НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски

Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв
Обновена: 1 авг 2012 15:16 | 1 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
283
НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски
Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв. Снимка: Булфото

Националната агенция за приходите готви съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но въпреки това  все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов, съобщава „Труд”.

На този етап не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.

"А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (б. р. - разчитащи на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира пред  вестника д-р Пламен Цеков.

За целта служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат, както да видят какво е имотното им състояние.

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите, както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда и покриват  задължителните си осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване.

Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
Harry_S преди 10 години
КОНСТИТУЦИЯнаРЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване...
224
1
 
4
 
! Отговори
мразещ упр-ща мутра преди 11 години
"Господа управляващи безумци, с какво да ви плащат тези хора (безработните)? Скоро ще започнат да ви пребиват с камъни, когато озвереят от глада до който сте ги докарали. Когато човек няма какво да губи е способен на всичко" - Значи просто предчувствам как на 15 септември ще има падане на правителството и предсрочни парламентарни избори. Тука става дума само за безработни, изобщо не защитавам самоосигуряващи се хора с прикривани доходи. Хора опомнете се, откога безработният има доходи!?!
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз да повторя - Ще вземете на босия цървулите.
222
0
 
7
 
! Отговори
Е не! преди 11 години
Осигуровки ( искаш или не) плащаш. Наложи ли се да отидеш в болница пак плащаш. Когато някой приумира Господ да му е на помощ.....важното е пари да се прибират от народа, а дали системата работи....
221
0
 
15
 
! Отговори
. преди 11 години
АМИ и ние да кажем, че НЯМА да ПЛАЩАМЕ ЛЕЖАНЕТО по болници на ***, които се бият, колят, раждат деца, получават социални и добавки, крадат ни, убиват ни! КЪДЕ ПО СВЕТА се е ЧУЛО и ВИДЯЛО такова нахалство????*** НЗОК не ги търси и гони, ТЪРСИ, ГОНИ и се ЗАКАНВА да глобява ИЗНЕМОГВАЩИТЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕСТНИ ГРАЖДАНИ!И всичко това, ПАК заради ***! Да имат пари да ги лекуват!!КОлко *** глобихте, които идват кървящи след боща помежду си и без да са здравно осигурени? НИколко, защото
220
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво като ни погне НЗОК?Ще вземе на босия цървулите.Плашат зайци.Като плащам З О докторът ме чака с топла питка с мед, като ми се наложи да отида при негод.
219
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Д-р Цеков какво лъже като дърт ***! НЗОК не може да дигне заплатата на санитарката ,а що остава на доктор.Касата трябва да плаща за свършена работа.Егати полуистините.Проблема е че с пари на НЗОК се плащат дейности за които трябва да плаща държавата.Лечението на онкоболни,туберкулозно болни,хемодиализа и други се плащат от НЗОК като част от тези болни са здравно неосигурени.Както да се плаща и за бърза помощ от парите на осигурените.
218
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после!
217
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Без НЗОК Бългрия би била едно малко по-добро място. Рано или късно, тази измислена паразитна структура ще трябва да се премахне законодателно, преди народът да я премахне физически. Хората трябва да се осигуряват доброволно чрез специализирани конкуриращи се застрахователни компании както е в цивилизования свят. Останалото се нарича държавен рекет.
216
0
 
20
 
! Отговори
Безобразие преди 11 години
В страната се свършиха разбойниците ощетили държавата с милиони и сега ще се подгонят безработните българи неплащащи здравни осигуровки. Господа управляващи безумци, с какво да ви плащат тези хора? Скоро ще започнат да ви пребиват с камъни, когато озвереят от глада до който сте ги докарали. Когато човек няма какво да губи е способен на всичко.
215
0
 
18
 
! Отговори
Един от многото преди 11 години
Какво да направя аз, както и стотици други, които са с прекъснати здравноосигурителни права защото бившият ми работодател не е внасял здравните ми вноски. Трябва да бъда наказан, глобен, обесен или какво ... Ние ли сме най-големите престъпници? Скапана държава.
214
0
 
16
 
! Отговори
Пример преди 11 години
Познавам хора, които са в абсолютна безизходица заради здравни вноски. Имали са фирма, но са фалирали. Водят се управители на неработеща семейна фирма, без дейност, без доходи, без служители. Не могат да я закрият и да се регистрират като безработни защото такива са законите, а за закриване се дължат също пари. В такова положение са много хора. Не могат да се лекуват, не могат и да плащат, не могат ида се регистрират като безработни. Пълен абсурд.
213
0
 
15
 
! Отговори
Е, га ти държавата преди 11 години
Водя се с прекъснати здравноосигурителни права (Две години си гледах детето и бях на социално майчинство, тъй като бившият ми работодател "пропускал" да ми внася осигуровки). В момента като ми се наложи да посетя лекар, си плащам "като поп" на частно. Е, питам аз, с какво съм ощетила тази *** държава? Дължа осигуровки, за да покрия разходите на здравноосигурителната каса, които има по лечението на "братятя" роми, ли?
212
0
 
17
 
! Отговори
до 255 от славянин преди 11 години
*** са и почетни граждани и почетни селяни на тази държава, те са освободени от всякакви задължение, те имат само права, а задълженията са за нас!
211
0
 
14
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Най-големият ми враг е собствената ми държава, а аз не плащам на най-големия си враг - по-голям мазохизъм от това не знам!
210
0
 
14
 
! Отговори
Как да стане преди 11 години
Да се търсят здравни вноски от хора без доходи е пълен абсурд, но явно нашите законотворци имат идея как един безработен човек (а по официални данни такива сега са над 320000) ще намери пари за да си плати здравната вноска ... може би с просия. Имам роднини във Враца, които от 5 години са безработни защото просто най-голямото предприятие в града Химко уволни всички. Работа няма, независимо, че хората активно си търсят каквато и да е. С какво да плащат здравни вноски?
209
0
 
11
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Нито стотинка здравни осигуровки няма да дам на тази бандитска и мафиотска държава, ако трябва ще се съдя с държавата, но здравни осигуровки няма да и платя нито стотинка! На *** и всевъзможни *** и бандити няма да плащам!
208
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са българи само когато има за вземане нещо- помощи, надбавки, и като ги питат в Европа какви са, а кога е за плащане са "ромско малцинство" - онеправдано и потиснато
207
0
 
16
 
! Отговори
перо преди 11 години
Ваше Превъзходителство г-н Борисов,преди малко гледах по телевизия Европа/ ваша/ г-жа М-р на здравеопазването.Всъщност къде ги намирате тези Министри? На БИТАКА ли?
206
1
 
14
 
! Отговори
задача преди 11 години
"Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв."Лесна сметка:Неосигурени - ***- колко са? безработни-колко са?От общия брой неосигурени се вади сумата( ***+ безработни)= останали,които може би имат доход. Но от тях има, които работят в чужбина. Има статистк- колко в Испания, Италия, Германия, Гърция.Трудното е КАКВО ЩЕ ПРАВИМ с ***, които ГЪЛТАТ толкова много пари, НЕОСигурени, а се бият с