Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН

Около 1500 учени протестираха пред парламента
Обновена: 10 ное 2010 15:18 | 10 ное 2010 12:50,
327
Не бюджет, а гавра!, изригнаха от БАН
Снимка: Булфото

Стотици учени от БАН отново се събраха на протест пред сградата на парламента с искане за повече средства.

"Бюджетът, който е определен за БАН за 2011 г., е гавра с науката в България. Това е финансово задушаване, и то умишлено, на една от най-добрите научни организации у нас", каза председателят на академията акад. Никола Съботинов.

Учените настояват за бюджет от 111 млн. лева за следващата година, както и за възстановяване на съкратените 10 млн. лева от бюджета на академията за тази година, необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.

"БАН винаги е била стожер на българщината и всички разумни държавници са й помагали. Учените трябва да бъдат защитавани и поддържани, а не да протестират", подчерта акад. Съботинов.

"Всички наши колеги по света са учудени от това, което става в България, каза още председателят на академията. Не трябва да допускаме ликвидирането и унищожаването на БАН, това е национална ценност и гордост за България" категоричен беше той.

Още по темата

"Искаме си заплатите, парите за парно, ток и инфраструктура", обяви на свой ред проф. Владимир Димитров, научен секретар на БАН по химическите науки.

По думите му нито едно от обещанията на правителството на ГЕРБ не е изпълнено до момента.

Учените отново се възмутиха, че през тази година парите за БАН са били орязани от 84 млн. лева до "срамните" 59 милиона.

"Заплатите на служителите в академията са паднали с 30%. Доцентите, които досега взимаха 600 лв., колкото една чистачка в банка, сега взимат 400 лв. 

Възнагражденията на младите учени пък са намалели от 380-450 лв. на 200 лв. Колкото и да сме образовани, още не сме открили начин да живеем, без да се храним.

Колкото и да сме умни, още не сме открили начин да работим на 8 градуса, без да се разболеем", каза проф. Бойко Георгиев от БАН.

"Donations – one way ticket for Djankov", "Money+Djankov= total system failure", "Народността угасва, където знанието линей", "Създаваме апаратури космически за заплати трагикомически" и "Дринов и Дякона БАН откриха, Дянков и Игнатов я затриха", бяха само някои от надписите на плакатите на протестиращите.

"$250 млн. за Дянков камък" пишеше над снимка на сградата на БАН, придружена с цитата от интервю на Симеон Дянков, дадено още преди да стане министър – през декември 2008 г.

В него Дянков предлага вариант за реформа, като се затворят повечето лаборатории и научни центрове в БАН и на тяхно място се учреди фонд "Наука".

Учените заплашиха, че ще заведат граждански иск срещу правителството за нарушаване на основни конституционни права, каквото е правото на труд. Искът щял да е за 60 милиона лева.

Протесното шествие завърши пред Министерския съвет, където учените скандираха "Оставка" под прозорците на премиера Бойко Борисов. И този път обаче той не ги прие.

Образователният министър Сергей Игнатов, за чиято оставка и тази на Дянков те настояват, ги увери, че този бюджет на БАН е най-добрият по време на криза. Игнатов обеща да съдейства и за лична среща с Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: протестБАН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
14
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Един народ без култура и образование е загинал. С действията си това правителство цели точно това. *** и неграмотен народ лесно се управлява. Бездействат по отношение раждаемостта на *** ,всеки ден в домовете се оставят по 5 деца , *** парите на учените , гоним младите ,плащаме пари за подслушване , правим безрезултатни акции , хвръчим с хеликоптери и ритаме топки . Е ? А на плюещите по учените -Всеки ден има инфо какви изобретения са направили. Разликата е ,че минават мимоходом .
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като няма пари в бюджета на БАН що не работят по конкретни проекти на фирмите и да изкарват пари? Забранено ли им е? Като са малки заплатите кандидатствайте в частни фирми и ако сте специалисти ще ви вземат и ще ви плащат много повече. Какъв ви е проблема?
31
2
 
8
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Изцяло Ви подкрепям в протестите. Успех!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как да се застъпи за науката човек говорещ лошо дори и български език. Човек, чиито речник се състои от 47 думи, повечето от които диалектни, остналите хамалски. За каква наука и образование може да се говори, когато управлява човек, който не може да напише дори името си без две правописни грешки.Имам чувството, че живеем в лош филм.Надявам се скоро този лош филм да свърши.Ако може и предсрочно.
29
6
 
11
 
! Отговори
lancelot преди 13 години
Това го няма никъде по Света :) на 70 години да се водиш учен, да не си направил нищо реално, цял живот да си взимал пари от държавата (народа) и сега, когато ти е време да се пенсионираш и оттеглиш с достойнство, ти отиваш и протестираш срещу това, че вече е време да дадеш път на младите ! Така е като си свикнал да се правиш на учен и да получаваш на готово !!!
28
1
 
7
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Защо само преди няколко години никой не изригна, когато се съкращаваше мрежата от станции и наблюдатели към НИМХ? Нали наблюденията и записите им са част от работата в няколко държавни ведомства и на някои от институтите в БАН. А наблюдателите вземаха непостижимите възнаграждения от 20 лева месечно. И то преди кризата!Защо гласуването на разходите за участие и разходки по международни прояви, конференции и симпозиуми бе приоритетна? А мълчалива се ликвидираше мрежата от наблюдателни станции?
27
6
 
