2011 – най-лошата за българите от 97 г. насам

Рейтингът на Бойко Борисов обаче расте и достига 38%
Обновена: 20 дек 2011 20:47 | 20 дек 2011 20:46,
424
2011 – най-лошата за българите от 97 г. насам
Снимка: Impact Press Group

Българските граждани изпращат отминаващата 2011 г.  с нарастващ икономически песимизъм и тревога  за близкото бъдеще.

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември.

В очакванията за 2012 доминира страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата, от по-нататъшно свиване на доходите.

Въпреки несигурността, неблагоприятната икономическа ситуация и недоверието към започналите реформи, правителството и политическа партия ГЕРБ запазват степента на подкрепа, с която се ползваха преди изборите, а министър-председателят леко повишава своя рейтинг.

2011 г. е оценена като най-лошата за българите от 1997 г. насам. Едва 10 на сто, колкото и през 2009, я оценяват като по-добра от предишната. Повишава се обаче делът на хората, за които тя е била по-лоша (51%).

Ако през по-успешните финансови периоди 2004-2008 една четвърт са смятали, че България върви в правилна посока, а веднага сред парламентарните избори през 2009 този дял се е покачил почти до 30%, днес едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро.

От септември до декември отношението към правителството се запазва практически без промяна  - 21% положителни оценки, 41% - неутрални, 38% - отрицателни.

Успехът на ГЕРБ на местните и президентски избори възстановява доверието в министър-председателя Бойко Борисов, който постига най-високия си рейтинг за последните десет месеца -  38% доверие, при 30% - недоверие и 32% - неутрално отношение, посочват от агенцията.

Започналите след изборите реформи в пенсионната сфера и железопътния сектор, приемането на бюджета и надигналите се протести намират ясно отражение в подкрепата за отделните министри от кабинета.

Най-голям спад е налице при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който прекъсва позитивния тренд в рейтинга си, постигнат в летните месеци.

Втори по неодобрение е социалният министър Тотю Младенов с пореден спад в личния си рейтинг. В дъното на класацията продължава да бъде и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през изминалата година.

Проблемите в земеделския сектор водят до спад в рейтинга на Мирослав Найденов с 8 на сто. Значително по-лек е спадът при министър Ивайло Московски независимо от стачките и протестите в БДЖ.

Мнозинството от българите (63% ) са настроени по принцип критично към бързите и радикални промени. Само 24% подкрепят идеята, че по-бързото провеждане на пенсионната реформа сега ще намали проблемите в осигуряването през следващите години.

71% обаче смятат, че тя няма да реши съществените проблеми, а само ще ощети бъдещите пенсионери.

68% декларират подкрепа за протестите на земеделските производители, също толкова – за стачката на служителите в БДЖ, а за протестите срещу пенсионната реформа одобрението достига 76%.

Приключващият втория си мандат президент Георги Първанов получава 33% положителни оценки, срещу 25% отрицателни, като за последните три месеца бележи ръст от  5 на сто.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще влезе на Дондуков 2 с висок стартов рейтинг от 42% и с още по-високи очаквания. 53% смятат, че той ще има успешен мандат.

Топ пет на влиятелните фигури в държавата по обществена популярност за месец декември са: българският еврокомисар Кристалина Георгиева  - 52%, Росен Плевнелиев – 42%, Бойко Борисов – 38%, Георги Първанов – 33%, Меглена Кунева – 24%.

Въпреки електоралната мобилизация около президентските и местни избори, доверието в политическите партии остава свито до ядрата от най-твърдите им привърженици, а влиянието им върху избирателите - силно ограничено.

ГЕРБ има подкрепата на 25.9% от хората. БСП остава на позициите си от преди изборите (16%). Респективно, Бойко Борисов и Сергей Станишев са двамата политически лидери, които събират най-значимо обществено доверие – съответно 38% и 17%. ДПС и лидерът му Ахмед Доган получават твърдите си 4% - 5% подкрепа.

Привържениците на "Атака" са свити до 2% от общия брой избиратели, а след последните вътрешно-партийни конфликти очакванията са отливът да продължи. Показателно в това отношение е спадналото наполовина одобрение за лидера на партията Волен Сидеров.

