От този съдебен прецедент могат да се ползват всички държави членки на ЕС. Спечелванто на това дело е наистина изключително значим принос за съдопроизводството. Не виждам къде са сега злите езици, които константно оплюват професията.
82
1
 
6
 
! Отговори
Rider2002 преди 13 години
Всички трябва да съдиме държавата за всичкоЕвала на човека
81
2
 
5
 
! Отговори
не съм от бсп и дпс преди 13 години
добре де ,нали в тази нзок влизат нашите пари ,при такива дела от кои пари се плащат тези наказания, сега са малко тези дела с/у касата ,ами като станат 100 или 1000,то касата от де пари за делата, а и лечение на хората през това време с тез пари?ами аз за кво ги давам тез пари ,за дела ли или да лекувам тез дето нямат здр.вноски и като поискам лечение си плащам като арабин
80
1
 
7
 
! Отговори
Noname преди 13 години
"Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция."Какви са тези съдии не мога да разбера? Да си вършат работата или да си ходят!
79
1
 
19
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Браво! Евала на човека, че си е търсил правата! И ашколсун на Европа, че най-после показа ясно на НЗОК за какво е създадена последната всъщност - че трябва и да дава, а не само да граби. Дано има повече такива новини!
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Гацко! Много точно и правилно написано!
77
1
 
3
 
! Отговори
neyznavaem преди 13 години
tzakai ot ymrial pismo
76
1
 
18
 
! Отговори
браво преди 13 години
Да е е жив и здрав! Ама всички ли требе да тръгнем да се жалим у Брюксел, та нещо да се промени в тая държава?!
75
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на човека и да е жив и здрав! Сега нека се възползуват и други българи, които Здравната каса разиграва вече 10 години!
74
1
 
55
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Работата е ясна. Европа защити правата на един българин, отнасяйки се към него, като европеец. България отхвърли здравния проблем на българин и му обърна гръб, отнасяйки се с него като към животно. Задълженията на българина в България е да плаща, да плаща и пак да плаща а правата са му да си наляга парцалите и да си трае. Тази изостанала селяндуска държава отдавна е едно нищо за мен. Влизам да преглеждам новините, за да видя колко ниско може да падне едно "общество" !
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скоро ще станат 4 години в ЕС, така ще е...
72
1
 
18
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Това ще бъде отговорът на здравната ни реформа: след като лечение не може да се получи в България, но сме били осигурявани именно за да получим същото това лечение, ще го получим в чужбина, а българската здравна каса ще не ще ЩЕ ПЛАТИ и ТОВА НЯМА ДА Е ЕДИНСТВЕНИЯ СЛУЧАЙ.
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
neka ne plastame osigurovki kato ne polu4avame adekvatno le4enie
70
1
 
3
 
! Отговори
hrana za vsi4ki преди 13 години
не, не, просто си мноо ПРОС
69
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евала на човека!Само така трябва да се действа срещу комунистите в България.Това е държава,която работи против народа и нека всички в чужбина научат това.
68
1
 
12
 
! Отговори
Съдията преди 13 години
Правилно, всъщност смятам, че не е лоша идеята да се съберем и дружно да ги осъдим!
67
1
 
25
 
! Отговори
ВЕШИН преди 13 години
ТОВА Е НАЧИНЪТ-ВСЕКИ ДА СЪДИ ТАЗИ ДЪРЖАВА И ДА СЕ БОРИ ЗА ПРАВАТА СИ ! ЗАЩО В ЕДНА ФРАНЦИЯ ИЛИ ГЪРЦИЯ ИИМА НЕПРЕКЪСНАТО СТАЧКИ-АМИ ЗАЩОТО ХОРАТА НЕ СПИРАТ ДА СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВАТА СИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ СА 10 ПЪТИ ПО-ДОБПРЕ ОТ НАС! НИЩО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ДАРОМ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ ДА СЕ БОРИМ ЗА ПРАВАТА СИ НЕПРЕКЪСНАТО И ДА НЕ ДАВАМЕ И ДЕН СПОКОЙСТВИЕ НА ОХРАНИЛИТЕ СЕ И СМУЧЕЩИ КРЪВТА НИ ВЛАСТНИЦИ!!
66
1
 
35
 
! Отговори
Judge Judy преди 13 години
Само европейския съд може да отсъди в полза на БГ гражданин - родният такъв върна делото. Егати резила. А от касата добро не чакайте - осигурявам се на голяма заплата, а когато стана въпрос за болничен, дето лекарят бе виновен за неправилното му попълване - глобиха мен, не ми изплатиха за гедане на болното дете към 200 лева. Не знам кой *** е измислил тази система - много ми се иска да му видя мазните очички.
65
1
 
9
 
! Отговори
до 58 преди 13 години
Прав си кривчо.Само си помисли ако това беше твоето око дали така щеше да кажеш.