2011 – най-лошата за българите от 97 г. насам

Рейтингът на Бойко Борисов обаче расте и достига 38%
Обновена: 20 дек 2011 20:47 | 20 дек 2011 20:46,
424
2011 – най-лошата за българите от 97 г. насам
Снимка: Impact Press Group

Българските граждани изпращат отминаващата 2011 г.  с нарастващ икономически песимизъм и тревога  за близкото бъдеще.

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември.

В очакванията за 2012 доминира страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата, от по-нататъшно свиване на доходите.

Въпреки несигурността, неблагоприятната икономическа ситуация и недоверието към започналите реформи, правителството и политическа партия ГЕРБ запазват степента на подкрепа, с която се ползваха преди изборите, а министър-председателят леко повишава своя рейтинг.

2011 г. е оценена като най-лошата за българите от 1997 г. насам. Едва 10 на сто, колкото и през 2009, я оценяват като по-добра от предишната. Повишава се обаче делът на хората, за които тя е била по-лоша (51%).

Ако през по-успешните финансови периоди 2004-2008 една четвърт са смятали, че България върви в правилна посока, а веднага сред парламентарните избори през 2009 този дял се е покачил почти до 30%, днес едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро.

От септември до декември отношението към правителството се запазва практически без промяна  - 21% положителни оценки, 41% - неутрални, 38% - отрицателни.

Успехът на ГЕРБ на местните и президентски избори възстановява доверието в министър-председателя Бойко Борисов, който постига най-високия си рейтинг за последните десет месеца -  38% доверие, при 30% - недоверие и 32% - неутрално отношение, посочват от агенцията.

Започналите след изборите реформи в пенсионната сфера и железопътния сектор, приемането на бюджета и надигналите се протести намират ясно отражение в подкрепата за отделните министри от кабинета.

Най-голям спад е налице при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който прекъсва позитивния тренд в рейтинга си, постигнат в летните месеци.

Втори по неодобрение е социалният министър Тотю Младенов с пореден спад в личния си рейтинг. В дъното на класацията продължава да бъде и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през изминалата година.

Проблемите в земеделския сектор водят до спад в рейтинга на Мирослав Найденов с 8 на сто. Значително по-лек е спадът при министър Ивайло Московски независимо от стачките и протестите в БДЖ.

Мнозинството от българите (63% ) са настроени по принцип критично към бързите и радикални промени. Само 24% подкрепят идеята, че по-бързото провеждане на пенсионната реформа сега ще намали проблемите в осигуряването през следващите години.

71% обаче смятат, че тя няма да реши съществените проблеми, а само ще ощети бъдещите пенсионери.

68% декларират подкрепа за протестите на земеделските производители, също толкова – за стачката на служителите в БДЖ, а за протестите срещу пенсионната реформа одобрението достига 76%.

Приключващият втория си мандат президент Георги Първанов получава 33% положителни оценки, срещу 25% отрицателни, като за последните три месеца бележи ръст от  5 на сто.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще влезе на Дондуков 2 с висок стартов рейтинг от 42% и с още по-високи очаквания. 53% смятат, че той ще има успешен мандат.

Топ пет на влиятелните фигури в държавата по обществена популярност за месец декември са: българският еврокомисар Кристалина Георгиева  - 52%, Росен Плевнелиев – 42%, Бойко Борисов – 38%, Георги Първанов – 33%, Меглена Кунева – 24%.

Въпреки електоралната мобилизация около президентските и местни избори, доверието в политическите партии остава свито до ядрата от най-твърдите им привърженици, а влиянието им върху избирателите - силно ограничено.

ГЕРБ има подкрепата на 25.9% от хората. БСП остава на позициите си от преди изборите (16%). Респективно, Бойко Борисов и Сергей Станишев са двамата политически лидери, които събират най-значимо обществено доверие – съответно 38% и 17%. ДПС и лидерът му Ахмед Доган получават твърдите си 4% - 5% подкрепа.

Привържениците на "Атака" са свити до 2% от общия брой избиратели, а след последните вътрешно-партийни конфликти очакванията са отливът да продължи. Показателно в това отношение е спадналото наполовина одобрение за лидера на партията Волен Сидеров.

Синята коалиция има доверието само на 2.3% от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За Коледа ме закичиха с 2500 леФа ....Ох, колко ми е лошо! Де да беше така и при предишните премиери....Ех този Бойко, досвидя му се още една нула да ми отпусне...
308
2
 
