Баба Марта – една чисто българска традиция

Бялото е знак за чистота и красота, а червеното - на жизненост
90
Баба Марта – една чисто българска традиция
Снимка: БТА

Всички българи по света почитат днес обичая "Баба Марта". Той е един от най-тачените чисто български обичаи с хилядолетна традиция.

На този празник всеки подарява на близките си специален амулет от червени и бели конци за здраве и сила през следващата година. Мартениците се изработват само за 1 март, когато според българския народ започва новата стопанска година.

На 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение.

Според традициите пък мартеницата може да се свали при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Мартениците са направени задължително от два пресукани конеца - червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други - многоцветни, но с преобладаващо червено.

Според народното поверие този цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество. Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта.

В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Интересни са и обичаите у нас, свързани с мартениците. В Разградско сутринта при изгрев слънце всяка домакиня мята червен плат на едно от плодните дървета в градината, за да разсмее Баба Марта.

В Троянско на 1 март преди изгрев слънце стопанките на всеки дом връзват червена вълна по ключалките на вратите, на овошките, по рогата на добитъка.

В Хасковско бабата, която рано преди съмване връзва мартеници на децата от семейството, се облича изцяло в червени горни дрехи. Оттук идва и народната представа, че Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени чорапи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: мартеничкиБаба Марта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Ч.Б.М. преди 12 години
Когато хан Аспарух пристигнал вземите на днешна българия той изпратил вест на своите братя че всичко е благополучно и наред. Това показвало бялото конче завързано на крачето на пощенското гълъбче. По дългия път гълъбчето се наранило и бялото конче леко се оцветило с кръв. Въпреки това радостната вест за благополучие е пристигнала при близките на Аспарух. От тогава този символ на благополучие преплетен с бяло и червено остава с българите през вековете. Живот и Здраве на всички българи !
75
5
 
0
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Честита Баба Яга-а-а-а мада фака, и Дядо Онаняга-а-а-а мада фака.Забравих да кажа как се мести когато настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен... местим нагоре надолу. ха-а ха
74
1
 
0
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Много НЕ-та, но не възразявам. По принцип приемам народите от бивша Югославия като едно цяло, но инямам претенции с точност да знам кой певец точно от къде е - просто песента много ми харесва. Именниците са след около две седмици, но съм чувала и за днешния ден /както и да е/. Аз специално не твърдя, че Ал. М-ски е плел мартеници - не съм чувала, не съм чела. Идеята ми беше да не се правят коментари с остър тон по отношение на когото и да било, дори между нассамите си /което често сеслучва/.....
73
0
 
7
 
! Отговори
до галактика преди 12 години
Ален Исламович НЕ е македонец, а босненец! И второ - днес Мартиновците не празнуват. И трето Александър Македонски НЕ плел мартеници!
72
11
 
0
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
*** фабрика приличавчера роди още един момичада живее сичкото сиганчестита баба яга-а-а-а, печена с моркови по стара *** рецепта.
71
0
 
6
 
! Отговори
12 преди 12 години
do 82Вари го печи го,*** си е ***
70
0
 
12
 
! Отговори
asgard преди 12 години
do 82B kоято и държава в света да живее,*** си е ***!!!
69
13
 
0
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
Честита Баба Яга-а-а мада фака-а-а.Традицията повелява на този ден от изгрев слънце до обед да се мести отляво надясно, а следобед от дясно на ляво.
68
0
 
4
 
! Отговори
asgard преди 12 години
Ejjjjj mnogo *** sere v tazi tema be.Zashto li adminite spqt?
67
2
 
2
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Жалко че списваш като фашист,***!
66
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора, ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! ДА сте здрави, щастливи, късмета да е винаги с вас! Без значение какви сте, без значение на политическите ви пристрастия и религиозните ви убеждания! Просто бъдете здрави! Обичам ви, обичам всички българи, дори и когато ме ядосват, сигурно за това могат да ме обяват за луда, но все пак ви желая само най-хубави неща!
65
1
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 77 акото - моят стомах е пълен , твоята глава е празна :)
64
6
 
1
 
! Отговори
ааа до 52 преди 12 години
Браво на теб! Така си трябва! Колко ги е яд тези ***!Нека да си честитят цяла година баба марта на празен търбух!
63
2
 
1
 
! Отговори
ББ Марта преди 12 години
мартениците били "езически" ритуал !ми тогава на свирките дето и те са еззически ритуал и на тях ли мартенички да викаме
62
0
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Първо - песента не е чалга, второ - посочена е в отговор на коментарите по адрес на македонците, трето - разбира се, че си имаме хубави песни, и накрая - приятен ден, празник е все пак.....
61
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
до 71- и аз научих на скоро за "тричане" , имам куче " кавказска овчарка" не знам как ще го вдигнат и вържат над реката - тежи 120 кила :))))
60
1
 
1
 
! Отговори
ицо преди 12 години
Tiq maketata ne sa v chas tiq hora,sigurno MARTA e bila makedonka i tq..........xaxxaxaxaxxaxa xaxxaxax uuuuuuuuuxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxax
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за тричането научих наскоро, за разлика от кукерството, нестинарството... Стига с това тричане, българите не се подиграват с животни. Странното е че гонят бесове от кучета, а в същото време си имаме израз "село без куче"Честита Баба Марта!
58
1
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
Не можа ли да се сетиш за някоя хубава българска песен? Чалгар!!!!
57
3
 
6
 
! Отговори
На Бабати Мартата преди 12 години
Ако на сутринта се събудите, а в България всичко е наред, навсякъде цари изобилие и благополучие, значи, че още не сте се събудили...