Борисов: Срок до април за изчистване на проблема Белене

Ние си играем мача, а не руснаци и американци на наша територия
Обновена: 30 мар 2012 22:17 | 30 мар 2012 22:17,
121
Борисов: Срок до април за изчистване на проблема Белене
Бойко Борисов. Снимка:БТА

България и Русия успяха да намерят възможно най-прагматичните варианти и за „Южен поток“, и за АЕЦ „Белене“. Това заяви в предаването „Панорама“ на БНТ премиерът Бойко Борисов.

Според Борисов двете страни са си дали срок до април да изчистят финансовите взаимоотношения по „Белене“, „за да не ходим по съдилища“. „ В момента ние ги съдим в Женева, те ни съдят в Париж, харчат се грешни пари“, посочи той.

Премиерът добави, че всички са си отдъхнали след разговорите на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добре с руския вицепремиер Игор Сечин и представители на руските компании Газпром и Росатом. „Защото с тези удължавания, удължавания непрекъснато на практика в един момент поставихме на кантар отношенията ни с Русия заради централата „Белене“, което е недопустимо“, категоричен бе той.

Според него „Южен поток“ и „Набуко“ са най-изгодните проекти за България, затова работата по тях ще продължи. „Южен поток“ е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко” ... правиш една тръба, зариваш я и всяка година взимаш такса от нея", подчерта Борисов.

По думите му преди 3 години надеждите за продължаване на проекта АЕЦ „Белене“ са били истински. Той повтори за пореден път, че ако са имали желание, от тройната коалиция са можели да направят процеса необратим.

Още по темата
Премиерът е убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ „Белене”, а причината според него е, че най-важно за Европа са прозрачни конкурси. "Вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Това означава естествено да няма конкурси - нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент се оказва, че тази технология остарява. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме – половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", обясни Борисов.

Още със започването на конкурса за "Белене" са направени най-големите трикове и нарушения, това трябва да се знае и да се търси отговорност, смята той. „Умишлено БСП и Тройната коалиция не са подписали договора, умишлено не са започнали строителството, заяви още премиерът. Ако са подписали, ние щяхме да им достроим проекта, както достроихме "Цанков камък". По същия начин правим и "Дунав мост 2“, подчерта премиерът.

Запитан дали изобщо България има глас при вземането на решение, или просто американци и руснаци си играят мача на наша територия, той заяви, че мачът го играем ние. „Не е изгоден „Бургас-Александруполис“ - спираме го. „Южен поток“ е изтоден – продължаваме да го правим. Ето за шистовия газ – спряхме го, макар че се надявам да имаме възможност да преразгледаме още веднъж въпроса. И още нещо – кой спря ACTA в Европа? Ние го спряхме“, обоснова се Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Един ден преди 11 години
Един ден, когато нашите внуци изучават българската история, за този период от 20 години насам ще се говори като за най-мрачния изобщо откакто България е съществувала. Нашите внуци, ще се питат недоумяващо как сме могли да допуснем разоряването на страната в мирно време, без абсолютно никакви заплахи от никого. Защо сме оставили предателите да се гаврят с родината ни, без да им се търси сметка. Но часът настъпва, чувате ли глухия тътен от недрата на народа?
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има референдум за строеж на АЕЦ Белене със сигурност Б.Б. и ГЕРБ ще платят и резултата от гласуването ще бъде МАНИПУЛИРАН В ТЯХНА ПОЛЗА!Няма да допуснат референдум за да не си харчат крадените пари от народа!
93
0
 
2
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Проблема направо е решен прекрасно. Сега всеки от нас дължи по 200 евро неустойка на Русия, без да получим каквото и да било в замяна. Много е мъдър вожда ни, подари нашите единадесета и дванадесета заплата за тази година на Русия. Още два месеца ще работим, за да платим външния дълг. Шест месеца ще работим, за да си платим данъците и осигуровките. Значи остана още една сделка и минаваме на фотосинтеза!!!
92
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
СРОК ДО ЛЯТОТО НА 2013 ГОДИНА - ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ПРОБЛЕМА "БОРИСОВ" !!!!НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ !!!! СЪБУДИ СЕ И СПАСИ ОТЕЧЕСТВОТО СИ ОТ ТОЯ *** !!!
91
2
 
8
 
! Отговори
Проблема...... преди 12 години
България има един проблем .....и той също не е безсрочен- идват избори.....и България ще реши и този проблем с недоразумението ББ
90
0
 
12
 
! Отговори
сашо преди 12 години
Играеш си мача но янките винаги те пренуждават да си вкарваш автоголове.
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТИКВОН РАПОНОВ ПАК ИЗВАДИ ОВЧА МИСЪЛ С ТЕЛЕШКИ ЕЗИК ...АМАН ОТ ПРОСТИ УПРАВНИЦИ!!!
88
1
 
0
 
! Отговори
777 преди 12 години
ПРОЧЕТИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ КОМЕНТАРА, АКО МОЖЕШ!НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА МНЕНИЕТО ТИ!ОБОРВАЙ СЪС ФАКТИ, А НЕ СЪС ПОГОВОРКИ!НАЧАЛОТО НА КОМЕНТАРА ТИ ГОВОРИ МНОГО ЯСНО ЗА ЛИЧНОСТТА ТИ!ПРОЧЕТИ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДУМАТА ДИАЛОГ!
87
1
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Какво общо има ционизма ? Евреите си имат притенции за земите около Ерусалим там където някога е живял Аврам, цар Давид, Соломон. Евреите са пръснати по цял свят. Наистина българската земя е много апетитна но аз не мисля че биха приели за своя зема на Гои която никога и никъде не пише че някога е била тяхна.Те през последните години доказаха че това което е тяхно го правят перфектно.Това че не ги обичам не ми пречи да гледам истината право в очите
86
2
 
