Държавата щедро раздава невъзможни отпуски

У нас изключенията са повече от правилото, сочи ЕС
Обновена: 11 авг 2011 09:16 | 11 авг 2011 07:00, Елка Василева
147
Държавата щедро раздава невъзможни отпуски
Снимка: Булфото

Лято е и в България масово се чистят отпуски. Това става по график и задължително. Въпреки усилията все още хиляди граждани имат да вземат по месец и отгоре платена почивка, залежала от предишни години, пише вестник “Труд”. Скоро няма шанс да се отървем от наследените почивки - поне докато държавата не преразгледа политиката си да раздава щедро почивни дни под път и над път.

Преди няколко дни излезе годишното изследване за работното време в Европейския съюз, изготвено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа. Според документа през 2010 г. средното работно време в България се е увеличило с около половин час и обикновеният българин вече се труди в продължение на 40 часа и 30 минути седмично. Освен че е трудолюбив, българинът почива малко, твърдят експертите. Изследването поставя България в златната среда по гарантиран отпуск - 20 дни годишно, които не би трябвало да се изчистват трудно.

Защо обаче все още хиляди дни отпуск стоят неизползвани, а държавните ведомства и частните фирми блокират огромни средства във фонд “Работна заплата” за евентуалното им изплащане?

Защо хиляди хора ще изгубят дни от отпуска си за 2010 г., които трябва да бъдат изчистени първи?

Защото изключенията у нас са повече от правилото. С различни нормативни актове и без ясни мотиви държавата е дала на множество българи право на доста по-голяма почивка от минималните 20 дни, заложени в Кодекса на труда. А европейските изследвания няма как да уловят това.

Всичко започва с Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета през далечната 1986 г. По онова време картите за море бяха за по три седмици и всяко предприятие пращаше хората си под строй да събират тен на ведомствена станция.

Според този документ учителите и университетските преподаватели имат право на 48 работни дни платен отпуск, актьорите в театрите, оперните певци и циркаджиите - 36 дни. Отпускът на средностатистическия полицай или военен минава 40 дни. Като прибавим към тези дни официалните празници - 14 дни, заедно със съботите и неделите, някои съсловия са в платен отпуск почти три месеца годишно.

В много университети има преподаватели с по 500 дни натрупан отпуск. Реално те могат да почиват всяка година от 15 юли до края на август - около 30 дни. А имат право на 48. След 20 г. стаж изникват едни 360 дни, които няма как да бъдат изчистени. Ами лекторите на договор в два вуза, които имат право на два пъти по 48 дни?

Повечето от служителите с голям отпуск са на държавна издръжка, сиреч всички ние, данъкоплатците, им плащаме почивните дни.

В същото време държавата се чуди откъде да намали разходите си и недоумява защо не й достига административен капацитет.

В Щатите например дори няма въведена минимална платена отпуска със закон - т. е. американците имат нула полагаеми дни отпуск и трябва да се договорят с работодателя. А у нас изпълнителната власт обича щедро да раздава на хранениците си допълнителна почивка, която след това няма как да се използва. Докога?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
4
 
! Отговори
6yHToBHuK преди 12 години
Да се уволни 90% от администрацията - и без това не вършат никаква работа! Ако тези *** са в частна фирма, ще получат шут по нанадолнището още на втория ден! Държавата не трябва законно да рекетира с данъци, да получава парички за свършена работа. Нека търпим, *** това искат!
146
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много отпуски се натрупвали. В ТАЯ СТРАНА ТРЯБВА НАИСТИНА ДА СЕ ВЗЕМЕ БРАДВАТА И ДА СЕ СЕКАТ ГЛАВИ !!!!!!!!Аз какво да кажа като от 10.11.1989-та до днес съм ползвал само една отпуска от 20 дни. И не съм спирал да бачкам. И нямам нищо да ползвам. Да уточня за главите - ГЛАВИТЕ НА БЕЗБОЖНО АЛЧНИТЕ И КРАДЛИВИ "БИЗНЕСМЕНИ" !!!!!А тук някакви форумни лигльовци се опитват предизборно да ми влияят за ГЕРБ, БСП и всички останали *** като тия двете. Всички са ***. Не гласувайте, а чакайте ЧАСЪТ НА РАЗПЛАТАТА. Всеки който е мамил, лъгъл работници с пари, искал е секс срещу обещание за работа и пр. и пр. и пр. ТОВА СА 95% ОТ ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯТ БИЗНЕС - СМЪРТ ЗА АЛЧНИТЕ КОПИЛЕТА !
145
3
 