15
 
! Отговори
ученик преди 13 години
Добре бе хора!!-от тези учени 90% е шума и плява.Искам да останат истински учени , а не фигуранти!!!!
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Структура на ГЕРБ.Вождът - единствената книга, която е прочел е "Винету" при това на 42-годишна възраст. Нормалните хора чета тази книга между 9 и 11-годишна възраст.Електоратът - не е прочел нито една книга.Бог да пази БЪЛГАРИЯ!
25
8
 
13
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Г-Н ПРОФЕСОР, АЗ КАТО ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН НА СТРАНАТА, КАКВА ПРЯКА ПОЛЗА ИМАМ ОТ СЕГАШНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА БАН? КАЖЕТЕ МИ, КАКВО СТОИ ЗАД ДОРИ ИЗХАРЧЕНИТЕ 50-60 МЛН. ЛВ ТАЗИ ГОДИНА. ЗАЩИТЕТЕ СИ ПАРИТЕ, КОИТО ИСКАТЕ. ИМАМ И ОЩЕ ЕДИН ВЪПРОС, ... ВИЕ КАТО ПРОФЕСОР, ЗАЩО ПИШЕТЕ С ГРЕШКИ ВЪВ ФОРУМА ... ДАЛИ ТО ТЕХНИЧЕСКИ ИЛИ НЕ, НО СА ГРЕШКИ.
24
5
 
7
 
! Отговори
пиянде преди 13 години
Това са и две от най-важните звена на държавата - МВР и НАуката и. Ако те не работят, останалото закъсва. За какво ти е самолет, ако ще ти го откраднат? Ако няма учени, кой ще ти го направи? И аз съм учуден, че не се отделят пари за науката, но не зная кой какво прави там? Ние сме тук в слънечво затъмнение.
23
2
 
12
 
! Отговори
до свят преди 13 години
Не говори глупости!!!Заплатите са изключително ниски, хората са в неплатен отпуск!
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаеш ли какво ще ти кажа, на теб и на остналите промити мозъци. За разлика от мутро-ченгетата от Правителството, учените от БАН не правят смешни PR-акции и не заснемат нискоинтелектуални клипчета за всяко свое постижение. Но правителството на НИЩОНЕПРАВЕНЕТО постоянно бълва "продукция". Лошото е че има наивници, които вярват. Мисля че на следващите избори ГЕРБ-електроата ще кълве дори и на ***, при това гол.
21
2
 
16
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
До ученик:Явно толкова и внимаваш в часовете щом не знаеш какво са направили нашите учени.НАСА с години се домогваше до нашия начин за консервиране и консумация на храни в космоса.С демокрацията си го взеха безплатно.До 90-те години скафандрите,повтарям скафандрите а не твоята глава на руските орбитални станции се правиха от учените от БАН.Ако не си слушал за Мусала-1 и 2 по зле за тебе.Мързи ме да изброявам!!!А дори ид а си губя времето с такива ограничени умствени ресурси като тв0ите!!
20
5
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Чета го в момента заради честото му споменаване по форумите. Поне от това, което виждам до момента, планът за унищожение е чиста параноя. Просто нашите управници са направили всичко онова, което икономистите Ран и Ът са казали, че не трябва да се случва по този начин, защото би довело до катастрофа. Така че ако трябва да се сърдим на някого, то е на нашите управници и на собственото си бездушие и безхаберие.
19
0
 
9
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Проблемът ни е, че чакаме някой друг да ни реши проблемите, докато ни си чатим във форумите.
18
4
 
17
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 13 години
Има *** критерий що за учени сме и топй е дали в конкуренция с други учени от Европа получаваме финансиране от ЕО. Ами да, получаваме! От всичките пари влезли от Европа у нас БАН е докарал 60% а всички университети накуп само 40%. Лошото е, че ЕО дава пари за всичко без заплати и поддръжка на сградния фонд. Е, за тези пари протестираме. Иначе, дори само ръководента от мен секция е докарала над 1 милион. Пиша с името си защото никога не правя внушения и не се изказвам за неща които не разбирам
17
1
 
5
 
! Отговори
vrv до 13 преди 13 години
Виж първо управниците в БАН какво правят и тогава говори и проклинай:"- Какви нарушения открихте относно стопанисването на имоти?- Извършихме проверка как БАН стопанисва имотите, които са му предоставени от държавата съгласно закона за БАН . Установихме, че голяма част от тях на практика не се водят в активите на БАН. В активите на академията от общо около 800 имота се водят 5 парцела и 18 сгради, от които 8 бараки. Това от своя страна ни постави пред невъзможност да проверим как всъщност БА
16
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ искат да унищожат науката и образованието в България. Да останат само простаци като тях и ***, чиито мозъци да промиват по-лесно със смешните си акцийки. Няма по-*** народ от българския ... тази политика води към самоунищожение и изличаване на нацията. Ще останат само ***. Това е и целта на управляващите.
15
12
 
10
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Дойде времето, когато за да вземеш пари, трябва да направиш нещо. Имало стотици учени в БАН и никакъв продук от тяхна страна. Знаят си бюджета, нека да се реформират, да си направят структурни реформи, да станат по-ефективни и да взимат повече пари. А те си отворили широко устите - искаме пари!!! Не става тази работа така. Други ще си скъсат дупетата от работа, а нашите "умници" искат заплати за нищо. Нека да кажат какви премии си разпределят, това защо премълчават???
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vzimaneto ne e kato davaneto,v BG vse o6te ima slyjbi na koito im se pla6ta ne zaradi izvar6enata rabota ami,za tva 4e sa na dadena dlajnost