Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци

"Мислите ли, че вие обичате България повече от нас?"
13 юни 2011 18:00,
757
Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци
Сблъсъкът пред джамията в София. Снимка: Reuters

Ръководството на Главното мюфтийство призова мюсюлманите в цялата страна да бдят за нападения и провокации от всякакъв вид. Това се посочва в остро писмо до медиите по повод зачестилите инциденти.

"След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази, или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас", се посочва в изявлението.

В тази връзка мюсюлманите изразяват готовност сами да се погрижат за собствената си сигурност и права, тъй като очаквали натискът срещу тях да продължи.

"Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", се посочва още в изявлението.

Още по темата

"Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в заплахи, обиди, ограничаване на религиозни права и физическо насилие, би следвало да се разглеждат като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци, гражданска война, и застрашават националната сигурност", категорични са от Главното мюфтийство.

Оттам посочват, че след сблъсъците пред "Баня Баши" на 20 май 2011 г. мюсюлманите са получили подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото. "Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха", пише в изявлението.

От Главното мюфтийство са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и са сигнализирали за "няколко поредни случая на нападения на молещи се, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията".

"Резултатът е явен – нахлуване и оскверняване на храм, жесток побой над редови мюсюлманин, изпотрошено имущество на джамията, а може би опит за нещо по-голямо, и то в центъра на столицата, където се намира сърцето на държавата.

След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция", гневят се от Главното мюфтийство.

В изявлението се посочва още, че след последното посегателство над пазача на джамията в София (на 12 юни) започва кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят в "Баня Баши" през нощта.

Те трябва да "защитят това, което държавата не успява – честта и достойнството на исляма и мюсюлманите", пише в съобщението.

От Главното мюфтийство определят тези действия като "началото на кампания за самоопазване".

"В заключение се обръщаме към държавните ни ръководители, институции и органи, към всички злонамерени хора, към всички ислямофоби, към нападателите – мислите ли, че вие обичате България повече от нас?", заключават от Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: Главното мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
6
 
5
 
! Отговори
до Todorova преди 12 години
Мила, "1000 ватовите колони" са единствено и само в простата ти главица! :) Работя толкова близко до джамията, че в момента я виждам от прозореца на офиса ни. Нищо тормозещо, мила... Само в главици, като твоята, отдалечени на не знам си колко разстояние от това място, само там виреят фантазиите, които описваш. Ама много ти е телевизията да ти кажа... И са ти малко книжките... Колкото по-малк българим като теб, толкова по-добре за децата ни.
507
3
 
11
 
! Отговори
Todorova преди 12 години
Не ви ли писна от заплахите на мюсюлманите в България всеки път, когато някой ги погледне накриво?! Мисля, че мюсюлманите тормозят българите, затова са тези реакции на националистите. Аз ако опъна 1000 ватови колони на балкона и по 3 пъти на ден пускам неприятни звуци, след час ще ми се появи полицията с предупреждение. А на тези талибани никой не смее копче да им каже. Дали това е справедливо?!
506
3
 
2
 
! Отговори
атаман преди 12 години
Национализма ще става все по-влиятелен в Европа и по света, дори в Турция спечелиха 13% националистите, това че хората на Волен са *** не означава че са националисти и патриоти. При всичките сериозни проблеми точно джамията ли е най-важния за просперитета на нацията? Защо трябва да помагат на Доган да си реши вътрешните проблеми?
505
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ДПС е етническа партия с мазен крадлив Доган начело, който не ходи на работа, купонясва в Сараите, краде милиони и живее на гърба на българския данъкоплатецдокога ще търпим?ДПС ИЗВЪН ЗАКОНА, ВЕДНАГА!!!
504
0
 
13
 
! Отговори
Tina преди 12 години
До "Отговор 1 и 2":"***" отдавна не спят и разбраха подмолната ви игра. Докато говорите сладко и лицемерно, действате за автономии."Баня Баши" беше ваша провокация.От години сте нагли и не правите нищо за молбите, които идваха да си махнете високоговорителите."Каквото посееш - това ще пожънеш". Никога не сте преставали да сеете омраза, която досега прикривахте лицемерно.Но вече всички ви разбраха.
503
5
 
3
 
! Отговори
Тити преди 12 години
Мюсюлманите не се ,,дупят", а свеждат чела пред Бог! Но изглежда кой, за каквото си мисли, това вижда!
502
5
 
