Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци

"Мислите ли, че вие обичате България повече от нас?"
13 юни 2011 18:00,
757
Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци
Сблъсъкът пред джамията в София. Снимка: Reuters

Ръководството на Главното мюфтийство призова мюсюлманите в цялата страна да бдят за нападения и провокации от всякакъв вид. Това се посочва в остро писмо до медиите по повод зачестилите инциденти.

"След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази, или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас", се посочва в изявлението.

В тази връзка мюсюлманите изразяват готовност сами да се погрижат за собствената си сигурност и права, тъй като очаквали натискът срещу тях да продължи.

"Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", се посочва още в изявлението.

Още по темата

"Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в заплахи, обиди, ограничаване на религиозни права и физическо насилие, би следвало да се разглеждат като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци, гражданска война, и застрашават националната сигурност", категорични са от Главното мюфтийство.

Оттам посочват, че след сблъсъците пред "Баня Баши" на 20 май 2011 г. мюсюлманите са получили подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото. "Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха", пише в изявлението.

От Главното мюфтийство са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и са сигнализирали за "няколко поредни случая на нападения на молещи се, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията".

"Резултатът е явен – нахлуване и оскверняване на храм, жесток побой над редови мюсюлманин, изпотрошено имущество на джамията, а може би опит за нещо по-голямо, и то в центъра на столицата, където се намира сърцето на държавата.

След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция", гневят се от Главното мюфтийство.

В изявлението се посочва още, че след последното посегателство над пазача на джамията в София (на 12 юни) започва кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят в "Баня Баши" през нощта.

Те трябва да "защитят това, което държавата не успява – честта и достойнството на исляма и мюсюлманите", пише в съобщението.

От Главното мюфтийство определят тези действия като "началото на кампания за самоопазване".

"В заключение се обръщаме към държавните ни ръководители, институции и органи, към всички злонамерени хора, към всички ислямофоби, към нападателите – мислите ли, че вие обичате България повече от нас?", заключават от Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: Главното мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
488
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пост.625 току що стана 595?!Какво става, бе?
487
0
 
0
 
! Отговори
Към 625 преди 12 години
Постингът ми, който беше под номер 632, изведнъж стана номер 625.Следователно пост.626 е допълнение към 625, а не към 632, който още не е написан и не се знае кой ще му бъде авторът.
486
0
 
8
 
! Отговори
Към пост.632 преди 12 години
Когато в този сайт коментиращи пишат ругатни по адрес на турците и мюсюлманите изобщо, ВИНАГИ се намесват и българи, които казват добри думи за турците от България /и много често получават ругатни по тази причина/.Повечето от хората не са нито ***, нито фанатици.От мюфтийството да не забравят, че са официална институция, от която се очаква да реагира винаги, когато има ексцесии - не само срещу турците, но и в случаите, когато някой се представя за мюсюлманин и обижда не-мюсюлманите!
485
4
 
9
 
! Отговори
Нека от мюфтийството преди 12 години
да прегледат статиите в този сайт, от тази година,посветени на деня, в който България отбелязва годишнината от обесването на В.Левски - те бяха две или три. Да прочетат и коментарите към тях. Един-единствен турчин се представи като такъв и изрази уважението си към всеки, който се бори за освобождението на своята родина. Поне десетина други мюсюлмани обаче пишеха небивали гадости относно Апостола и изразяваха скотски надежди относно това, дали е бил инквизиран зверски. Мюфтийството порица ли ги?
484
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България има две политически партии /нищо че в момента са солидно парламентарно представени/, които трябва да бъдат забранени! Сещате се за кои партии говоря нали ... Тук няма място за партии, които насаждат омраза и си играят със страховете на хората, водят политика на изолиране/капсулиране на определени групи български граждани с цел политически /в последствие и финансови/ облаги за партийните лидери!
483
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко това няма нищо общо с верска омраза, или нещо подобно! Всичко това е предизборно! Спомнете си непосредствено преди изборите за парламент какво се случи! Отново се говореше за етническо напрежение, ислям и т.н. А сетете се защо и от кого се прави всичко това!
482
2
 
9
 
! Отговори
днес в "тази су преди 12 години
В предаването на БТВ "Тази сутрин" мюфтииството си изплю камъчето. Освен, че използва гостуването си там като трибуна за прокламиране на исляма и заплашително говорене срещу държавата и обществото, страхово насъскване на хората, протести срещу акциите на ДАНС дори, надвиквайки нахално самите водещи, които "толерантно " си глътнаха езика, вместо да му обърнат внимание, че говори против законите ни... (КБ чл.13) днес тоя "гост" си изплю камъчето "ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА ЗА АТАКА",(иначе - наказания ли?)
481
3
 