32
 
! Отговори
vb преди 12 години
Това за рейтинга на Б.Борисов е ОПАШАТА ЛЪЖА!Няма как да сме недоволни от живота си, обаче доволни от управляващите ...Нали те същите водят политика на геноцид спрямо бълг. народ!Явно АЛФА РИСЪРЧ СЕ НАТЯГА на ГЕРБ !
307
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не виждам защо червните пак *** колко пъти трябва да ги бием на изборите и пак се натискат ама така бит и .... насита нямат.
306
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"..68% декларират подкрепа за протестите на земеделските производители, също толкова за стачката на служителите в БДЖ, а за протестите срещу пенсионната реформа одобрението достига 76%" е ПО ГОЛЯМ "ВОТ НА ДОВЕРИЕ" ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. г-н Премиер ще има още зала Армеец, стадиона в Разград, площада в Пловдив и т.н. Хората започват да показват любовта си - както към Жан Виденов... Всъщност наближава 10 януари!!!!!!
305
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брраво бате Бойко дигай рейтинг че Кунева и Станишефффффф напират тия мръсни комунизи стягай се през кръста и вземи им отупай прахоляка.
304
2
 
18
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
"..едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро.." Вчера ни "заливаха" с инфо, че 53 % обичат Б.Б., днес тази любов се е "свдила" до 38 %...с тези темпове наближава един 11 януари, който трябва да припомним на управляващите. По същество, поредното загробване на социологията като наука. След откровенията на Мира Радева за най.... едва ли има човек, а и самия Б.Б. да вярва и на 1% от данните им... като толкова много българите обичат герб, защо трябваше да се манипулират изборите.
303
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''правителството и политическа партия ГЕРБ запазват степента на подкрепа, с която се ползваха преди изборите, а министър-председателят леко повишава своя рейтинг.''Koйто и да съм питал след тези избори казва,че не е гласувал за ГЕРБ.Как спечелиха не знам?!Явно се избира най-малкото зло...youtube/watch?feature=player_embedded&v=zADWoOD2yIw#!
302
2
 
2
 
! Отговори
РРР преди 12 години
9 грама в сърцето да го достигнат тоя еврейн-ционист!!! Май някои не знаят, че фамилията му е Бехар а не Борисов а? Поразтърсете се из интернет за да се уверите сами ако не вярвате
301
5
 
0
 
! Отговори
asvf преди 12 години
kolko ste prosti gluthicha komuhisti-boikovisti.PEDALI.
300
3
 
7
 
! Отговори
Черверасти ги клати преди 12 години
гУлямУ рИване за рейтинга на БокУ Хамстероубиеца.............абе тез дето правят проучвания съвест нямат ли?!!Да кажат ,че му е паднал та и те да се зарадват, Коледа е все пак..........хора сме
299
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ммм,даааа, от 97 години сме така:) Ей,има ли тук 97-годишни да кажат:) Те поне нямат нужда от дрехи,ресторанти,коли...
298
2
 
14
 
! Отговори
много ви здраве... преди 12 години
Всичко ставало по-лошо ,ама реитинга му растял ? Има едни хора на които им е голям кеф, като ги бият.....то бива бива ,е те сега това е бьлгарска работа ще го докарат до просешка тояга и си трае ,мани че си трае ,ами му е и хубаво .Мнооо ви здраве през още по-гладната 2012...
297
1
 
5
 
! Отговори
U-U-UU преди 12 години
UUU-UUU-UUUU..........HAIDE PAK YYYYYY-YY-YYY---YYY..........***.........UU-U-U-UUUUU...........
296
4
 
15
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
растял рейтингът на Борисов! За пореден път ни се подиграват и си казват каквото им е угодно.Не стига че фалшифицираха изборите и поругаха избора на хората,а онзи ден 10000 Българи освиркаха Борисов в залата в която се провеждаше някакъв мото крос и маи не му стана много хубаво на големия отворко,а ми не посмя да отиде на награждаването на спортист на годината понеже го е страх пак да не го освиркат ,а и става очевадно че и на изборите и сега хората не са зад него.пален ***
295
2
 
1
 
! Отговори
OBAT6E преди 12 години
OBAT6E-E-E-E-E-E........OBAT6E..........
294
2
 
2
 
! Отговори
DO 303 преди 12 години
DA NE SME KATO GERMANTSITE.........PONE KATO NEMTSITE.............MXA-XAXA..........
293
11
 
2
 
! Отговори
GERB преди 12 години
BADE6TETO 6TE POKAZE...............DA ZIVEE BOIKO BORISOV V I GERB.........................................................................................................
292
8
 
5
 
! Отговори
аз 2 преди 12 години
аз пък искам да сме като северно Корейцитебез интернет, без GSM, без джипове, без МОЛ-ове, без реклами, без телевизияс по една паничка ориз на ден и марш да работите да строите комунизЪмаи като ви дадат втора паничка ориз, ще викате Урааааааа!!! ще си мислите, че дошъл комунизЪмащото и понятие си нямате германците какво ядат
291
2
 
10
 
! Отговори
аз преди 12 години
Тук някой споменава сравнение с Германия . Аз не искам да сме като германците , искам да сме поне като словаците ! Те са само с 2-3 пъти по-висок стандарт.
290
14
 
7
 
! Отговори
ВАГНЕР преди 12 години
КУМУНДУРИТЕ КРАДЛИВИ ОТ БСП ДА СИЙ БЪТ МАЙКАТА КРАДЛИВАСАМО ГЕРБ БЕ........................ МИШОЦИ ЕВРЕЙСКИ