2011 – най-лошата за българите от 97 г. насам

Рейтингът на Бойко Борисов обаче расте и достига 38%
Обновена: 20 дек 2011 20:47 | 20 дек 2011 20:46,
424
2011 – най-лошата за българите от 97 г. насам
Снимка: Impact Press Group

Българските граждани изпращат отминаващата 2011 г.  с нарастващ икономически песимизъм и тревога  за близкото бъдеще.

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено сред 1050 души в периода 9-14 декември.

В очакванията за 2012 доминира страхът от задълбочаване на кризата, повишаване на инфлацията и безработицата, от по-нататъшно свиване на доходите.

Въпреки несигурността, неблагоприятната икономическа ситуация и недоверието към започналите реформи, правителството и политическа партия ГЕРБ запазват степента на подкрепа, с която се ползваха преди изборите, а министър-председателят леко повишава своя рейтинг.

2011 г. е оценена като най-лошата за българите от 1997 г. насам. Едва 10 на сто, колкото и през 2009, я оценяват като по-добра от предишната. Повишава се обаче делът на хората, за които тя е била по-лоша (51%).

Ако през по-успешните финансови периоди 2004-2008 една четвърт са смятали, че България върви в правилна посока, а веднага сред парламентарните избори през 2009 този дял се е покачил почти до 30%, днес едва 14% са на мнение, че страната върви към по-добро.

От септември до декември отношението към правителството се запазва практически без промяна  - 21% положителни оценки, 41% - неутрални, 38% - отрицателни.

Успехът на ГЕРБ на местните и президентски избори възстановява доверието в министър-председателя Бойко Борисов, който постига най-високия си рейтинг за последните десет месеца -  38% доверие, при 30% - недоверие и 32% - неутрално отношение, посочват от агенцията.

Започналите след изборите реформи в пенсионната сфера и железопътния сектор, приемането на бюджета и надигналите се протести намират ясно отражение в подкрепата за отделните министри от кабинета.

Най-голям спад е налице при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който прекъсва позитивния тренд в рейтинга си, постигнат в летните месеци.

Втори по неодобрение е социалният министър Тотю Младенов с пореден спад в личния си рейтинг. В дъното на класацията продължава да бъде и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през изминалата година.

Проблемите в земеделския сектор водят до спад в рейтинга на Мирослав Найденов с 8 на сто. Значително по-лек е спадът при министър Ивайло Московски независимо от стачките и протестите в БДЖ.

Мнозинството от българите (63% ) са настроени по принцип критично към бързите и радикални промени. Само 24% подкрепят идеята, че по-бързото провеждане на пенсионната реформа сега ще намали проблемите в осигуряването през следващите години.

71% обаче смятат, че тя няма да реши съществените проблеми, а само ще ощети бъдещите пенсионери.

68% декларират подкрепа за протестите на земеделските производители, също толкова – за стачката на служителите в БДЖ, а за протестите срещу пенсионната реформа одобрението достига 76%.

Приключващият втория си мандат президент Георги Първанов получава 33% положителни оценки, срещу 25% отрицателни, като за последните три месеца бележи ръст от  5 на сто.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще влезе на Дондуков 2 с висок стартов рейтинг от 42% и с още по-високи очаквания. 53% смятат, че той ще има успешен мандат.

Топ пет на влиятелните фигури в държавата по обществена популярност за месец декември са: българският еврокомисар Кристалина Георгиева  - 52%, Росен Плевнелиев – 42%, Бойко Борисов – 38%, Георги Първанов – 33%, Меглена Кунева – 24%.

Въпреки електоралната мобилизация около президентските и местни избори, доверието в политическите партии остава свито до ядрата от най-твърдите им привърженици, а влиянието им върху избирателите - силно ограничено.

ГЕРБ има подкрепата на 25.9% от хората. БСП остава на позициите си от преди изборите (16%). Респективно, Бойко Борисов и Сергей Станишев са двамата политически лидери, които събират най-значимо обществено доверие – съответно 38% и 17%. ДПС и лидерът му Ахмед Доган получават твърдите си 4% - 5% подкрепа.

Привържениците на "Атака" са свити до 2% от общия брой избиратели, а след последните вътрешно-партийни конфликти очакванията са отливът да продължи. Показателно в това отношение е спадналото наполовина одобрение за лидера на партията Волен Сидеров.

