Без тютюнев дим в баровете, но и без 300 млн. лв. оборот

20% от кръчмите ще фалират до март догодина, жалват се ресторантьори
Обновена: 13 май 2012 18:07 | 13 май 2012 17:52,
399
Без тютюнев дим в баровете, но и без 300 млн. лв. оборот
Хотелиери и ресторантьори искат забраната да се отложи с няколко години. Снимка: Reuters
Около 200 души се събраха днес в центъра на София на протестен хепънинг срещу въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Организатор на проявата е Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Очаква се забраната да влезе в сила на 1 юни. 
 
С 300 милиона лева ще падне оборотът на заведенията само за една година и 20 процента от ресторантите, казината и дискотеките до март 2013 година ще фалират, каза пред журналисти Благой Рагин, председател на асоциацията.
 
Тези, които останат без работа, ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от два милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за въвеждане на българско ноу хау. Не знам обаче, какво ще спечели държавата, ако нашите деца заминат да работят там, каза Рагин.
 
Заради голямата криза заведенията от три години работят на себестойност. Чакахме през 2012 година кризата да отшуми, но тя се задълбочава. Искаме тази тотална забрана да се отложи с няколко години, докато икономиката тръгне нагоре, посочи той. 
 
Никой не е по-голям от икономиката - тя ще се наложи над политиката и идеологията, заяви Рагин. 
 
Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре, допълни той. 
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още по темата: оборотцигаризабрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
2
 
1
 
! Отговори
патладжан преди 11 години
Не виждам никакъв проблем нито за пушачите нито за заведенията щом в *** има никотин. Просто заведенията ще продават *** (без акцизи и специялни разрешителни), а пушачите спокойно ще си ги завират отзад и непрекъснато ще са напушени и щастливи!
357
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха ха
356
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е то направихме с закона против пушенето и с това считаме ,че реформата в здравеопазването е готова Сега ще ви се увеличи живота още повече ,а ако това не стане вече ще е виновен Боко и неговият частен Герб
355
0
 
2
 
! Отговори
Gusterov преди 11 години
na mene ne mi haresva s bg levovete ot bg budjeta da izdarjame tutunoproizvoditeli, pa setne i politzai, mitnichari da "lovyat" ujkim falshivi tzigari,puri....na mene mi haresvat malini,borovinki,kapini,yagodi,leshnitzi,orehi,bademi,zele,luk,praz,morkovi,kerviz,magdanoz,slivi,yabalki,kaisii,krushi, asperji, tikvi,piperki,domati,tzarevitza,jito,grah...iskam da ima subsidii za takiva proizvoditeli
354
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неандерталци абсолютни сте вие, заклети пушачи! Има много разбрани пушачи, но има и такива, които ако могат, и докато спят ще пушат! Какъв е проблемът да си излизат на всеки половин час за по 1-2 минути и да си получават нужната им отрова навън? Не е нужно да тровят всички и да ни вонят дрехите (и душата) на цигари! Ами работещите в тези заведения (независимо пушачи или не), които прекарват цял ден на цигарения дим??? А това за оборота не е точно така - защо да не се увеличат клиентите непушачи?
353
1
 
5
 
! Отговори
ahahahha преди 11 години
Е че то имали още някои,който да не е фалирал още?Освен ЛУКОИЛ, ЕНЕРГОПРЕНОСНИТЕ ДРУЖЕСТВА И ТЕМПОДОБНИ *** БЛИЗКИ ДО ВИСОЧАИШИТЕ *** В ПРОСТАШКИЯ ПАРЛАМЕНТ.АКО ИМА ДА ФАЛИРВАТ ВЕДНАГА ИНАЧЕ ПАК ЩЕ ФАЛИРАТЕ С ФЕЛАЦИО АХХААХАХА
352
4
 
12
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Браво бе! Има заведения за гейове,а за хетеросексуални пушачи няма.Тъй ли вашта....
351
10
 
4
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
не разбирам защо трябва да има забрана. да сложат просто налог както е и акциза. да сложат налог на заведения в които може да се пуши. от там ще се вдигнат цените в заведенията и който много държи да си пуши - ще си плаща за това 2 пъти - 1 път за цигарите, 1 път затова че е в такова заведение. където естествено и вентилацията трябва да е друга. и заведенията да са 2 типа - с позволено пушене и без, не да ми ги разделят на зали.
350
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМА СИ ХУБАВО РЕшЕНИЕ кръчми за пушачи и за не пушачи заведения разделени на две за едни те и за другите готвача е един и ястията са за всички.А сега къф ви е зора еко пацифисти да се завирате в заведение или част от заведение за пушачи?
349
11
 