5
 
! Отговори
Ани преди 12 години
Не за пръв път го пиша - С национализъм се занимават хората,които нямат какво да дадат насвета.***!Простаците!***!!!!Хора,не се връзвайте на номерата на Болен -Волен.Той няма какво да даде на света.Няма кой да го чуе-за това най-удобно му е да дигне флага на национализма.Ало Болене ,какво си дал на света?Едно дете ли си направил,отгледал и възпитал.Какво?????Нищо.*** като теб няма какво друго да правят.Къде беше до сега?Тя джамията си е там от векове.Сега ли взе да ви прече?Опомне
501
2
 
5
 
! Отговори
отговор на Тина-2 преди 12 години
Нека започнем от дребните и всекидневните неща за да станем Велики,защото дребните неща водят до велики дела. Винаги за неуспехите ни са виновни други(турците)но никога не се поглеждаме в огледалото за да видим собственното си лици. Бях на Великден в Истанбул на Св.Стефан,бяхме стотици,може би над 1000 но никой не дойде да ни безпокои. На Св.Константин и Елена бях на Одрин,също никой не ни безпокои, тук се навъдиха простаци които мислят,че служат на България- ето това е болното.Страх ме е за БГ
500
1
 
3
 
! Отговори
Отговор до Тина преди 12 години
Не Тина, жизнено важно е всички да разберат,че радикалните изяви раждат подобни от другата страна. Жизнено важно е *** да разберат,че въпреки,че носят християнски имена ,обичта към държавата се проличава от дадения труд за благото на род и Родина а не от изпитите водки,ракий, уйските по кръчми и дискотеки. Че, обичта към РОД И РОДИНА се личи ОТ СЪЗДАДЕНОТО ЗА ТЯХ А НЕ ОТ РАЗРУШЕНОТО.От това какво семейство имаш(имаш ли въобще) колко и какви деца имаш(имаш ли въопще) нека започнем от малк
499
0
 
3
 
! Отговори
До 595 от 585 преди 12 години
Ами аз го написах ясно: Който сам се ПРЕДСТАВЯ за такъв.
498
0
 
3
 
! Отговори
noname преди 12 години
мдааа, ЦРУ и КГБ пак имат някакъв план за Балканите...
497
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добре е да дойдат африканците и да ви разкажат играта, черноризци смотани!
496
4
 
8
 
! Отговори
до575 преди 12 години
Абсолютно си прав!Още през 1989 ми беше разяснено от турчин,че тайно мечтаят за автономия и последващо присъединяване с Турция....И когато ги питате- защо не отиват в Турция като толкова я искат,отговорът е-Те не искат да отиват в Турция,искат Турция да дойде тук,земята ни искат.....
495
1
 
7
 
! Отговори
до 585 преди 12 години
Много си умен:) И как разбра кой коментар е написан от мюсюлманин и кой от евангелист???:)))))
494
2
 
0
 
! Отговори
до Tina преди 12 години
Абе Tina..ти колко кила си?...
493
1
 
4
 
! Отговори
Борислав преди 12 години
Няма нищо християнско в това да нападаш хора, които с молят и също така няма нищо мъжко в това, 20 човека да пребиват един..
492
6
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
*** инсценировка е това " пребиване на пазача" . Измислена работа от мръсните депесари, за да се нагнетява напрежение и те да печелят съчувствие. И да считам че не обичате България, обичате Турция и искате реставрация на гнусната османска империя и смърт на България като държава. Айде да не се лъжем а?
491
2
 
4
 
! Отговори
диана преди 12 години
всеки си има начин на молене,християни евреи мюсюлмани и т.н.престанете да обиждате тоя се дупел оня така!престанете с вашите ругатни!България както навсякъде е място за всички и никой няма право да упреква другия как да се моли,и т.н.и без това всички българи заминават по др.държави.една шепичка хора сме,нека да няма такива демонстрации за които всъщност се плаща!мир мир мир!
490
1
 
3
 
! Отговори
Tina преди 12 години
До "мда":Жизненоважно за България е да се отърве от мижитурки и предатели като теб.
489
10
 
4
 
! Отговори
мда преди 12 години
Мда, прочетох много от коментарите тук. Става ясно,че някои *** мътят водата. Всеобща тайна е, че *** знаят едно- да мразят, мътят водата и лентяйстват.Ясно,че народа е тръгнал подир тях но има една поговорка :`` Когато гарванът ти е пътеводител..излизаш на бунището..``Никой никумо не му е длъжник, дърпаме браздата, възтановяваме България от берлинския договор, турците в Източна Румелия, българите в Северна България( както си е било).И без това земите на юг никога не са били български