Вода и белачка ще ни спасят от пестицидите

Съдържанието им не можело да се определи от външния вид
Обновена: 17 фев 2011 10:12 | 17 фев 2011 10:12,
26
Вода и белачка ще ни спасят от пестицидите
Липсата на вкус е въпрос на сорт, смята шефът на Агенцията по храните. Снимка: БТА

Обилното измиване с вода или обелването на плодовете и зеленчуците, които купуваме от пазара, би ни спасило от попадане на пестициди в организма. В това увери директорът на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов и допълни, че вредните препарати се намират единствено отвън, но не и в съдържанието на плодовете и зеленчуците.

Той обаче бе категоричен, че съдържанието на пестициди не може да бъде определено от външния вид, както и от вкуса и мириса на продуктите, които ядем от пазара. Липсата на вкус, която вече е често срещано явление, според него пък е въпрос на сорт.

Войнов уточни, че всяка стока, внесена на българския пазар, е със съответния търговски документ и сертификат за качество, които могат да бъдат изискани от потребителите. Извън сезона по сергиите има и български краставици и домати, които обаче са оранжерийни, каза още той пред bTV.

Още по темата

С проблемната пратка от Йордания пък някой се е възползвал от пропуск в регламента за страните, чийто внос трябва да бъде задължително изследван. Въпреки че вредните химикали се разграждат, страната ни я върна обратно, защото зеленчуците са щели да отидат на сергиите, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

По този повод в посолството ни в Йордания е получена протестна нота, на която се подготвя отговор от българска страна. „Тяхно задължение е да не допускат тези продукти да излизат”, категоричен бе Найденов, като даде пример с кризата с диоксина в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Истинските аромати и вкусове са само в спомените ни / освен, ако не си ги произвеждаме лично/
24
0
 
0
 
! Отговори
напълно погрешно преди 13 години
Трябва да си тотално заблуден, за да мислиш, че когато се използват пестициди те не попадат в почвата, а оттам и в зеленчука. Не случайно земята, на която се развива биоземеделие не трябва да е третирана в продължение на десетилетия с пестициди.
23
0
 
2
 
! Отговори
мери преди 13 години
Няма нищо ново в новата агенция, само се смениха табелите и минаха под един покрив /ветеринари, фитосанитари, агрономи и някакви,/че на знам как да ги определя/, от РИОКОЗ.Та с две думи нов кокошкорник със стари кокошки.
22
0
 
2
 
! Отговори
;;; преди 13 години
ветеринари говорят за пестициди във растения агрономите да говорят за болестите по животните -това ли е наличния капацитет от мозъци във новата агенция по храните?от сега се излагат и ще предизвикат скандали със страните износители.всичко е от некадърност и баджанащината на миро найденов и данчо войнов.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало 16ти не са ти виновни ТКЗСТата.Сега земята я върнаха ама никой не иска да копа.Само където дава бързи пари/пшенища и др./ се работи.Останалата земя пустее.Всеки гледа да я продаде да си купи я колица я нещо друго.Всеки иска търговийка не мотика.Това е проблема.Друг е въпроса,че нашите субсидии са ниски но основното е ,че няма кой да бачка.
20
1
 
4
 
! Отговори
мери преди 13 години
Аз съм потресена, от кога ветеринари взеха да разбират от зеленчуци и пестициди! До кога ще ни промиват мозъците изкуфели неграмотници? Сигурна съм,че ако покажа на министър Найденов фуражна и хлебна пшеница няма да може да ги разпознае.Къде са специалистите в тази област - агрономи, фитосанитари? Или на някой не му стиска да се чуе истината за качеството на храние,защото тя е много страшна и ще доведе до икономически загуби за капиталистите.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тяхно задължение е да не допускат тези продукти да излизат" Ще чакаме африканците да пазят здравето ни и да си спират износа за тяхна сметка? Браво бе, добре че си вярвате!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I AZ SI OSTARGAH GASTITE
17
0
 
22
 
! Отговори
Спринт - следва преди 13 години
Българинът намрази поминъка си, в който той превъзхождаше много други градинари .И това е невъзвратима загуба, от която страда днес и ще страда българският народ
16
0
 
21
 
! Отговори
Спринт преди 13 години
При австрийците, хърватите, унгарците още съществува споменът за българските градинари, които на място бяха направили зеленчукови градини и са снабдявали там пазара с най-добрите и предпочитани зеленчуци. Ако имате познати в тези страни, разпитайте ги !Къде са потомците на прославените български градинари ? Къде отиде прословутото българско умение ? Ясно е, след насилственото отнемане на най-скъпото на българския селянин - земята и добитъка, при създаването на ТКЗСтата по съветски образец,
15
2
 
16
 
! Отговори
!!! преди 13 години
"Обилното измиване с вода или обелването на плодовете и зеленчуците, които купуваме от пазара, би ни спасило от попадане на пестициди в организма."По-голяма тъпня не бях чувал.
14
0
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
"КАК ВО БЕЛЕНЕ"Не бе, човек, вносителите за за Белене....
13
1
 
11
 
! Отговори
0 преди 13 години
Eto zatova smqtam da jiveq v ku6ta na selo i sama da si proizvejdam vsi4ko.
12
0
 
12
 
! Отговори
555-* преди 13 години
Отровните храни са резултат от вечния стремеж на човека към печалба. Само дето "лаком гъс кръв сер.е".
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трябва да се забрани вноса на всякакви продукти от държавици от третия свят като турция,йордания,египет и мн.други
10
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 13 години
А някой от вас да е чувал за "ГИМЕЛ"?На мен това ми прилича на нагласена работа.П.П.Ако нямате да кажете нещо конструктивно, моля да не ми отговаряте.
9
1
 
11
 
! Отговори
буба4ко преди 13 години
забравих да кажа че миенето и изплакването вършат слаба работа. може би да се махат 20-30% от пестицидите. Ако с измиване и накисване се махаха отровите, нямаше да ме приемат по спешност в болница преди година защото ми се бе подул езика и гърлото и не можех преглъщам...и това след ядене на варени зеленчуци, киснати около час във вода!
8
1
 
9
 
! Отговори
домакиня преди 13 години
Ето Ви най-добрия метод за да намалите пестицидите. В голям съд с вода сложете зеленчуците и прибавете към водата сода бикарбонат. Киснете 30 до 60 минути и изплакнете обилно с вода. Краснавиците задължително белете и отрежете смело двата и края. Тка можете да си приготвите салатата най много за три дни. Не яжте престояли зеленчуци защото нитратите се превръщат в нитрити.
7
0
 
4
 
! Отговори
буба4ко преди 13 години
От година и половина имам алергия към консерванти и пестициди (имах и към месо но тя се махна вече). Но миналата пролет повечето зеленчуци-80% ми правиха проблеми...мн обичах домати, но спрях да ям пресни а само консерви.Наистина няма как да се разбере по външния вид - купувал съм домати - добри са. На другия ден, от същия човек...подувам се много :(А и беленето не помага много. може би маха 2/3 от отровите, но пак ги има!Най-сигурно е след термична обработка - само тогава съм нямал проблеми
6
1
 
26
 
! Отговори
Коста преди 13 години
Ех....Там,сред бетонните градини,където сега бродят чужденци туристи,и кълчат крак Златки,едно време дядовците ни гледаха плод и зеленчук,и дори и не са си мислели какво е туй плод или зеленчук да е опасен за здравето.Пък сега ще си гледаме чужденците,ще си сресваме Златките,и ще си белим и накисваме плодовете,белким ни пожалят пестицидите.....:(