БГ преброяването стартира в интернет

Преброяването на населението започна, до 9 февруари ще е онлайн
Обновена: 1 фев 2011 07:25 | 1 фев 2011 07:25,
237
БГ преброяването стартира в интернет
Снимка: НСИ

От днес започва преброяването на населението и жилищния фонд в България.

То ще обхване всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно у нас. Преброяването ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни от месеца обаче анкетьорите на Националния статистически институт няма да обикалят домовете, защото преброяването ще е онлайн.

От полунощ вече работи специалният сайт на НСИ. На него,  след регистрация, всеки може да попълни анкетна карта. След това системата генерира уникален код, който трябва да бъде продиктуван на анкетьора, когато посети адреса.

Преброяването в интернет е денонощно и може да бъде прекъсвано и довършвано, когато е удобно. Освен това един регистриран потребител може да преброи и други семейства – например възрастни роднини, които нямат интернет, стига те да му се доверят и да дадат данните си.

Анкетната карта включва въпроси за пола и възраста, за семейното положение – включително ако то е фактическо съжителство, числеността на семейството, жилището, което обитава, заетост, образование, етническа принадлежност и т.н. Хората ще бъдат преброявани по настоящ адрес, дори ако постоянната им регистрация е на друго място.

Още по темата

От НСИ уверяват, че електронната система е достатъчно сигурна – защитена е с цифров сертификат, а и всички, които ще обработват информацията са подписали клетвени декларации за опазване на личните данни.

От статистиката не очакват и проблеми, подобни на тези при старта на електронната система за записване в детските градини преди години.

На сайта могат да влязат едновременно 400 000 потребители, а информацията се съхранява на различни сървъри и ако един от тях се натовари, данните автоматично се прехвърлят към друг, уверяват от НСИ.

Часове преди старта на преброяването, имаше проблем с достъпа до сайта, но от НСИ увериха, че причината е, че се извършват последни тестове. Дали сайтът ще издържи вероятно ще стане ясно още в първите активни часове от кампанията.

Електронната система не е достъпна от страни извън България.

Това обаче не е необходимо, тъй като живеещите в чужбина българи, включително студентите, няма да бъдат включени в праброяването у нас. Те ще бъдат преброени в държавите, в които пребивават по време на съответната национална кампания.

Участието в преброяването е задължително. Глобата при отказ е 120 лева

Преброявания ще бъдат извършени в общо 200 страни до края на 2011 г., така че накрая ще е налице една демографска снимка на почти целия свят.

Критичният момент на преброяването е 00.00 ч. на 1 февруари 2011 г.

Това означава, че анкетьорите ще събират данни за броя на хората към този час. Тоест, ако в дадено семейство се роди бебе в 00.05 часа на 1 февруари, то няма да бъде „отчетено“ като част от семейството, дори ако анкетьорът посети дома по-късно.

Първите данни от преброяването в България се очаква да излязат през април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: преброяваненси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
3
 
! Отговори
ili преди 13 години
До чакащ парола ...и аз това питам вече 100 пъти, ама явно няма отговор , никой не е запознат и с това, и аз исках да се пробвам наново, но ?
121
1
 
2
 
! Отговори
чакащ парола преди 13 години
То ясно че една част от маймуните пак сме прецакани, ама който изобщо не си я получи...?, сигурно няма да може и да се регистрира отново с друг и мейл, защото пък личните данни ще са същите...Някой пробвал ли е повторна регистрация с друг адрес и същите лични данни?
120
1
 
2
 
! Отговори
ili преди 13 години
И в spam-а и в inbox-а никъде не идва вече 3-ти час тази парола
119
2
 
8
 
! Отговори
до 117 ти ! преди 13 години
Просто ТИ СИ *** ПОЛУЧИЛА БЪРЗО ПАРОЛАТА СИ !!
118
1
 
1
 
! Отговори
гошо преди 13 години
който не си получава паролата на имейла, да си провери в спам филтъра - моят пристигна там, другото е детска игра
117
2
 
0
 
! Отговори
елена преди 13 години
А от получилите парола/щастливци:)/ някой има ли с Gmail, имам чувството че там все ми се забавят или изобщо не пристигат писмата
116
3
 
2
 
! Отговори
преброител преди 13 години
Не забравяйте,че за всеки член от семейството се попълва отделна карта..В интернет няма няма ПНЖ-2,а това означава,че за сградите преброителите пак трябва да идват и да попълват тази част..Броите до 31.01.2011 включително ако някой почине след 31.01.2011 го вписвате като жив,но ако някой се роди след тази дата не го вписвате..
115
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво ревете, бе?Аз в 6 сутринта, докато си пих кафето, се преброих за 5 минути... двеста хиляди маймуни едновременно да искат да влязат, естествено, че ще се забавят...
114
1
 
5
 
! Отговори
АЛ преди 13 години
Защо не получавам кода?Вече от един час чакам!Някой знае ли нещо по въпроса!
113
2
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
Семейство са две и повече лица, които могат да бъдат:- двама съпрузи в юридически брак или съжителство без брак, без деца или с никога невстъпвали в брак деца;- един родител с едно или повече никога невстъпвали в брак деца.Едно лице не формира семейство.
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и аз вече 3 часа чакам парола. Това не прилича на нищо!
111
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
Аз чакама, чакам веече час, заветната парола :)Май мейл сървърът им е сдал багажа :)
110
5
 
1
 
! Отговори
Кръстев преди 13 години
В интерес на истината, токущо получих паролата си. Все пак системата работи. При всичките ни проблеми някак е по- трудно да повярваме, че нещо работи нормално.
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде са въпросите за второ, трето и т.н.жилище, за вили и имоти? Как ще се подреди пъзелът за имотното състояние на българина? Има ги в декларациите ни в Съвета? Но там я имат и останалата информация. Да бяха направили по-простички формуляри- вид жилище, големина, обитатели, битови уреди, националност, религия и толкова.
108
1
 
6
 
! Отговори
елена преди 13 години
и аз чакам за парола вече час, и на съпорта писах, да ми отговорят колко време ще чакам за паролата, ни вопъл, ни стон
107
5
 
1
 
! Отговори
гост преди 13 години
До 98 Аз се регистрирах след 8 часа и след 2-3 минути получих парола и се преброих с моето семейство. Мисля, че много добре работи системата, за разлика от тази за детските градини. За 20 минути всичко свърших и получих номер за успешно преброяване.
106
1
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
ама аз още се колебая между елф и джудже. Но мисля че повече клоня към първото
105
2
 
0
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Благодаря за отговора!
104
1
 
3
 
! Отговори
ili преди 13 години
А дали да се пробваме да се регистрираме оново, та може и да имаме късмет да получиме някоя парола :Д ...или да си чакаме до незнайно кога си ???
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОЛЯХА СЕ "СПЕЦИАЛИСТИТЕ ",,,,ЗАЩО НЕ Е КАЗАНО В УПЪТВАНЕТО ,ЧЕ МЕЖДУ ВТОРА И ТРЕТА СТЪПКА ЩЕ ОЧАКВАМЕ И ПАРОЛА ЗА ДОСТЪП ДО СТРАНИЦАТА СЛЕД РЕГИСТРАЦИЯ и че чак след ,като попълним въпросника ще ни изпратят кода а.....!!!!ГРЪМНЕТЕ СЕ МАЙКА ВИ НЕКАДЪРНА ,,,И ПРОБНО ГО ПРАВИХТЕ И ПАК НЕ СТЕ ГО НАПРАВИЛИ ,КАКТО ТРЯБВА !!!!!!