Синята коалиция има доверието само на 2.3% от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
6
 
16
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Искам да помоля да се престане с тези долни инсинуации по отношение на Премиера-Слънце, който много хора несправедливо наричат Боко ТИКВАТА. Та да си дойда на думата, всъщност неговия рейтинг не е 38%, а 138%... и така до плюс безкрайност.
348
1
 
20
 
! Отговори
ОХУ БОХУ преди 12 години
НЕКАДЪРНИЦИТЕ СА НАШАТА ГОРДОСТ И СЛАВА БЪЛГАРСКА. ВЕСЕЛА КОЛЕДА.
347
15
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Боко е по-умен от стадо позитанци с едната си книга.Онез учените са чели я Маркс, я телефонния указател, иначе как ще ги бие 7 пъти за 3 години ?
346
3
 
18
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Мутрите трябва да лежат в затвора, а не да ни разиграват театър!!!Боко и Доцент Трактора ни правят на маймуни, а кой ще прави реформи и ще взима важни финансови решения!!!Няма друга страна където премиер спира митническа проверка, и после проверяваният умира мистериозно след излизане на подслушани разговори!!!Доцент Трактора е една пионка в ръцете на Гоце, а Гоце е една пионка в ръцете на Кремъл!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
345
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко лицемерчето всеки го харесва !!! няма недостатък мутрата !!!
344
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С рейтинга на Бойко Борисов че си останем така като гледам - а България и народа си е на самотек !!!
343
21
 
6
 
! Отговори
ева преди 12 години
БОРИСОВ, ВЯРВАМ ТИ!
342
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега разбирам недостатъка на електронните медии спрямо вестниците. С вестниците поне можеш да си избършеш г.за със статия като тази.
341
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е ясно защо е харесван толкова много Бойко Борисов - парадокса на държавата е винаги в пълна сила затова и не се оправяме толкова години ! ние сме майстори да се задоволяваме с некадърници и да си мислим че е правилно !!Весела коледа !!!
340
3
 
10
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Не зная защо,но по нещо ми прилича на цар Киро.
339
1
 
12
 
! Отговори
$ преди 12 години
Според заглавието, означава че при Станишев сме живели по-добре.
338
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми в България, само рейтинга на *** расте , доходи или икономика или разкрити работни места няма как да пораснат така че всичко отново е нормално за страната !!!!
337
2
 
12
 
! Отговори
до 348 преди 12 години
Знаеш ли, винаги съм си мислил/ може и да съм го прочелб някъде/ че всеки народ има нещо интелектуално неизмеримо, нещо повече от образование, интелект, традиции, навици- нещо което му определя съдбата. пр. Поляците са горди и самоуверени- макар и да ядяха през 80- сандвичи без месо. Ние сме едни прости *** и докато не се изродим- т.е подобрим- винаги ще си избираме такива управници-просто няма други...няма пражка пролет, няма нобелов лауреат, имаме измислени звезди и *** журналисти.
336
3
 
35
 
! Отговори
Леополд преди 12 години
НАИСТИНА СТРАННО КАК МОЖЕ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ РЕЙТИНГЪТ НА БОРИСОВ ДОРИ ДА РАСТЕ.ЗА МЕН Е ОЩЕ ПО-СТРАННО, ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ НЕ ПОЗНАВАМ ЧОВЕК КОЙТО НЕ СМЯТА ПРЕМИЕРА ЗА МЕКО КАЗАНО НЕКАДЪРЕН.ТОВА РАЗБИРА СЕ ИЗОБЩО НЕ Е ПОКАЗАТЕЛНО, НО В ТАКЪВ СЛУЧАЙ МОЖЕ ДА ИМА САМО 3 ЛОГИЧНИ ОБЯСНЕНИЯ.1. ПЛАТЕНО Е НА ВСИЧКИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ, КОИТО ИЗКАРВАТ ПОДОБНИ РЕЗУЛТАТИ.2. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО *** НАРОД.2. СЪЧЕТАНИЕ ОТ ДВЕТЕ ПРЕДХОДНИ
335
0
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
Онзи ден написахте 50 и отгоре % сега само 38 я вижте нещо да не е сгрешено ,да не са 138%.
334
1
 
13
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Рейтингът на политиците е правопропорционален на освиркването им по стадиони и спортни зали ...Гарантирано от ГЕРБ !
333
3
 
1
 
! Отговори
Чете ли това? преди 12 години
Седят на една маса Бойко Борисов, Цар Киро, Тотев - новият кмет на Пловдив (бивш областен), ген. Атанас Атансов, Славчо Атанасов и още трима членове от сенчестия бизнес на Пловдив. Бойко към Цар Киро и Славчо: Вие ли ще си влезете в затвора, или аз да Ви вкарвам! гробна тишина в Новотел до Панаира на Гергов. Цар Киро казва: Батьо Бойко, ами аз ще ти дам 10 000 гласа, ама после? Славчо Атанасов: Имате документните ми измами, ако искате... продължението с Цар Киро в 7plus7. net - Секция Позиция
332
0
 
2
 
! Отговори
до 338 преди 12 години
Много точно !!!
331
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 342Всеки народ си заслужава управниците.Няма как да са други-комунисти,агентури или селски *** и всичките с единствената идея да докопат кокала и да доразграбят бедната ни държавици.
330
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Земя на контрастите и абсурда ! Най-зле живеещите, а вожда ни с най-висок рейтинг ?! Едното от двете не е вярно.....