Върви, народе възродени... !

България почита делото на светите братя Кирил и Методий
24 май 2011 07:30,
201
Върви, народе възродени... !
Снимка: Булфото

България отбелязва един от най-светлите си празници – 24 май – Денят на славянската писменост, българската просвета и култура.

Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

През 1857 г. денят на „светите братя” е почетен в българската църква „Св. Стефан” в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар.

Така днес 11 май се чества от православната църква като празник на Св. Св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

В страната днес ще се проведат празнични шествия в много градове. Тържественото шествие в София ще започне от 10:30 часа от Националната художествена галерия. В него, начело с Гвардейския духов оркестър, ще участват ученици от столични училища, художествени състави, оркестри и ансамбли, като към него ще се присъединят представители на академичната общност и науката, и народни представители.

В 10.30 ч. от площада пред Националната художествена галерия в столицата ще тръгне тържественото шествие, което ще се води от кмета на София Йорданка Фандъкова и от заместник-министъра на образованието Милена Дамянова.

От 11.00 ч. пред паметника на Светите братя Кирил и Методий - пред Народната библиотека, свещеници от Българската православна църква ще отслужат тържествен водосвет.

По традиция с академично тържество Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Честит празник на всички българи!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
3
 
! Отговори
човек преди 12 години
чета коментарите и с горчивина стигнах до заключението , че историята ни заприличва на картофите , дето премиера си ги сади в банкя , в смисъл че всичко качествено българско е вече в земята .
184
0
 
4
 
! Отговори
ot dnes.bg преди 12 години
sa mnogo umni tolkova che chak me e sram che sam bulgarin
183
0
 
5
 
! Отговори
do 191 преди 12 години
q pa ti che si nogu umen(umna) nishto che si ot poluvchelovechenite shopi oti oni nishto ne znaqt poveche ot polu-bulgarski i razvalenio srabski oti se polucheva ena smesica kade dazhe nie shopite ne si a razbiruvame
182
0
 
6
 
! Отговори
С австроунгарски , преди 12 години
може и по далеч да се отиде . Преди време , *** Константинова стана министър на културата само с австрийски език .
181
4
 
4
 
! Отговори
Мара ут Дивдядово преди 12 години
Някуй знай льи къдье в Софийъ има курсувье по канадски изикь? Ного ми съ щье да го изуча и д'ида да вида там Статуйтъ на Слубудътъ. Него дьен искъм да литъ с айрупланя, та ку мой да ми кожити бръжко де да го поизуча тоз пусти канадски
180
1
 
6
 
! Отговори
Науката е слънце преди 12 години
Един мой приятел в момента изучава османски език, а възнамерява да се поизучи и по великобритански. Проявява интерес и към някои класически мъртви езици като австроунгарски, югославски и съветски езици...Много е ученолюбиво туй момче и ша напредне в живота. Току виж и заместник -предстедател на ГЕРБ станал след време...
179
0
 
5
 
! Отговори
Тук ми харесва . преди 12 години
Аз съм ученолюбив като #177. Мисля да започна да изучавам византийски език .
178
6
 
12
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 12 години
Българите по произход са:1./ Староседелски (автохтонен) народ в Европа - ТРАКИЙЦИ (ТРАКИ), гласува с "+"2./ *** от тюркомонголи и славяни, гласува с " - "
177
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 12 години
ха такa
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно така.Тези двамата на статуята са гърци. Точно те какво са направили за БГ. Когато тук се е разпространявала азбуката те отдавна са били мъртви.
175
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей 188 Ти ли ще сваляш имунитета на Сидеров де*** *** поганска.
174
2
 
9
 
! Отговори
мама преди 12 години
Честит празник на всички българи!Замислете се какво ще оставим ние на идните поколения!
173
4
 
8
 
! Отговори
културите не горят преди 12 години
до 180 "след византийско и османско нашествие са изгорили всичко, свързано с културата ни.." Ха, ха, ха! Имам една крилата фраза: Ръкописите не горят! Бих добавил, Не може да изгориш нещо, което не съществува! Чувал ли си за археология? Археолозите изваждат култури "изгорени" преди стотици години и хилядолетия, но съществуващи. Ако почетеш повече история, ще видиш, че много държави са били окупирани за дълго време - но остават следи от културата им, въпреки опитите за унищожаване. Честит празник
172
3
 
5
 
! Отговори
честит празник преди 12 години
Честит празник на всички .Горд съм че съм син на юнашко племе ,горд съм че Светите братя Кирил и Методи са дали славянската писменост.Но дали народа е възроден сега и дали върви към светли бъднини,това го вълнува народа днес,защото всичко е с краката на горе.Образованието ни е в кретично полужение има граждани на тая държава които немогат да говорят Български .
171
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
честит празник! и започнете да пишите истинските имена на Кирил и Методий-Църхо и Страхота,гръцкото име на Кирил е Константин,Кирил се казвал само 51 дена когато се е замонашил и починал след 51 дена!четете изворите хора,стига с тези лъжи за всичко от историята ни!
170
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изтипосали тая статуя на теа гърчоля пред библиотеката. И кво. Да им се радваме ли. Кви са теа бе? Мръсни гърци
169
4
 
7
 
! Отговори
приемственост - ок! преди 12 години
Ало, гърчолята, карайте по-кротко с авторството на азбуката, защото сте откраднали азбуката от финикийците и сега се биете в гърдите, че вие сте я създали, а също така, че сте открили, че в хладилника лампичката угасва, когато се затвори вратата. Това последното съм го открил аз! Елинската /гръцката/ азбука е създадена на базата на финикийската, българската азбука /не азбуката създадена от Кирил, която не се използва/ е създанена на базата на елинската и латиницата. Културна приемственост - ОК?!
168
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
маке са много много преди нас са създали държава и писменост,кириллос и методиос са отккраднали азбуката от тях и еллада
167
4
 
5
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
Ти луд ли си? Прочети малко история и не се излагай с такива изказвания. Точно по това време са се превеждали много книги от византийски, гръцки, френски и други източници.Преславската и Охридската школа са превели и създали доста.. За Черноризец храбър не си ли чувал? Друг е въпросът, че след византийско и османско нашествие са изгорили всичко, свързано с културата ни... така че няма как да не се оправдаваме с тях.. не сме си ги затрили ние.
166
3
 
4
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
До 170, кир недоклатикосАГИУ ПНЕВМАТОС не е СВЕТИ ДУХ, а главен компресор за задвижване на пневматичните цилиндри на гръцката само****ка на мъжелюбците от Елада!

Спонсорирани публикации