Синята коалиция има доверието само на 2.3% от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
1
 
14
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Този като го видя и гася компютъра!
328
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен
327
26
 
2
 
! Отговори
аватар преди 12 години
САМО БОЙКО БОРИСОВ,НИЕ БЪЛГАРИТЕ ОТНОВО ЩЕ ГО ИЗБЕРЕМ ЗА ВТОРИ МАДАТ.К А З А Х М Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
326
2
 
18
 
! Отговори
ас преди 12 години
Рейтингът на Бойко расте само нечия не дотам пълна глава,защото нормалния човек приема чрез битието си ,другото е фантазия.
325
2
 
21
 
! Отговори
Да се замислим! преди 12 години
ББ е еидн обикновен шоп от село, с привкус на агент на ДС , човек който отдавна е надскочил себе си. Излагация в чужбина,срам за нормалните българи. И това първеню направи за демокрацията в БГ повече отколкото управлявалите преди него "умни глави". Ето това е тъжното. Само за миг да помечтаем.... за управление ...без комунисти, агенти, калинки и всички други корумпирани и прости хора издигнати на гребена на вълната.
324
1
 
11
 
! Отговори
До гледам преди 12 години
Това нашият кимчи (кисело зеле с ряпа и люти подправки) ха ха ха
323
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бойко е циониски ***
322
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ако тези социологически проучвания не са правени в министерства ,агенции,комитети и т. н."държавни хранилки",то значи ,че ние българите сме абсолютни мазохисти. Казваме ,че сме на положението от 1997 г. ,а се възхищаваме на тези ,които само за 2 години ни докараха до същия хал.Мисля ,че тези поръчкови анкети идват ,да отвлекат вниманието ни от проблемите на деня ,които стават все повече и повече.
321
1
 
34
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Българинът беднеее, а Бойко дебелее. Това са резултатите от моето проучване.
320
7
 
1
 
! Отговори
ЕГН преди 12 години
Пушачите са виновни за всичко.За това-долу пушачите!!!!
319
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НР0БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА ДА СЕ СЛОЖИ НА ГУБЕРНАТОРА УОРЛИК НАПРАВИ ,ЧАК ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА ПРОТЕСТИТЕ В МОСКВА И СПЕЦИАЛНО ПОКАЗА КАК НЯКОЛКО ДУШИ РУСКИ СЕДЕРУГИ НА ХРАНИЛКА НА СОРОС ОСВИРКАХА ПУТИН ПО ВРЕМЕ НА БОКСОВ МАЧ,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЗАМЪЛЧАХА КАТО П***И ЗА ТОВА КАК 10 ХИЛЯДИ В НОВАТА ЗАЛА ОСВИРКАХА ПОСЛУШНАТА НА САЩ И ЦИОН МУТРА И ПИСКЛИВИЯ ЕВРЕИН ДЯНКОВ-ФРОИНД
318
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българските граждани изпращат отминаващата 2011 г. с нарастващ икономически песимизъм и тревога за близкото бъдеще.Това показва проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември.Е как тогава скапания рейтинг се повишава.
317
0
 
28
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
"Явно АЛФА РИСЪРЧ СЕ НАТЯГА на ГЕРБ ! "Не се натягат, а получават милиони от нашите данъци за да пишат каквото им кажат, друг е въпроса защо изобщо ни занимавате с такива новини,в които фигурират само ***!
316
0
 
17
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
С една дума егати тъпите лузъри дето са се събрали в България(не всички де има и много свестни и интелигентни все още) - живеят катъо пълни мизерници по-зле и от арабелите ама си харесват Вожда! Роби и овце!
315
2
 
23
 
! Отговори
Гледам...... преди 12 години
Гледам снимката и си мисля, че това е нашия Ким Чен - Борисов.
314
1
 
15
 
! Отговори
Четник преди 12 години
Хора не забравяте че преди 97 години е 1913 - първата национална катстрофа! Положението ни във всички области на обществото е съизмеримо с тогаващното - а тогава сме загубили война с много човешки жертви и материални загуби ( да не говорим териториални).
313
1
 
27
 
! Отговори
georgi преди 12 години
"2011 най-лошата за българите от 97 г. насам" - С такова управление на страната, нищо хубаво не ни чака. Натягащи се медии, самодоволен премиер-вожд на нациата, още повече корумпиран парламент, държавни структури пълни с некадърници с хиляди, жадни за имане - банки, новобогаташи, зърнари, държавни институции, мобилни оператори и мн. други скубещи народа както си искат.
312
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българинът си е българин.Ама каквото си е надробил , това ще си сърба.
311
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При тези показатели,или голяма част от българите са мазохисти,или"Алфа Рисарч"са големи лъжци!
310
1
 
12
 
! Отговори
До 321 преди 12 години
Не Алфа Рисърч са натяга на ББ, а ББ е натегнал Алфа Рисърч.