Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна

Проверка установи множество нарушения при лечението на родилката
Обновена: 9 дек 2011 17:27 | 9 дек 2011 17:27,
96
Как се стигна до смъртта на 19-годишната Деяна
Снимка: архив, Булфото

Редица нарушения е установила агенция „Медицински одит“ при смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, която беше размотавана в четири болници, без да й бъде поставена точна диагноза.

Деяна почина на 24 октомври тази година. След като на 12 септември Деяна е родила със секцио в "Шейново", настъпват множество усложнения, поради които се налага в рамките на около месец тя да бъде приемана в различни лечебни заведения.

Проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" обхваща болниците "Шейново", "Пирогов", Инфекциозна и Александровска болница.

В "Шейново" след раждането въпреки високите стойности на левкоцитите на Деяна, не е направена интерпретация на това състояние и не е вписана в медицинската документация.

Не са извършени никакви допълнителни изследвания за отхвърляне или доказване на възпалителен процес, се посочва в становището на агенцията.

Още по темата
Деяна не е била преместена в изолатор поради липса на такъв в "Шейново", въпреки че състоянието й го е налагало. Тя е изписана въпреки пордължаващи повръщане и диария, без контролни изследвания и без адекватна терапия.

При извършване на лапароскопия в болница "Пирогов" се установяват тежки възпалително-некротични промени в дебелото черво, което е налагало спешна операция, но тя не е извършена.

В болницата са предприели "изчаквателна тактика", се посочва още в  становището. Извършени са и 8 консултации с акушер-гинеколози, при които не е констатирана послеродова инфекция.

На 7 октомври, в Александровска болница Деяна претърпява спешна операция, при която се отстраняват органи и за първи път се допуска и предполага наличието на "тежък септичен синдром с вероятно начало гинекологичната намеса“, посочват от агенцията. 

В оперативния протокол д-р Атанас Темелков от Александровска болница е записал, че в матката са намерени некротични материи и се "касае за сепсис от гинекологичен произход".

В патоанатомичната експертиза се установяват "задържани некротични части от околоплодни обвивки, плацента", посочват още от "Медицински одит".

Родителите на Деяна са завели съдебно дело, като то засега то се води срещу неизвестен извършител, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
23
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 12 години
Що плюете 112,бе *** нещастни,не стига,че още смеем да ви лекуваме,ами и и се оплаквате!*** нещастни,трябва всички лекари да се изнесем на Запад,където ще ни глътнат като топъл хляб,а вас да ви лекуват шаманаи и врачки.Майната на българския народ,най-*** на света.Малко благодарност да покажете,аааааааааааа?
26
0
 
7
 
! Отговори
capricornus преди 12 години
gledaite intervuto koeto davat blizkite na zaginaloto momiche pri veneta raikova i komentarite sa izlishni:((
25
2
 
19
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Това показва само , че човешката природа не се променя. Лощото е, че тук , ако става въпрос за пари, значи смъртта на момичето е прдумишлено убийство -защото не си е платила и докторите нарочно не си вършат работата.
24
1
 
2
 
! Отговори
Lucy преди 12 години
Tia deto sa otgovorni sa tia ot sozializma sus shetizite!Gorkoto momiche!
23
2
 
25
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Виновни са и от МОН !Едно време/през социализма-точно така се пише/и с 6 не всички ги приемаха за студенти по медицина, а сега ги приемат с 3 !Че какъв доктор ще е този, който го мързи да си научи поне за приемния изпит !!!
22
3
 
35
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Бащат на детето е ***, но не е ***!Ако беше ***, майката щеше да е жива, защото долу щеше да чака цялата рода.За *** докторите много се стараят, защото долу и чакат със сопите.
21
3
 
39
 
! Отговори
.... преди 12 години
*** МРЪСНИ! ТОВА СТАВА САМО В БЪЛГАРИЯ ДАНО ИЗГНИЕТЕ ВСИЧКИ! КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ СПАСЯВА И ДА БЯГА В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО НЕ СЕ ТРАЕ ТАЯ ПОМИЯ ПОВЕЧЕ!
20
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно става въпрос за немърливост още при секциото. Уволнение и съд.
19
1
 
5
 
! Отговори
iva преди 12 години
napalno sam saglasna s teb-16!gospod da prosti momi4eto!a lekarite koi ste im prosti-mai nikoi!
18
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи. Хипократ ( 420 г. преди н.е.)
17
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, и какво са виновни лекарите в случая
16
3
 
44
 
! Отговори
славянин преди 12 години
До смъртта и се стигна вследствие на ''новата ценностна система'' на днешните медици, а тя е следната: на 1-во място- мангизите, на 2-ро място- мангизите и на 3-то място пак мангизите, но това е ценностната система и на целия свят, какво се чудя!?
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми сега лекуващия да бъде уволнен и подведен под отговорност!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
18
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Не се пише "социализма", а "социализЪма" *** социопатичен.
13
2
 
51
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
***, ***, ***! Както и да ги наречем ще е малко за това отвратително престъпление! Да убиеш здраво дете на 19 години!! Няма по-ужасно престъпление от това, да почерниш родителите на едно дете и да оставиш едно дете без родител! Да почива в мир бедното девойче и дано поне ЕДИН ПЪТ в нашата държава справедливостта да възтържествува!
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лека им пръст на тези майчици и нека поне бебенцата и татковците им се радват на здраве и късмет
11
3
 
35
 
! Отговори
rosenbosen преди 12 години
Както казват старите хора:"Не ме е страх от болести, а ме е страх от лекари...." Не знам как си лягат и спят тези създания. И пиша създания, защото повечето лекари вече не са човешки същества, както и повечето обитатели на нашето планета!!!
10
2
 
23
 
! Отговори
Честната Марийка преди 12 години
Не е верно, виновен лекар или съдия/прокурор с акт от КАТ не познавам !
9
26
 
29
 
! Отговори
Ив.Костов преди 12 години
Ще плачете за СОЦИАЛИЗМА,*** седерастични!!!!
8
1
 
32
 
! Отговори
ужасена преди 12 години
много жалко за момичето но е много възможно да има виновни защото тя не е била добре и никой не се е погрижил за нея