0
 
! Отговори
da преди 12 години
azpoznavam edna stara moma s godinite natrupa tolkova otpuski 4e kmeta nemoja dagi plati i podari apartament normalno lie tovaap e ob6tinski
144
3
 
12
 
! Отговори
човек преди 12 години
сега всички дружно да се откажем от правото на отпуск , после да се откажем и от заплащане на труда и да върнем робовладелческия строй . и едничкото ни утешение ще е , че ВУТЕ Е ПО - ЗЛЕ ОТ НАС . някой обърна ли внимание на 128 коментар ? държавата не може без администрация , добре или зле работеща зависи от назначаващите я . факт е че за две години герб така разбърка службите / не че бяха съвършени / че хората просто спряха да работят , не знаейки какво ще искат от тях да правят .
143
4
 
3
 
! Отговори
903 преди 12 години
Ми да са в отпуск бе -държавните служители- ми и в неплатен да ги пуснат бе -кой му пука..
142
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Само не мога да разбера , защо журналистите вечно сравняват България със САЩ в своите статии !
141
5
 
6
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 12 години
Виж сега Антончо,Ще се опитам с думички прости да ти обясня:За разлика от държавната работа - като при теб, където поради раздутия персонал дори половината служители да излязат в отпуск, то няма да се забележи, в частния сектор не е така. Тук няма раздут щат, а благодарение и на свитото потребление в БГ в последните 2г. нещата се влошиха и персонала падна до ниво на абсолютен минимум.А *** можеш да кажеш на този който виждаш в огледалото.Ако мен наричаш мишок, то ти не ставаш и за амеба.
140
7
 
4
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Като си толкова запознат с кодекса защо имаш натрупан отпуск ? Ти си или мишок-форумен лъв или един от много ***, които си кътат отпуска за като напуснат или ги уволнят. Само яки санкции ги оправят такива *** като теб.
139
4
 
6
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 12 години
Когато фактите говорят, дори костилки като теб трябва да замълчат. Ако могат да се осъзнаят, разбира се.Гледай си държавната службичка и се наслаждавай докато още я имаш, щото не се знае до кога...
138
5
 
3
 
! Отговори
Антон преди 12 години
Янчо, от последния ти коментар се разбра кой какъв е и къде работи. ***.
137
6
 
9
 
! Отговори
Human преди 12 години
...аз съм държавен служител на най - ниско ниво и мога да ви кажа от първа ръка, че е вярно казаното в статията. Да работиш за държавата е повече от сладост. От една страна заплащането е мизерно, но пък като работен процес си е мързеливо. Всичките ми колеги идват на работното си място около осем часа, но реално започват около девет. Реално ефективният им работен ден е едва четири или пет часа. И така всеки ден. Почивните дни и отпуските са повече от нормалното. Спасение няма.
136
6
 
5
 
! Отговори
yann@mail.bg преди 12 години
Антончо, аь ти малко необразовано държавно служителче!Казах ти аз, ама кой да слуша!НЕЗАКОННО е да се изплаща платен отпуск, който не е ползван. Единствената опция е при напускане на текущата работа.И когато работиш в БЯЛА частна компания, за каквато ти явно никога не си работил, няма как работодателя да ти изплати отпуска, който не си ползвал.А причините за натрупването и да ти ги обяснявам - няма да ги разбереш - нямаш толкова гънки явно щом продължаваш да се напъваш като костилка в г_з!
135
2
 