6
 
! Отговори
БОДРО ГЕРБЕРЧЕ преди 12 години
НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТЯТ ПРОБЛЕМИТЕ И ТЕ СА В ББ!
85
6
 
3
 
! Отговори
до 777 преди 12 години
Глупости не ми се четят! Знаеш ли приеазката за месаря който си отрязал пръста и доктора който го зашил и излекувал ?В продължение на 3 години доктора ходел да пита месаря как е пръста, а месаря от благодарност му давал по кило пресно месо. Накрая когато доктора влезнар в месарницата и пак попитал за пръста, на месаря му писнало, взел ножа отрязал си пръста и казал :Вземи го докторе ! Този пръст до днес ми струва 5 телета и една крава.Русия ни освободиха от Турця заради свой интерес.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Proztaka bankqnski pak se izkazva nepodgotven-pravish edna truba i q zarivash .Abe *** ,hodi da si kopaesh kartofite v Bankq po-dobre.
83
3
 
12
 
! Отговори
777 преди 12 години
ВСИЧКИ ПЛЮЯТ РУСНАЦИТЕ, НО АКО НЕ БЯХА ,ТЕ *** ОЩЕ, ЩЯХА ДА ВИ ОПЪВАТ ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ . АКО НЕ ВЯРВАТЕ ,ПОЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯ ИЛИ ГЛЕДАЙТЕ,, ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО,, ТАМ ГО ИМА НАГЛЕДНО. КОЙ ,ОСВЕН РУСНАЦИТЕ СЕ ЗАСТЪПИ ЗА БЪЛГАРИЯ. ДОРИ И ДА СА ИМАЛИ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ, ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ .ПРЕД ФАКТА ,ЧЕ АКО НЕ БЯХА ТЕ ,СЕГА ЩЯХМЕ ДА НОСИМ *** И ДА СМЕ *** ЧИТАЦИ. НЯМА ДОБРО НЕНАКАЗАНО .,,НАРОД ,КОЙТО НЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА ,СИ Е ОБРЕЧЕН ДА Я ПОВТОРИ,,
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ми плати да пиша против бобой ефенди
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
циониският план за унищожението на българския народ в действие с,защото без енергетика няма икономика ,без икономика,няма работни места ,без работни места -емиграция ,без население празна територия празна територия която да бъде заграбена от гнусните *** ,това е целта ,останалите приказки за някаква енергийна (независимост) от Русия са празни приказки за балъци
80
2
 
15
 
! Отговори
1111111111 преди 12 години
ГАЗПРОМ - РОСАТОМ 1:О. БОКО СИ Е ДОГОВОРИЛ ПО- ИЗГОДНА КОМИСИОНА ОТ ГАЗПРОМ. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ШЕФЪТ НА ГАЗПРОМ МИЛЕР Е ЕВРЕИН. МУТРИТЕ И ЕВРЕИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГЛЕДАТ СПОКОЙНО ЧУЖДИ ПАРИ И ДА НЕ ГИ ЦАПЦАРОСАТ.
79
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО ЛИЗАЧО НА ЦИОНИСТКИТЕ *** И *** СМЕШЕН ЗАРАДИ РЕШЕНИЕТО СИ ДА СПРЕШ АЕЦ БЕЛЕНЕ ТИ ЛИШИ ПЛЕВЕНСКИЯ РЕГИОН ОТ БЛИЗО 50000 РАБОТНИ МЕСТА ,А БЪЛГАРИЯ ОТ МОДЕРНА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА ЗА ДА УГОДИШ НА ЛЮБИТЕЛЯ НАДРОГАТА И МЛАДИ НАДАРЕНИ МЛАДИ *** -МИСТЪР УОРЛИК И НА ЗЛОБНА ОТВРАТИТЕЛНА *** В МЕНОПАУЗА- ХИЛАРИ КЛИНТЪН ,БОЙКО ,ИСКАМ ДА ЗНАЕШ ,ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ГЕРБ И СЕГА СЕ СРАМУВАМ ОТ ТОВА СВОЕ РЕШЕНИЕ
78
1
 
9
 
! Отговори
qq преди 12 години
до края на април? Тоя Уорлик много го форсира.
77
16
 
6
 
! Отговори
BRAWO, BOJKO! преди 12 години
Nе съм от ГЕРБ, глаувам 22 години за една и съща партия, но се казва"Което е право, и Богу е драго!"Браво, Бойко! Още преди няколко години писах, че ако ни отървеш от "дърпането" на Русия, ще си записан със златни букви в историята!СЕга остава и да се разкрият КАК станаха богати всички верни на БКП/БСП.Колко комисионни и къде са от големия шлем.Колко платиха да са всички масони и билдерберги.Превъплъщения.Но се казва:" БОГ БАВИ, но НЕ ЗАБРАВЯ'.А на всички казвам: Мислете ПОЛОЖИТЕЛНО!
76
4
 
13
 
! Отговори
След два-три месеца? преди 12 години
Да живее великият футболист Пат Пойко! Който играе на български терен, едновременно, както за Шеврон, така и за Газпром, за който повече плаща. Освен това той се изявява и като съдия, и като тренер, и като портиер. Въпрос е само навреме, кога ще падне и от двата стола! След два-три месеца?