Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна

Проверка установи множество нарушения при лечението на родилката
Обновена: 9 дек 2011 17:27 | 9 дек 2011 17:27,
96
Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна
Снимка: архив, Булфото

Редица нарушения е установила агенция „Медицински одит“ при смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, която беше размотавана в четири болници, без да й бъде поставена точна диагноза.

Деяна почина на 24 октомври тази година. След като на 12 септември Деяна е родила със секцио в "Шейново", настъпват множество усложнения, поради които се налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни лечебни заведения.

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" обхваща болниците "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна и Александровска болница.

В "Шейново" след раждането въпреки високите стойности на левкоцитите на Деяна, не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация.

Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се посочва в становището на агенцията.

Още по темата
Деяна не е била преместена в изолатор поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало. Тя е изписана въпреки пордължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена.

В болницата са предприели "изчаквателна тактика", се посочва още в  становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври, в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса“, посочват от агенцията. 

В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

В патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента", посочват още от "Медицински одит".

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега то се води срещу неизвестен извършител, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Ами няма,докторите са длъжни да работят на самоток,те не са хора,а машини
46
1
 
5
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Тук... Ама не знам какво да ти кажа... Освен да ти дам правото... Но с едно голямо НО: Вие, свестните лекари трябва да се разграничите от "мършата".
45
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Виж сега,това че леля ти е лекар,не я прави веднага суперспециалист,хаха.Искаш ли да продължим на скайп?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига се че за МВР и Съдебната система има пари и за 13та заплата тия индивиди а за здравеопазване няма пари те това е цялата работа,ама народа спи и тъне в мизерия!!!!!!!
43
0
 
11
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
А, представяш ли си, какво ни е на нас пациентите, като трябва да отидем на лекар и едва ли не трябва да хвърляме ези-тура, или да търсим от 20 човека информация, за да ни препоръчат добър специалист! Една моя леля е лекар и за малко не умори брат ми, като го караше да пие витамини... А той човека с пневмония!!!! И говоря за леля си! Т. е. не за човек, на когото не му дреме...
42
1
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Елена,тук ли си
41
1
 
15
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Да,обаждам се,защото стана практика да се слага всичко под общ знаменател,не искам чадър над колеги,но ни изкарват всички виновни,добре бе дямол го взел,какво ще правите,ако се насади,а вече са насажда недоверие към всички нас?И аз го чувствам,непрекъснато по адреси.И хората ме гледат като гръмнати,като си свърша както трябва работата.Не бива така,не съм извънземен,а човек,на който му пука за това,което върши.Не оправдавам никого,но не искам аз да се чувствам виновен заради някого друг.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано всеки, който има пръст в това убийство да намери това, което заслужава и на този, и на онзи свят, дано да го изпита на собствен гръб, и да разбере КАКВО е причинил на тези хора. Амин.
39
0
 
7
 
! Отговори
до лекар преди 12 години
"не отговарям за колеги,които са ***"Напротив - точно това правиш в момента. А не е нужно. Всички са наясно, че във всяко стадо има и свестни, има и ***. Мършата си трупат пачките и не приемат нещата лично. Впрягат се ония, за които обидните постове не би трябвало да се отнасят, чудя се по каква причина.
38
0
 
8
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
36: Стига пък и ти, бре! Какво му е а човека?! Поне слуша, като му се говори, а не плюе безразборно като повечето "лекари".
37
2
 
23
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Лекар, ще ти кажа защо не трябва да се обаждаш: 1. защото защитавайки тези убийци, хората може да си помислиш, че си един от тях. 2. защото именно читавите лекари трябва първи да посочите с пръст *** и да искате тяхното отстраняване, защото петнят И ВАШЕТО име с действията и бездействията си!
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, "Лекар", много каруцарски език вадиш,бе брат ми??!!Успокой се и дай по-интелигентно....ако може
35
2
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Виж кво пич,работя в Бърза Помощ-София-12 часа не слизам от линейката,щото имаме 20 екипа за 2-милионна София,прецени дали са достатъчно,помисли си дали и едно кафе мога да изпия нормално,а не ми се мисли ако имам нужда да отида по нужда,и го правя не защото много се кефя,или изкарвам някакви пари,или за нещо друго-правя го,защото спасявам хора,ела ти на моето мястода го правиш,да те видя,не отговарям за колеги,които са ***
34
3
 
17
 
! Отговори
Стоянов преди 12 години
До лекар :Те на Запад размитат за вас. Там се работи не по цял ден да си пиете кафетата все едно сте на кафене а не в болнично заведение. Гледах филм по "National Geographic" направен за животни и отношението на зоо лекарите към животните е в пъти по-добро отколкото вие тук се отнасяте с хора.Вие гледате на болния не като пациент а като банкомат! Нямам какво повече да ти кажа.
33
3
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Защо да не се обаждам,когато всичко,което някоя *** е сторила се струпва върху нас,редовите хора,които се мъчим и работим и спасяваме животи?Да припомняма ли,че преди месеци кампанията ви насочи срещу нас,работещите в Бърза Помощ,че ние бяхме убийците и неспособните?Ще мине време,вярвай ми,пак колелото ще се завърти,и ние ще бъдем без вина виновните.Има прегрешили,нека ги накажат,но стига това плюене по лекарското съсловие.Ще съжалявате,да знаете.
32
2
 
13
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
30: Ами, като не си направил нищо, недей да се обаждаш - ние говорим за лекарите-убийци, не за тези които спасяват!
31
8
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
В МУ - София не приемат с 3. Изпитите изискват сериозна подготовка , а не непрестанни купони . Не Ви ли минава през ума , че лекарите отговорни за смъртта на младата жена са учили по времето на социализма.
30
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Не съм й направил нищо,ако си госпожица,знаеш ли колко хора съм спасил?
29
2
 
16
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
27: Лекар, *** да кажеш на Деяна да ти благодари!
28
2
 
5
 
! Отговори
med sestra преди 12 години
tova e ralnosta v bg bolnicite naduti i kuhi doktori koito chakat d aim napalnit djoba s valuta za da vi ubivat davay te im o6te ali te ne rabotyat na zaplata