Празнуваме Еньовден

Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител
24 юни 2012 10:01, Петя Славова
37
Празнуваме Еньовден
Снимка: БТА

Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. Заченат с Божията намеса, Св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Рождението на Св. Йоан е подсказано "свише" - родителите му, Захарий - юдейски свещеник, и Елисавета, вече на преклонна възраст, получават вест, че ще имат син.

Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден "слънцето играе или трепти", когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранноутро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве, пише БТА.

На този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице къмнего и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

В нощта на умиращото и възраждащото се слънце е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън, еньовче, вратичка и комунига, иглика и маточинасе използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на Св. Врач, отбелязван на 1 юли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Еньовден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 11 години
Честит празник на всички християни!Пожелавам ви много здраме,щастие,любов и успехи в живота! :)
27
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
32Явно си мислиш, че като хулиш и обиждаш другите ще се вържат на тъпотиите ти. Който иска може да напише във вибокс котка срещу змия и да види кое какво е.
26
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
30Бъркаш се - коледа, задушници, заговезни и прочее измами нямат нищо общо с християнството. Християнските празници са малко и нямат нищо общо с други празници - а разни хорица дето говорят за будисти, индуисти, бахайци и разни други заблудени - от кога в България има такива и колко са? България е християнска държава и за щастие Бог - истинския Бог ни закриля.
25
2
 
5
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Както някой е писал по-надолу: "Честито лятно слънцестоене!" А на всички религиозни фанатици и библейски пророци ще кажа- АБСОЛЮТНО всички християнски празници всъщност са преиначени езически такива. От Коледа, през Еньовден, та до задушници, Заговезни и т.н. Много по-лесно е да преиначиш някакво честване, отколкото да измисляш ново, а все пак "майката" Църква трябва да си намери последователи - иначе кого ще контролира и от кого ще се издържа, от гаргите ли?
24
0
 
4
 
! Отговори
силвия преди 11 години
На днешния ден е починал цар Иван Асен . Защо българите не обичат даже празниците си и не тачат паметта на предците си?!
23
2
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
ако имаш религиозни оплаквания обърни се към съответното заведение.
22
1
 
1
 
! Отговори
Texas преди 11 години
Дяволът мрази мляко,
21
2
 
0
 
! Отговори
бари преди 11 години
Абе, Православен. Я пбясни как точно "да са честити именниците"?
20
0
 
5
 
! Отговори
Православен преди 11 години
Свети Йоан Кръстител е роден ПОЛОВИН ГОДИНА ПРЕДИ Иисус Христос, не както е написано в текста. Малка грешка, но тя кара да четем внимателно нататък, което губи част от удоволствието и....абе, по-добре е да се чете два пъти, преди да се пише.Честити именниците!
19
1
 
4
 
! Отговори
Я СЕ СЪБУДЕТЕ преди 11 години
И ВСЕ ПАК..//ЗАМИСЛЕТЕ СЕ..НАИСТИНА Е ТАКА..ПРАЗНУВАМЕ ПОЕВРЕЙ4ЕНИ НАШИ СИ ТРАДИЦИИЕТО ТЕ ДАЖЕ И ТАКА НИ УПРАВЛЯВАТ..И КОЙ ИМ ДАВА ТАЗИ СИЛА?НАШИТЕ БИЛКИ СА С БОЖЕСТВЕНА СИЛА ЗАРАДИ ТАНГРА И ПЕРУН ЛИ?
18
2
 
2
 
! Отговори
един преди 11 години
Еньов ден е езически празник .
17
5
 
2
 
! Отговори
бари преди 11 години
И как точно ще го празнуваме? Кои са тия, та ще ми кажат какво ще празнувам? Къде в библията е казано да се празнува такова нещо? Езичество и нищо друго не е това.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, а да бъде мълчалива. Защото първо Адам бе създаден, а после ***. И Адам не беше измамен, а жената беше измамена и падна в престъпление. Но тя ще се спаси чрез раждане на деца, ако останат във вяра и любов, и святост, с целомъдрие.1 Тимотей 2:12-1
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Празнуваме Еньовден. На този ден лунатиците излизат рано сутринта да посрешнат луната и Свети Еньо да ги богослови за много щастие, радост и късмет. После Свети Еньо събира пауър и дарява всички вярващи с него.. и те живеят вечно. В рая. Авелуя.А аз като си легна за да заспя броя овци. 1 овца, 2 овци .... много овци.
14
12
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
1 Тимотей 2:5Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,
13
11
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
9Йоан кръстител ли пази хората или Бог - на "светци" ли се молеха вярващите хиляди години или на Бог - на пророци ли се молеха хората или на Бог - на апостолите ли се молеха хората или на Бог - дори ангелите казваха - не се кланяйте на нас, защото ние служим като вас - кланяйте се на Бог. Справка Откровение 22:9, Откровение 19:10, Апостолите казваха - ние сме хора като вас - не ни се кланяйте - Деяния 14:15
12
2
 
5
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Йоан е Йоан,Кръстителят...Вярата,славата и силата му са Небесни
11
2
 
6
 
! Отговори
така ли? преди 11 години
"Кръстител или Претеча,се ражда няколко години преди Исус Христос" ? Образовайте се малко преди да пишете бре журналистчета - Йоан се ражда месеци преди Христос,а не години !
10
8
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
2Не се учудвай - ритуалното - езическо християнство, което мнозина днес почитат е много модерно - въпреки, че е много различно от истинското християнство. Събиране на билки, гадаения и магии - и прочее щуротии - почитане на най-различни празници.
9
6
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Галятяни 4:8-128 Но тогава, когато не познавахте Бога, вие робувахте на ония, които по естество не са богове; 9 а сега, когато познахте Бога, или по-добре, като станахте познати от Бога, как се връщате надире към слабите и сиромашки първоначални учения, на които изново желаете да робувате? 10 Вие пазите дните, месеците, времената и годините. 11 Боя се за вас, да не би напусто да съм се трудил помежду ви. 12 Моля ви се, братя, станете като мене, защото и аз станах като вас.