15
 
! Отговори
атаман преди 12 години
Левашки сценарий," пребития" дори се оказа че не бил пазач на джамията а "редови" мюсли дошъл за молитва преди 5,00 ч. Намерили го в КОМА ,но в болницата го изписали за домашно лечение след прегледа!Кампанията за "самоопазване" си е чиста провокация, явно Доган много го е закъсал от към доверие за да се хвърля в такива глупави акции.Очаквам неговите "патрули" да висят пред джамиите и да се репчат на закъснелите минувачи с надежда някой да им отвърне та да кажат че са отблъснали нападение .
480
2
 
4
 
! Отговори
Tina преди 12 години
За Хитлер, обаче, си прав. Странно е, но е така.Все повече хора го намират за симпатичен.
479
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам само следващите избори да стане от гроба и да ги спечели Хитлер , мисля че за 4 години ще пооправи нещата, еееееееех мечти мечти само като си помисли човек и му става драго
478
3
 
3
 
! Отговори
lubopiten преди 12 години
Как така се случи, че по време на управлението на ГЕРБ се случват такива простотии пред джамията в София? Ясно е, че ни управляват мутри, но нека не ни връщат в годините, в които бяха най-добре!
477
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейската агенция по отбрана - нещо различно от НАТО и защо, знаеш ли?Моля не ни плашете с Турция повече, далече сте от тази тема, НАТО няма да ви спаси. ЕС предпочита Русия пред НАТО за партньор. Причината за отдръпването на ЕС от НАТО е че всички плащат, а само САЩ се възползвт от най-новите военни разработки бе да ги предоставят на равноправните си членове в АЛИАНСА и най-вече КИПЪРСКИЯ въпрос.
476
4
 
12
 
! Отговори
Кой е виновен преди 12 години
Винаги съм бил и ще бъда срещу религиите, защото те разцепват не само отделните народи, но и даже само един народ, както е станало при Българите. Омразата към Исляма произтича от неговия терор върху Християните по време на Османотурското робство. Тази омраза е закодирана в подсъзнанието на Българина. Тази омраза може да изчезне, ако религиите бъдат изтрити от подсъзнанието на Българите християни и ислямисти. Това може да стане на базата на истинския БОГ - Космическите закони, науката.
475
8
 
17
 
! Отговори
Tzvetanov преди 12 години
Най-често, малцинствата спекулират в ограничение на религията, традицията, културата им. Нито ***, нито помаците са ограничени. Мечтата за автономна самостоятелност ги провокира в лъжи и ексцесии. Крайно време е да им се даде да разберат, че в християнска България от Европа, тези изтъркани номера вече досаждат. Туция е близо и да си заминават там и да се дупят, да вият, да се молят по площадите, са техни права. Някога са покръстили Родопите с ятагана сега са други времена.
474
1
 
3
 
! Отговори
Стаматов преди 12 години
до Единразбира се, че се възмущавам като видя просяк, но каква връзка имат просяците с надупените на тротоара, не можах да схванаби ли пояснил?
473
2
 
5
 
! Отговори
до 609 преди 12 години
В Европа - да къпели са се 1 в годината, но българите са използвали бани много преди да има османци. Отиди във Плиска да видиш царски дворец с парно отопление и баня.
472
3
 
2
 
! Отговори
Селянски преди 12 години
На тази снимка само *** ,особенно оня с костюма.Не ме занимавайте с глупости ,че ягодите ми тая година дъжда им разказа играта
471
6
 
1
 
! Отговори
МНР преди 12 години
Мюсулманите след такива прояви ще се капсолират и ще се концентрират в дадени райони ,щом сигорноста им не е осигорена в България ....1,5 милярда братя
470
4
 
14
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Тyрците в турция,толкова е просто...ама нали и там не ги искат,навремето ги изгониха като мръсни котета...да се молят в тишина,да не им покажем пак пътя...ДПС и новините да се забранят,какво се услушват мързеливите,некадърни продажни политици....
469
1
 
3
 
! Отговори
един преди 12 години
до 609ти сигурно си на 1000 години. А вие не знаехте какво е къпане по това време.....