Борисов успя да усмири лекарите

БЛС и правителството подписаха споразумение, протестите се отменят
Обновена: 6 окт 2010 20:21 | 6 окт 2010 19:17,
210
Борисов успя да усмири лекарите
Снимка: БГНЕС

Правителството и Българският лекарски съюз подписаха споразумение, с което лекарските протести се отменят.

"Парите за здраве отиват за здраве, на практика се увеличават доста – някъде около 600 млн. лв", подчерта премиерът, като добави, че това става с изричното настояване на министър Симеон Дянков.

„Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки”, похвали се още Борисов.

По думите на министър-председателя пенсиите са били плащани с пари от здравни вноски с елементарен трик - увеличаване на вноската от 6 на 8 %, като с разликата от 2 % са целели да финансират частните осигурителни фондове.

"На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и те не се пипат" обясни Борисов. Същността на трика бил, че са вземали пари от натрупания фискален резерв.

"Този вот, който искаха в парламента, затова го неглижирахме, защото истинските наши партньори не са тези, които са ни го причинили всичко това. Вие видяхте – бяха се подготвили с плакати, да им раздавам автографи, както във всички училища и детски градини, където ходя", коментира Борисов дебатите в парламента за вота на недоверие.

Промените в бюджета на НЗОК ще се направят между първо и второ четене в Парламента.

Документът, който усмири лекарите, съдържа 10 точки.

Още по темата

Най-важните текстове на споразумението с БЛС се отнасят до запазването на размера на здравноосигурителната вноска от 8%, а освен това се приема в бюджета на НЗОК разходната част да бъде не по-ниска от приходната с гаранция средствата да се ползват само за здравноосигурителни и други плащания от НЗОК.

В документа се казва, че се гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и Министерството на здравеопазването към изпълнителите на медицинска помощ.

Утвърждава се трипартитният модел на управление на НЗОК след промени в ЗЗО и при спазване на квотния принцип. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов се изважда от състава на надзорния съвет.

Изненадата за лекарите беше, че документът беше подписан и от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
1
 
! Отговори
До 95 преди 13 години
"17. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!"Хахахаха, бате ти се боцкаш. Вярваш ли, някой е обещал това
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Борисов успя да усмири лекарите."Няма къде да иде. До сега който му е скточил го е победил.Който има зор да го напъва. Лойко е страхливец, въпреки походката му на борец от началото на 90-те години. На ред са останалите браншове. Действайте, пари има, както виждате.
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1. Обещание. Поддържане на балансиран бюджет. Неизпълнено!2. Обещание. Намаляване на осигуровките с 5%. Неизпълнено!3. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено!4. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено!5. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!6. Обещание. Мораторим на строителството върху гори, придобити чрез замяна. Неизпълнено!7. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии. Неизпълнено!8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!9. Обещание. Развитие на зелен бизнес и данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Неизпълнено!10. Обещание. Инвестиции в земеделието, бърза комасация, ефективно усвояване на парите от Европейския съюз. Неизпълнено!11. Обещание. Финансова децентрализация на общините. Неизпълнено!12. Обещание. Конкурсно начало и при избора на научни изследвания, които да бъдат финансирани с пари от бюджета. Неизпълнено!13. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!14. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!15. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!16. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!17. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!18. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено!19. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено!20. Обещание. Нови системи за оценка на труда на учениците и учителите, засилване на връзката между потребностите на реалния сектор и образованието. Неизпълнено!
82
1
 
7
 
! Отговори
90 преди 13 години
Знаеш ли колко ми дреме какво е обещал Тиквата на Ердоган. Все ми е тая, мойте проблеми са свързани с другите му безумия, които пряко бият по джоба ми. Да му беше само тая изцепка с мед да го храним.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми де го прокуроро,айде Романе-"На колене....Калинке-малинке"-хахаха,дайте малко Пикчърс де :)))
80
0
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
Вярно е че се мъчат всичко да променят,ама нямат мозък да го направят,това да не е да се мъчиш да вдигнеш 100 кг. от лежанка ,хората по 20 години учат и пак не са готови за тоя пост ,а някой ей така си мислят ,че стават нещата ,,,,
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така си е - Ердоган няма нужда да се среща с Доган, тъй като се срещна с приятеля му Бойко. Той ще му рапортува.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой предаде България - на Ердоган?
77
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ако на Боко му растеже носа при всяка изречена лъжа вече щеше да е с най-дългия нос в света без никаква конкуренция и шансове някой да го надмине :). Е, всички дето му се радват са живото доказателство защо държавата ни е на този хал и защо никога няма да се оправи, а ще копаме все нови и нови дъна :)
76
0
 
5
 
! Отговори
болничен менте преди 13 години
Затова и министър Найденов също останал изненадан, че шефката на "Земеделие" чака дете. За мен в какво физиологично състояние е един човек, е личен въпрос. Разбрах, когато баща й обяви по радиото, че е бременна. До този момент при мен имаше болнични листове, които показваха сериозно заболяване, което няма нищо общо с раждане. Информиран бях за налагащо се лечение, което изисква продължително отсъствие от работа. Но това са лични неща и не бих искал да ги коментирам повече, каза министърът
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като гледам колко платени бойкогъзолизцета са налетели да пълнят форумите - бая го е спекло ла----ното бойко и никва смелост не му е останала.-...а ве ей, платените писачи, не ви ли е срам да пишете такива лъжи за тая тиква, дето дори като лъже успява да се ос---ере до шия? вчера каза че били давани здравните пари за пенсии, днес измисли нова лъжа, вие пак му лижете.... ай да не казвам какво....най ме кефи обаче, когато бойкогъзолизците започнете да виете на умряло и да пишете с главни.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хане аз съм голям почитател на Борисов кажи ми в кой сайт не го псуват ,че да ходя там да се успокоя малко ?
73
0
 
7
 
! Отговори
81 преди 13 години
Че като гербавите са ти любимци, а Човекът-Пепеляшка ти е идол от къде ти идват притесненията за зимата? :) Нямаш място за притеснение, Боко е много интелегентен и кадърен, екипа му са профита като Дянков, даже няма да ти вдигат данъците, осигуровките (опа тях щели да ги дигат), цените на ток, парно, вода, горива и т.н. вече ти ги дигнаха само с 30%, та вече до Нова година нямало да ги дигат. Е верно, заплатата нема да ти дигнат, ама ти трябва да се радваш, че няма да ти я намалят :)
72
1
 
12
 
! Отговори
катапултиращото кре преди 13 години
Как се чувствате, другарю Борисов, в катапултиращото кресло на мин.председателя?
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Циркаджиите от Българският лекарски съюз клекнаха като им подадоха кокалчето!А този *** Владислав Горанов трябваше да го изритата на минутата.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Циркаджиите от Българският лекарски съюз клекнаха като им подадоха кокалчето!А този *** Владислав Горанов трябваше да го изритата на минутата.
69
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе аз мисля как ще минем зимата,някои си мечтаят за избори.Смях;По принцип поддържам ГЕРБ,И ПОДИГРАВКИТЕ СИ ГИ СЛАГАМ НА ОНАЯ РАБОТА,АРЕ СИКТЕР...
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз също се радвам, че най-посел последното комунистическо правителство - това на милиционерите от ГЕРБ ще отиде на бунището на историята.НИКОГА ПОВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ!
67
2
 
9
 
! Отговори
не е здравната рефор преди 13 години
Проблемът не е здравната реформа, а баба Бойка!
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всъщност истината е че "лекарите взеха страха на борисов и той им предложи откуп за кожата си"

Спонсорирани публикации