10
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Аз мога да кажа, защо имам натрупана неизползвана отпуска- защото с 800лв. на месец няма как да си позволя почивка където и да е и предпочитам да ми я изплатят като напусна/ ме освободят. Човек ползва отпуска за да отиде някъде и да си почине, а не да я вземе и да си седи вкъщи и да зяпа телевизия, защото кинтите не стигат и за 4 дена на Ахтопол.
134
4
 
3
 
! Отговори
Антон преди 12 години
yanne, а ти явно си от другите дървени философи, които твърдят че няма начин да си използваш платения отпуск в частна фирма - сякаш само няколко човека сте тези, които работите в частни фирми. Ако не си схванал още, отпуска който си използвал ти се заплаща със следващата заплата на базата на среднодневното възнаграждение за последния месец, в който си работил поне 10 дни. Най-лесно е да се реве "шефа не ми дава отпуск". Като си лалугер няма да ти дава.
133
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейците просто не знаят, какво е това чудо БГ работодател. Не знаят колко е ядосан той, като трябва да плати платен отпуск, майчинство и подобни неща. Също не знаят на какво е способен, за да не ги плаща.
132
5
 
6
 
! Отговори
До № 130 преди 12 години
Каква по-голяма отговорност имат от администрацията? Никаква! Отиваш, за задължителна административна услуга и ти казват не може! Има ли в администрацията можещи? Не! Ако можеха, щяха да си направят фирма и готово! Какво и е "важното" на Агенцията по вписванията? Нищо! Още една хранилка! И там отчети, че на малко места се отчитаме! СтъКМистика,НАП,НОИ...
131
4
 
6
 
! Отговори
130 преди 12 години
О, не ми говори за Агенцията по вписванията, че една "експертка" там такива ги забърка, че чак с директорката й в София трябваше да се решава проблема. Има такива некадърници ама големи в тази държавна администрация, че ако аз им бях шеф с камани ще ги пребия половината. Държи си наръчника и ми чете буква по буква, а не мисли - ама изобщо. И никой, никого не кара насила да работи в държ. ***., и кой от държ. ***. е материлно отговорен я ми кажи?
130
5
 
9
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Първо защото отговорността в администрация е по-голяма и парите са по-малко .. Младши експерт в Агенцията по вписания (хич не маловажна страуктура) основна заплата - 335лв. . Главен експерт -Столична регионална здравна инспекция -480лв. - това към момента са свободни позиции, ако желаеш работа в държавния сектор "където е толкова добре' . А по темата за учителите е безсмислено да се спори - заради това отношение,няма да има кадърни и отдадени преподаватели за децата ни !!
129
5
 
7
 
! Отговори
Проблема е ... преди 12 години
Че има ужасно много отпуски и двойно повече болнични.Аз познавам хора, които нямат време да си вземат отпуската понеже поне 2 м. годишно са в болнични (и то не защото са толкова болни).И логиката държ. служител да има повече отпуска също не я разбирам - защо? Какво толкова се е изморил чиновника зад гишето повече от служителя в частния сектор?Класната на дъщеря ми например поне 3-4 пъти излиза в болничен през учебната година и после почти цяло лято е отпуска и въпроса е кога работи!?
128
3
 
21
 
! Отговори
компетентен преди 12 години
Да живее българската "журналистика"!За пореден път успява да настрои българин срещу българин!Вярно е,че на запад годишния отпуск е кратък,но за сметка на това имат много "банк холидей"-почивни дни през цялата година и то без отработване както при нас.Паричките им стигат за релакс и отдих.А при нас-градинки,консерви и зимнина,защото кризата не си е тръгвала от 80-те години на миналия век!!!!