Днес почитаме празника на храма "Св. Александър Невски"

Той е посветен на пренасянето на мощите на светеца
Обновена: 30 авг 2012 08:08 | 30 авг 2012 08:08, Петя Славова
25
Днес почитаме празника на храма "Св. Александър Невски"
Снимка: Булфото

Православната ни църква почита на 30 август  "Пренасяне мощите на благоверния велик княз Александър Невски". Това е един от двата храмови празника, посветени на пренасянето на мощите на светеца.

На 18 октомври 1998 г. частица от мощите бе пренесена и положена за поклонение в катедралата "Св. Александър Невски". Ценната светиня бе дарена от руския патриарх Алексий Втори на българския патриарх Максим при посещението му в Москва, припомня БТА.

Александър Невски е роден през 1220 г. в княжеско семейство. На 16 години баща му го оставя да управлява Новгород. Княз Александър повежда в началото на 13-и век руските войски срещу шведското и германското нашествие. Решаващата битка става край бреговете на река Нева, откъдето идва и прозвището му Невски.

След смъртта на Александър Невски през 1263 г. тленните му останки са положени в храма "Успение на Св. Богородица", близо до град Владимир. През 1723 г., по времето на Петър Велики, мощите на княза са пренесени в построената в негова чест и памет "Александро-Невска" лавра, където се съхраняват и до днес.

На този ден се почита паметта и на Св. Александър. Той е бил архиерей при първия Константинополски патриарх Митрофан. Александър е участвал в Първия вселенски събор в Никея заради преклонната възраст на патриарх Митрофан. След смъртта му от 325 г. до 340 г. е бил патриарх на Цариградската църква.

Александър умира през 340 г. на 98-годишна възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да са живи и здрави всички, носещи името Александър, Сандо, Александра! Колкото до негативно настроените тук - да ходят да се онодват с македонски вождеве, с руснаци, с германци... абе с каквото им дойде на акъла и на психиката.
20
1
 
4
 
! Отговори
Люта кифла преди 11 години
Хайде сега, авторът да си прочете писанието и моля да каже статията му информира или ДЕзинформира? Въпрос с повишена трудност. Да види пак дата на раждане, която е посочил и тази на смъртта :DD Защо князът е станал светец и защо се почита и тук някой разбра ли от тази статия?;)Дядо Гоогъл, благодаря ти, чте има! Защото, ако разчитаме на българските Информационни сайтове...горко ни;))
19
0
 
8
 
! Отговори
до пери преди 11 години
Храмът е наречен на "Св.Александър Невски", защото той е покровител и ангел пазител на император Александър II - освбодител на България от Турско робство.Когато през Първата световна война България воюва с Русия на Долбруджанският фронт, храмът е бил преиманован на "Св.Св. Кирил и Методий", но след войната пак е върнао първоначалното му име.
18
1
 
4
 
! Отговори
Църо преди 11 години
Който не иска да бъде двуизмерен *** с акъл колкото на футболен фен, нека потърси и прочете "Строителите на съвременна България" от Симеон Радев. Това е един не особено долюбван от комунистите историк, защото не пише с патос и възхвала за руснаците и който не може да бъде обвинен в някаква пристрастност. Човекът просто и методично, с педантичност на независим историк описва ден по ден, час по час събитията около появяването от нищото на любимата ни татковина с гордото име България.
17
0
 
8
 
! Отговори
Църо преди 11 години
Хехе, пръдленца, този храм е почти изцяло руски и е замислен през 1879 г., когато в България не е имало човек, който да не знае, че третата българска държава се появява само и единствено благодарение на Русия! Проектът е на руски архитекти, голяма част от първоначалното финансиране е от Русия, златото за кубетата е подарък от руския император!Руснаците строят не само този храм. Те строят новата ни държава. Създават, въоръжават и обучават армия, създават полиция, органи на властта...
16
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Един много хубав празник за всички православни християни!
15
5
 
0
 
! Отговори
22 преди 11 години
И после Светещият Синод (по му приляга Угасналият ) се чуди защо няма вярващи в България.Ами,Нещастници, вие сте заченати в лъжа и продължавате да живеете в лъжа.Прочете книгата на Емануел Сведенборг за да видите какво ви чака ОТТАТЪК.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Александър МакеЯ си отивай у макетония и се радвай на новите ви статуи.
13
9
 
7
 
! Отговори
барри преди 11 години
Аз пък се чудя как може да почитате една сграда. Кое му е христовото? Къде е казано в Библията да си строим сгради и да ги почитаме?
12
18
 
3
 
! Отговори
Параграф 22 преди 11 години
Чудя се и се мая, как може българин да почита за светец един абсолютно чужд за нас руснак, който може дори да не е влизал в църква, и даже е бил роден преди България да падне под турско иго?!?. Че и най- големия храм на сред столицата да носи неговото име?!? Наистина сме оли*офрени. Особено върхушката на Българската църква. Пък се чудим защо всички владици начело с полковник Максим са ДС ченгета. Значи, че сме си открай време д*педавци. Горко ни!
11
18
 
5
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Да празнуват русофилите, нас българите не ни занимавайте!
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пери с шведите и германците що годе добре , но някои историци смятат че е бил твърде податлив спрямо татарите и е преследвал останалите руснаци дръзнали да им се опълчат.
9
13
 
3
 
! Отговори
пери преди 11 години
Не разбирам , защо нашите деди от това време са приели името на Ал.Невски?Той спасява Русия от шведските рицари , като при нашествието им в Русия , чрез хитрос ги издавя в замръзналата река Нева.Но защо наш храм е назован на неговото име?Храм св.Иван Рилски, чудесн, но Невски???
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който не се интересува и не смята, че трябва да празнува, да подминава статията. Можеме да минем и без неговото "драгоценно" мнение !На останалите православни християни, нека тези светци помогнат и донесат мир и благополучие за нещастния ни народ !
7
22
 
2
 
! Отговори
Александър Маке преди 11 години
Александър е македонско име.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да са живи и здрави всички, които носят това красиво и благородно име!
5
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Да бе наистина... - тоя другият Александар живял, когато още не е имало България, а камо ли Русия... - а ние го почитаме, като че ли си нямаме светци...
4
0
 
12
 
! Отговори
до странджата преди 11 години
не четеш внимателно, това са двама различни Алесандровци !
3
16
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
"Александър Невски е роден през 1220 година в княжеско семейство"..."Александър умира през 340 година на 98 годишна възраст"...- Кое от двете е вярно?...
2
1
 
8
 
! Отговори
Хайдушко племе преди 11 години
Неизвестни лица са проникнали в кабинета на настоятеля на храма Света Великомъченица Екатерина и са откраднали мощите на светците, заедно с църковни ценности, сред които чаша за причастия и пет кръста.Все още не е ясно дали кражбата е причина да се отлага пристигането на светите мощи у нас, във Варна, планирано за утре, 30 август.Вчера стана ясно, че поклонението е отложено за ноември.