АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода

Гражданският комитет против централата убеждава Борисов
Обновена: 20 апр 2011 07:27 | 20 апр 2011 06:46,
304
АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода
Площадката на АЕЦ "Белене" Снимка: Булфото

Проектът „Белене“ може да се окаже най-големия икономически и политически провал на българския преход.

Това заявява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов създадения на 11 април Граждански комитет против централата. В него се включиха 26 души – политици, общественици и експерти.

Сред членовете на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.
 

В пространното писмо от 15 страници експертите изразяват твърдото си убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ „Белене” трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това можело да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект.

„Вие помолихте (премиерът Борисов-бел.ред.) дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това за съжаление е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект“, обръщат се към Борисов експертите.  

Според тях реализацията на проекта би означавала пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост на България от Русия.

Още по темата

Гражданският комитет изтъква някои от най-отрицателните страни и рискове от реализацията на АЕЦ „Белене“:

•          „АЕЦ „Белене” не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 – 2030 г.  Разчита се на хипотетичен износ на електроенергия, без да се прогнозира енергийният пазар, такъв проект не може да бъде авантюра, цената за която да платят българските граждани.

•          В този проект няма Европейски инвеститор - въпреки многобройните Ви уверения, че ще стартирате проекта само при наличието на такъв.  Тази липса ясно говори за неговата икономическа неефективност.

•          Реализацията на АЕЦ „Белене” заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ „Козлодуй”, което ще има крайно негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие – във вреда на икономиката и домакинствата.

•          Проектът не се развива по правилния начин, няма проектна компания и НЕК, бидейки страна по договора, може да загуби своите активи – а тази загуба има пряко отношение към националната сигурност на страната.

•          Този проект е в противоречие с приоритетите на  Европейската енергийна стратегия  - които предполагат диверсификацията като основа на енергийна независимост, намаляване на енергийната интензивност и повишаване на енергийната ефективност. 

В контекста на ядрената драма във Фукушима и предстоящото преосмисляне на критериите за сигурност в ядрената енергетика, неговото осъществяване ще има крайно негативни външнополитически последици за България“, предупреждват експертите.

Те подчертават, че проектът поставя България в енергийна, а следователно и в политическа зависимост от Русия както и че генерира корупция в опасни за страната ни размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: АЕЦГраждански комитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
2
 
9
 
! Отговори
е преди 13 години
Няма да има купуване на ел. енергия, дори и да се затвори Козлодуй.Социалистическа пропаганда и лъжа са ползите от АЕЦ Белене.Това не е проект, създаден за да има държавата ни полза от него.
275
9
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
Личното ми мнение е,че е по-добре ние да си построим аец,отколкото да козируваме на ес,като затваряме блокове и купуваме ел.енергия на високи цени.Ако сега ел.енергията е скъпа,каква ли ще бъде,когато я купуваме отвън?А за онези,които имат екологични притеснения:Казаха,и аз съм склонна да вярвам,че проекта е съобразен със всички екологични изисквания.Дали ще е съобразен и проекта на турската аец,която щяла да се строи на южното ни черноморие?Познайте какви ще са последиците и кой ще го отнесе!
274
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 243абе може ли някой да каже ,да даде пример ЗА ПОНЕ ЕДНО НЕЩО,КОЕТО Е ДОШЛО ОТ РУСИЯ И ДА Е СТОКА????? МОЛЯ ВИ, ПОНЕ ЕДНО-ЕДНИЧКО НЕЩО ИЗМИСЛЕТЕ./само не давайте примара "рускиня",много моля/ МИЗЕРИЯТА, ЧОВЕЧЕ, МИЗЕРИЯТА, И ТЯ Е ИСТИНСКА
273
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво би станало с Козлодуй, когато един ден всички енергоблокове бъдат затворени - ядрено гробище с няколко пазачи? Бихме ли желали на второ място в България да има подобно ядрено гробище, макар и след 30, 40 години?Целия БВП на България за десет години няма да е достатъчен за облагородяване на ядрената пустиня която ще стане АЕЦ Козлодуй след 2020г.Съоръженията на АЕЦ Козлодуй без поддръжка ще започнат да замърсяват подпочвените води в цяла Северна България.Защо никой не мисли за това?
272
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За още неориентираните:Щом *** са "ЗА', значи то е вредно за България!!! Справка: всеки учебник по история!!!
271
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
през 70-те години в НРБ са били предвидени около 20 площадки за ядрени централи. В това число в Кремиковци, 3 на Черно море, 4 около Русе и др.
270
1
 
