АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода

Гражданският комитет против централата убеждава Борисов
Обновена: 20 апр 2011 07:27 | 20 апр 2011 06:46,
304
АЕЦ "Белене" - най-големият провал на прехода
Площадката на АЕЦ "Белене" Снимка: Булфото

Проектът „Белене“ може да се окаже най-големия икономически и политически провал на българския преход.

Това заявява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов създадения на 11 април Граждански комитет против централата. В него се включиха 26 души – политици, общественици и експерти.

Сред членовете на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.
 

В пространното писмо от 15 страници експертите изразяват твърдото си убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ „Белене” трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това можело да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект.

„Вие помолихте (премиерът Борисов-бел.ред.) дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това за съжаление е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект“, обръщат се към Борисов експертите.  

Според тях реализацията на проекта би означавала пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост на България от Русия.

Още по темата

Гражданският комитет изтъква някои от най-отрицателните страни и рискове от реализацията на АЕЦ „Белене“:

•          „АЕЦ „Белене” не е нужна като производител на електроенергия за бъдещия енергиен баланс до 2025 – 2030 г.  Разчита се на хипотетичен износ на електроенергия, без да се прогнозира енергийният пазар, такъв проект не може да бъде авантюра, цената за която да платят българските граждани.

•          В този проект няма Европейски инвеститор - въпреки многобройните Ви уверения, че ще стартирате проекта само при наличието на такъв.  Тази липса ясно говори за неговата икономическа неефективност.

•          Реализацията на АЕЦ „Белене” заплашва с прекратяване на производството в АЕЦ „Козлодуй”, което ще има крайно негативен ефект върху цената на електроенергията към края на това десетилетие – във вреда на икономиката и домакинствата.

•          Проектът не се развива по правилния начин, няма проектна компания и НЕК, бидейки страна по договора, може да загуби своите активи – а тази загуба има пряко отношение към националната сигурност на страната.

•          Този проект е в противоречие с приоритетите на  Европейската енергийна стратегия  - които предполагат диверсификацията като основа на енергийна независимост, намаляване на енергийната интензивност и повишаване на енергийната ефективност. 

В контекста на ядрената драма във Фукушима и предстоящото преосмисляне на критериите за сигурност в ядрената енергетика, неговото осъществяване ще има крайно негативни външнополитически последици за България“, предупреждват експертите.

Те подчертават, че проектът поставя България в енергийна, а следователно и в политическа зависимост от Русия както и че генерира корупция в опасни за страната ни размери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: АЕЦГраждански комитет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям номер ви врътнаха Тиквата и Трайчо, вие се карате, а Владо Каролев като доказан консултат във всички области, ще прави експертната оценка за АЕЦ-а и ще ви лапне парите. Най-интересното е, че не носи отговорности за дадените съвети.
255
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Застраховател, а съседите като строят АЕЦ, застраховки няма ли да плащат?
254
2
 
6
 
! Отговори
застраховател преди 13 години
Взимате нова кола за 50 000лв и си правите пълно автокаско за 3000лв.Строите си АЕЦ за 20 000 000 000лв и си правите застраховка за 1 200 000 000лв. преди Фукушима и сега с новите цени 6 000 000 000лв.Само че при колата пълното автокаско не е задължително, докато при АЕЦ не може да не се застраховате.Скоро ние сами ще искаме да си затворим атомните реактори защото няма да имаме пари да си плащаме застраховката.
253
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eйииииии. Тука един казва, че българите били прости, ами прости са и той на първо място. Аве ***, как може да се пишат такива неща? Много забавно четиво представяте, наистина.до 251 - абре байно, на тебе ясно ли ти е че бяхме на 10-то масто по жизнен стандарт в Европа. Знаеш ли какви страни бяха след нас? А 247 е комик. Я, специалисте обясни, какво е това гигават час и откъде го изкара това производство? Произвеждали сме 20 пъти повече отколкото потребляваме :)))))))))))))))))ЛУДИ !!!!!!!!Ако всяко домакинство включи по една духалка и енергосистемата ще колабира. Ей това е истината.Защото сравненията се правят все на сегашното потребление, какво ще изразходим и какво ще остане за износ.Аве ***, нима искате Б-я да стои все на това ниво - на дъното. Не искате ли и ние да отскочим нагоре?Или ако сега 50% от българите горят дърва и въглища, то след години да са 100%, че да има икономии на ток и АЕЦ да е излишна. Ами то и брикетената фабрика в Гълъбово я затвориха. И въглищата са вносни бе, кокорбашии.
252
2
 
2
 
! Отговори
kfj преди 13 години
След тези АРГУМЕНТИ на Гражданския комитет-всеки,който ги пренебрегва,е или гнусен PR-слуга на червената енергиина мафия,която си служи не с аргументи,а с "галещи ухото" на обикновените хора приказки,като:Ще си останем девета дупка на кавала"(сякаш заради тях,сега ,не сме)!,и други националистично-мафиотски призиви,да ..."бъдем фактор"на Балканите!?!?!?Или пък,това са жалки хорица с мутренско мислене,които,освен да псуват,смятат ,че с мускули,или викове"Ура-а-а-а",ще могат да превземат ...света!
251
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#252, в бюджета АЕЦ Козлодуй внася 100 милиона евра, колкото е новата цена на годишната застраховка на един реактор, което означава че догодина АЕЦ Козлодуй ще работи на загуба защото има два реактора или ще бъде принуден да вдигне двойно цената на тока.
250
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
247,сривовете в ел.захранването на морските ни курорти миналата година бяха заради монополистите от енергоразпределителните дружества които искат само да печелят без да инвестират в преносната мрежа.Ето доказателство:19.04.2011 16.58От 22 ч на 18 април по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е активиран един от трите блока на ТЕЦ Варна, предназначени за студен резерв. ТЕЦ Варна има студен резерв 830 мВт които могат да задоволят нуждите на страната.
249
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
turcia vece pocna postroikata na atomna centrala inema da vzima veca eletricestvo ot balgaria a aec gozlodui stese spre ot es i balgarina ste iska eletricestvo ot turcia ama turcia nema da date na volgacite
248
5
 