16
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Забранява се тровенето на околните, а не се забранява пушенето.
348
9
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
вредата от "модерни" думи в българският речник - да се забрани ! вредата от "чалга" "изкуството" - да се забрани ! вредата от политически братвежи - да се забрани ! КОЛКО ОЩЕ ВРЕДИ ИМА , има и паразитни "хора" - АЗ ПУША и съм свободен да ПУША ! Сигурно ще ми забраните и да дишам ...
347
17
 
16
 
! Отговори
r4 преди 11 години
Здравето няма цена...*** ***!Аман от опушени дупки!
346
13
 
6
 
! Отговори
pure преди 11 години
Значи, от думите на неизвестния ми апологет на икономическото свободно развитие, да разбираме, че болестите и смъртта на виновни и невинни, вследствие на най-гадния порок, завладяващ ниcкокултурните и безволеви представители на човечеството, са движещ фактор на икономиката и източник на национален продукт? Благодаря, обогатих се. А защо г-нът Рагин не допринесе за това развитие да пропуши и да приучи внуците си да дишат смрадта и отровата му.
345
6
 
14
 
! Отговори
Тя преди 11 години
Не е причината забраната за тютюнопушене. Собствениците на подобни заведения биха могли да станат по-изобретателни в привличането на клиенти и така ще оцелеят,а може и да спечелят много повече,въпреки ,че в заведението няма да се пуши. Променете си гледната точка!
344
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо пушачите не си стоят якъщи? Зако да са непушачите?! аз не и преча като непушач и седн до теб- защо аз да не ходя в заведение?! ис ис този който вреди, не аз, ти ми осмърдяваш дрехите, кашлям, задавям се. Откъде накъде ти ще ходиш на зааведение, а аз не?!!
343
2
 
19
 
! Отговори
до 345 преди 11 години
Никъде по света не са симулира тютюнопроизводството- в ЕС няма и един цен субсидия, само тук от джобовете на всички ни, плюс непушачи, се дават пари на елекораа на ДПС да отглеждат тютюн, вместо да се дадат на овощари и зеленчукопроизводители, животновъди, и ядем чужди плодове и зеленчуци
342
6
 
15
 
! Отговори
до 345 преди 11 години
Май не можеш да четеш..НИкой не забранява цигарите, но и забранява да тровиш ези край теб, колеги, непознати, коио не искат с гаден цигарен дим..Пуши си у вас и се трови колкото искаш- никойе не забранява пушенео, но не може да омирисват и да причиняваш кашлици и пристъпи на другите, КОИТО НЕ ГО ИСКАТ...Ей, баси и неграмотниците, едно изречение като хората не разбирата, как работите да ви се чуди човек
341
3
 
12
 
! Отговори
до 340 преди 11 години
Почти няма заведения за непушачи, все са две помещение, но не се прегражда адеквано и димът се носи. Представи си, че има асматик в заведението?! Не ме инересува какви американски прочучвания показват някои о вас за вредата- не ме интересува дали са вредни или не, ваша работа. но не искам да ме оМИРИСВАТЕ НА ГАДНО, ДРЕХИ И КОСА НЯМАТ ОТМИРИСВАНЕ, КАшЛЯМ КАТО СЕ ДИМИ КРАЙ МЕН. Това не искам. Ако пия вино, не ви омирисвам дрехите и косата на ***, нали, че след това нямат изпиране дрехите?!
340
15
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аз не мога да отида в София да подкрепяпушчите,но ги подкрепям.Имав света много столетници които са пушили до последно.Не пушачите прекаляват с лигавщините си.Който не иска да го опушват да не ходи по барчета и заведения,да ходи в гората и на нивата на чист въздух.Дали ще пуша и ще си руша здравето това е мой личен избор,какви са тези забрани.Виждам как ГЕРБ на следващите избори ще духат супата.Ще гласувам за Андрей Слабаков ако оглави партия на пушачите.
339
4
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Аз давам идеята - без пари за ресторатори, да не фалират.Трябва да имат за всеки клиент електрони цигари. Ако някой иска да пуши, моля - плашташ левче и пушиш електрона цигара, това не е забранено. А в електрона цигара може да има различни неща, не само тютюнов аромат.Те сами ще измислят, какво да правят понататък.

Спонсорирани публикации