Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна

Проверка установи множество нарушения при лечението на родилката
Обновена: 9 дек 2011 17:27 | 9 дек 2011 17:27,
96
Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна
Снимка: архив, Булфото

Редица нарушения е установила агенция „Медицински одит“ при смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, която беше размотавана в четири болници, без да й бъде поставена точна диагноза.

Деяна почина на 24 октомври тази година. След като на 12 септември Деяна е родила със секцио в "Шейново", настъпват множество усложнения, поради които се налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни лечебни заведения.

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" обхваща болниците "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна и Александровска болница.

В "Шейново" след раждането въпреки високите стойности на левкоцитите на Деяна, не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация.

Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се посочва в становището на агенцията.

Още по темата
Деяна не е била преместена в изолатор поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало. Тя е изписана въпреки пордължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена.

В болницата са предприели "изчаквателна тактика", се посочва още в  становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври, в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса“, посочват от агенцията. 

В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

В патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента", посочват още от "Медицински одит".

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега то се води срещу неизвестен извършител, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66От друга страна, когато детето ми беше болно и получих пълна доза безхаберия, некомпетентност, незаинтересованост и мизерията на едни изнудвачи, залагащи живота на детето ми срещу едни кирливи 100 лева ... !
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66Но за тия почти 50 години на които съм, май предпочитам да си пукна без лекарска (българска) помощ.
65
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
66Аз пък съм ги виждал на живо, на 2рата бутилка ракия. Не случайно от 25 години не ходя при лекар. Е,веднъж отидох, щото жена ми настоя. *** ми предписа една торба химии! Изхвърлих рецептата, предписах си сам антибиотика и в свободен разговор с приятел лекар, той изненадано за себе си ми съобщи, че съм си поставил правилно диагнозата и съм се лекувал с правилното лекарство. Далеч съм от мисълта, че мога да се оперирам сам или да се излекувам сам от нещо по сложно.
64
2
 
14
 
! Отговори
хм преди 12 години
64Аз се втрещих, защото съм инж. и такова нещо при нас няма.. Аз се дипломирах 91 г. Дори и аз се сетих точно за какво да говоря, нищо че не съм с такова образование.. Изпитващият усърдно подсказваше на всеки студент точно за какво да говори, а насреща мълчание..тишина.. На другия ден попитах майка ми това първокурсници ли са, а тя ми каза: "Глупости! 4 курс медицина!"
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63Не е за смях, дотолкова, доколкото избора на огнестрелно оръжие не е смешно. Все пак трябва трезво да избереш : помпа или автоматично оръжие. с помпата ще отстреляш по малко лекари но ще е някак си по зрелищно. Автоматичното оръжие е за теб, ако си рационален - гоним максимум поражения за минимално време.
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62Трудно е след 3 бутилки ракии да отговаряш на сложни въпроси като :1. Как се казваш2. Какво учиш3. Коя година го учиш
61
0
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Не знам дали да се смея на сарказма ти, защото си болезнено прав за лекарите...
60
1
 
15
 
! Отговори
хм преди 12 години
Навремето и в майка ми забравят плацента и докато раждала си говорели за някакви обувки и къде ги продавали. Изписват я по същия начин и тя вдига висока температура, но бързо установяват причината и и правят кюртаж. През 93 г. майка ми лежа в Александровска..с рак-1 месец я държаха. Взимаха биопсии, а на снимката се вижда рака на белия дроб. Присъствах на изпит на студенти по медицина, които на следващия ден разбрах, че били 4 курс. От тях никой не отговори, въпреки подсказването на изпитващия..
59
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нарушения може да има, но виновни лекари няма. Всяко хлапе знае, че когато лекар сгреши, той не греши, защото е спасил 1000 живота. Например, когато аз не сгазя 1000 пешеходци, имам пълното право да сгазя 2-3ма ! Все пак, спасил съм живота на 1000 !
58
1
 
2
 
! Отговори
kiril преди 12 години
do 54 kade si be -----samo iskam da te vidq b....luk dolen
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега ще глобят болниците, но виновни пак няма да има, защото трябва да се посочи точно чия е грешката за смъртта. Сега да видим пак дали са достатъчни тези доказателства за съда, че вижте другата новина за убитите момчета пак няма виновен.
56
2
 
15
 
! Отговори
фармацевт преди 12 години
До лекаря от бърза помощ:На всички добри и отдадени лекари и мед. сестри от Бърза помощ, аз лично давам голямо благодаря! Обичайте си работата, обичайте хората. Надявам се точно на вашето съсловие да ви увеличат възнагражденията, тъй като в твърде малко това, което ви дават за работата и часовете, които влагате.Виновни лекари трябва да бъдат преследвани с тежестта на закона, не зависимо дали е немърливост или "изчакване" за заплащане.
55
2
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 12 години
Ти си ***!
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква плацента?Тия лекари са ***!При Цезарово сечение и плацента!И З Р О Д И!
53
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
съешават се някои моми с всякакви *** и после докторе оправяй ми ЕКЗОТИЧНИТЕ болести , а лекарите може просто да са гнусливи расисти ... все пак човешко е
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, victor22322 вий в РусИ иматИ ли бърза помощ!?!?!
51
1
 
2
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
ООО, не страдаме от липса на самочувствие!!!
50
1
 
8
 
! Отговори
Мариана преди 12 години
До 28 med sestra ако така работиш както грамотно пишеш, тежко и горко на пациентите !!!
49
1
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Да,как пък не,да го видят тук всичките мадами и да ме наскочат,ама хубаво,victor22322
48
0
 
1
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
ОК, дай ти skype