4
 
! Отговори
до В преди 13 години
прав си за простотията. но вземи и провери в мрежата КАКВО ИЗНАСЯ БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА. защото очевидно не знаеш,защо ли, че в момента износът ни е ПО-ГОЛЯМ от нивото 1989г., при това износът е на запад,което значи качествен износ.разрови се,не си виновен ти ,че не го знаеш.а знаеш ли ,че кремиковци има дългове над един милиард?когато го продадоха на митал, дълговете му бяха 230 милиона долара. това е имитация на бизнес. сега се печели от леката промишленост,което е ОК за туристическа страна.
247
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
246,като имахме АЕЦ Козлодуй с 6 работещи реактора и излишък от електроенергия живеехме най-бедно и мизерно на Балканите, а сега като построим АЕЦ Белене и хоп ще станем богаташи - на такава логика и в Столипоново ще се смеят
246
5
 
3
 
! Отговори
до 249 преди 13 години
Ти да не си от сините, на които не им трябва нищо или от ГЕРБ, които не знаят какво приказват и какво правят?! Или от Козлодуй и те е страх да не останеш без работа?! :)
245
4
 
8
 
! Отговори
до 246-ти преди 13 години
Простите и манипулираните са електората на БСП.Самите продажници и участници в тая корупционна схема много добре знаят всичко, но промиват мозъци и разсяват гнусни лъжи в пропаганда.Дано никога АЕЦ Белене не види бял свят!
244
2
 
4
 
! Отговори
до 247 преди 13 години
теорията ти е навярна! мисли разумно и после говори! това баба ти ли го каза?!Ще дойде лятото и пак ще има сривове в системата по морето.. тогава ще ви видя какво ще говорите! :)
243
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В момента нуждите на България от електроенергия са 600 мегаватчаса, а имаме мощности за почти 12 гигаватчаса - 20 пъти повече!!!Няма енергоемко производство, няма планове за големи строже в близките десетки, няма инвестиции, няма условия за изграждане на големи заводи които да ползват тази евтина енергия.Има само стотина национални предатели които искат да продадат родината си за 30 сребърника.
242
8
 
4
 
! Отговори
В преди 13 години
ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ СА ПРОСТИ, на *** човек като му кажеш нещо с прости думи той разбира и вярва, затова БЪЛГАРСКИЯ народ е лесен за манипулация! Без Белене България ще остане на последната дупка на кавала, както е и в момента. Нямаме производство на НИЩО, дори и банките не са наши! Защо да не построим централа, от която да изкарваме пари?! Франция колко централи има?! Затова имат икономика хората и автомобилостроене и какво ли не. А НИЕ СИ ИМАМЕ САМО *** и ДЕПУТАТИ ВЪВ ВАКАНЦИЯ!
241
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Окончателното спиране на атомен реактор и рециклирането на прилежащите площи около него, обработване на отпадъците и складирането на силно-радиоактивните съставки струва 3.5 милиарда евра. България в момента има 6 реактора и до ден днешен не е спряла окончателно нито един от тях - което прави 21 милиарда евра, които ще трябва да се добавят в цената на тока които ще плащаме в следващите десетилетия. Ако строим АЕЦ Белене добавяме още 13 милиарда евра и цената на тока ще скочи десет пъти.
240
3
 
7
 
! Отговори
NE na Belene! преди 13 години
NE na Belene!
239
2
 
8
 
! Отговори
замислен преди 13 години
абе може ли някой да каже ,да даде пример ЗА ПОНЕ ЕДНО НЕЩО,КОЕТО Е ДОШЛО ОТ РУСИЯ И ДА Е СТОКА????? МОЛЯ ВИ, ПОНЕ ЕДНО-ЕДНИЧКО НЕЩО ИЗМИСЛЕТЕ./само не давайте примара "рускиня",много моля/
238
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Белене е една авантюра за милиарди които ще плащаме ние целокупния Български народ. Обещават ни евтин ток и хиляди работни места, но ако нещата не потръгнат ще има скъп ток и безработица и немотия.
237
5
 
6
 
! Отговори
до 5х7 преди 13 години
и до там ли я докарахме,че да живеем като произвеждаме и продаваме ток? това само мозък на комунист може да го роди. ДА нали точно КОМУНИСТИТЕ нацвъкаха гигантски чугунени комбинати в кремиковци, радомир,бургас и русе. и какво? цъфнахме с този измислен бизнес? ФАЛИРА СОЦА И МУ ПАДНАХА НАСРАНИТЕ ***. за радост на ***,които сега се скъсват да продават ***. И ТОВА СЕ НАПРАВИ В ЗЕМЯ-РАЙ. но където комунистите властват, става неизбежна пустиня. и русия върви натам като си изцеди нефта и газ