1
 
! Отговори
нфб преди 13 години
какви са комисионните при тези сделки2 редно ли е да се получават от определени лица? нали ако не бяха на тези постове нямаше кой да им ги предложи? не е ли това корупция по висшите етажи но с ново име и озаконена на най-високо ниво? въпроси без отговор...
269
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
26 човека срещу 6 милиона. Белене ще има
268
0
 
0
 
! Отговори
za6to преди 13 години
DO 262I moqta baba vzima6e sa6tata pensiq, za6toto ne e rabotila/osigurqvana/ nikoga. Vij cenata na sa6tite danki v momenta/i to pri ''on line'' pazaruvane. presmetni kolko pensioneri mogat da si gi kupqt s 1 pensiq. jeansshop/product_info.php?product=levis-16510-new-skinny-get-green.PS. Sajalqvam za latinicata
267
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като видя Минчев, Дайнов все сънувам чужди шпиони. Те обичат турските, румънските, хърватските, гръцките АЕЦове, но мразят българската. А ако я строи американска фирма, веднага ще обърнат на Браво...
266
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
износът сега на запад всъщност е износ на суровини - масово се изсичат незаконно горите ни, продават се като дърва за огрев а оттам нашите баровци си купуват масивна мебел. Щото нямаме бизнесмен който да се "сети" да я произведе тук. Друга част от износа ни е лъжлив, за да не се дължи ДДС. Е това е истината за суровинната ни мошеническа икономика и не е виновно правителството за това а психясалият ни "бизнес", който плаща най-ниските заплати, като лъже че производителността е ниска -простоя крие
265
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
268Тия неща, дето ги пишат да ги превеждат с Гугъл-преводач и да ги постват в турските форуми. Мнооого ще се чудят комшиите какви са тия извънземни.
264
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия от т.н. комитет са все хранените хора на Костов. Не знам защо не са против АЕЦ до Резово в Турция и другите централи, които се строят точно до нашите граници без при това да имаме никакъв ток от тях. Абе умни са тия пропагандисти. Те явно не предвиждат нашата икономика да има нужда от повече ток, защото не искат да произвеждаме нищо. Предлагам да ги ИЗНЕСЕМ да съветват турските политици, това ще е от полза за България.
263
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Строежа на АЕЦ Козлодуй остави милиарди дългове и една фалирала България.Ако строим АЕЦ катастрофата ще се повтори.
262
3
 
7
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Преходът-най-големия провал на България..
261
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
262За дънките, мандарините, корекомите и т.н. съм съгласен. Но за външният дълг - не. През 1984-5 год България почти нямаше външен дълг. Точно тогава изплатихме и последните вноски на Гърция, дължими като контрибуции от 2-та свет. война. Дълговете се появиха при Горбачов, защото престана да дава нефт, въглища и руди на Б-я на префенциални цени, както беше при Брежнев. Арабите си затвориха пазарите след Възродителният процес и за капак емаше няколко поредни супер неплодородни за сел. стоп-во години. През 1989-а външният дълг на Б-я беше $9.5 милиарда. Миналата година беше 36 милиалда евро. Който може да смята.
260
4
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 13 години
Анонимен 262,я посмали ***,Пенсията ба баба ти е била поне 10 пъти по-голяма от сегашните пенции и не е била, колкото един чифт дънки, а доста по-голяма. Само помощите за старост на земеделците, наричани погрешно земеделски пенсии, бяха ниски - колкото един чифт дънки, но в сранение с сегашните пенсии бяха нодостижимо високи.
259
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Застраховател, а съседите като строят АЕЦ, застраховки няма ли да плащат?"Всички ще си плащат новите застраховки защото вече са задължителни. Само че бедните държави ще бъдат принудени да затворят своите АЕЦ поради липса на средства. Които не му харесва нека да ходи в Брюксел и да протестира.В момента се бърза за АЕЦ Белене защото преговарящите още мислят по старите цени - 40лв на мвт. Такава цена вече не съществува никъде освен в разчетите на Борисов и Трайков.
258
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер257 спомням си че преди 30 години един чифт дънки струваха колкото пенсията на баба ми и през зимата спираха тока защото трябваше да се изнася ток за валута за да се плаща външния дълг. Това е горчивата истината за НРБ, начело на която стояха изключително глупави хора. Може да сме били на 10-то място в света по жизнен стандарт, но според т.н. стъкмистика, според която държавата се развиваше с бурни темпове, докато реално държавата трупаше огромни дългове които плащаме до днес.
257
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ на зависимостта на България от Русия.ДА на зависимостта на България от Турция.след като след няколко години си спрем Козлодуй.