Синдикати искат 4% от БВП за образование

Скоро се чака глад за учители, отбеляза Юлиян Петров от КТ "Подкрепа"
24 сеп 2012 21:55,
33
Синдикати искат 4% от БВП за образование
Синдикатите искат повече пари за образование. Снимка: Булфото

4% от БВП през 2013 година да отиват за образование, а не както в момента 3,2 на сто. За това ще настоява синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", обяви във Варна неговия председател Юлиян Петров.

По негови думи в новия закон за образованието имало новости, които притесняват синдикалистите, въпреки че промените са добри и се очаква да бъдат прието до месец-два.

„Трябва да се помисли за оптимизиране и намаляване броя на учениците в паралелките. Освен това трябва да се обърне внимание на целодневната организация на учебния процес, която изисква повече класни стаи, както и фактът, че средствата за това не са от единния разходен стандарт, а се разпределят чрез Министерския съвет от европейски програми“, обясни Петров.

Той отбеляза още, че очаква глад за учители.

"И без това в България средната възраст на учителите е една от водещите в негативен аспект, в детските градини е между 54 и 59 години и тя ще се увеличава с тази нова пенсионна реформа, която в момента тече", обясни синдикалистът.

По негови данни тази учебна година младите преподаватели, на възраст 25 – 27 години, които са постъпили на работа, са били едва 300.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ВарнаБВПКТ Подкрепа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
1111 преди 11 години
Съжалявам,но не е вярно,че учителите над 45г.не възприемат новото.С компютри,интерактивни дъски и таблети работят.Но учениците и техните родители си мислят,че имат само права и никакви задължения.А за пенсионната възраст-55год. е нормалната за пенсионирането им.Не може ученик да върви зад учителя си и да говори:"Той/Тая ще ми каже-с некролога в джоба!За какво говорим?!
26
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Директорите не са като мафия, те са мафия. Откакто им е приоритет назначенията в прилежащото им ведомство, веднага се зароди и злоупотребата с власт. Това не бе взето предвид, когато се реши, отдавна вече, назначението на нови кадри да става на местна почва. И тук трябваше да се предвиди точка за контрол. Тя липсва. Който го е ял, знае. Министерството има още работа. Всъщност не е кой знае какво, трябва въображение-как да отрежеш на гадняра крилцата и да го подчиниш.
25
0
 
2
 
! Отговори
a преди 11 години
Бойко провежда час по Противопожарна защита.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То скоро освен за лекари, учители, инжинери глад ще има изобщо за образовани и мислещи хора.За сметка на това ще има излишък от тикви и ***.
23
1
 
3
 
! Отговори
Габи преди 11 години
Моля думите "пЕрподаватели" в текста да се четат "прЕподаватели". Още веднаж се извинявам за допуснатата правописна грешка.
22
0
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Преди няколко дни Л.Дилов-син предложи екзотично нещо: учителките на възраст над 45 години да се пенсионират понеже вече са остаряли, не възприемат новото и практически не са от полза, за да не кажа съсипват учениците. Е, Л.Д. малко се изсили с тази възраст, но 50-55 години си е праг на даскалската амортизация, отчитайки какви несвестни ученици са повечето от учащите се.Това за намаляване на възрастта на учителите и замяната на старите даскалици с по-млади е още по-валидно и за съдебната с-***. Съдиите като по-хитри хора се базираха на юристите-депутати и още навремето си издействаха пенсионна възраст 65 години (??!!!) за такава професия, която амортизира физически и психически чернодрешковците за 15-20 години работа. Ама яслата е държавна, заплатата - много добра за условията на РБ, 13-а и 14-а заплата -също, накрая 20 брутни заплати на куп - абе направо бей гиби! Същото е в сила за МВР и МО - там е пълно с пенсионери и то работещи на висfки постове с доста добри заплати. Вчера се уволняваш, вземаш и тук 20-те заплати, а от днес - работа по договор! Така че Дилов е прав, само че метлата трябва да започне да мете и на други места. Ами професорите, които могат да работят - да препдават- до 68 години? Над 60 години повечето се чудят в коя аудитория да отидат и каква лекция трябва да изнасят, ама и те: барабар Петко с мъжете...
21
0
 
2
 
! Отговори
Габи преди 11 години
То дабре синдикатите искат 4% от БВП за образование, ама за какво образование и с какво качество става въпрос! Виждаме,че дори ВУЗ-овете, най-вече тези от провинцията , приемат *** и Пульо за да запълнат необходимата минимална бройка на студентите си по специалности. Четем в Блиц: Ръководството на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград удължи до 30 септември срока за приемане на документи за кандидатстване с държавни зрелостни изпити по някои специалности. Това са: "Педагогика на обучението по математика и информатика", "Педагогика на обучението по физика и математика", "Педагогика на обучението по химия и физика", "Физика", "Химия", "Информатика" и "Компютърни системи и технологии". Хайде спецаностите Химия, Физика, педагогика на обучението майната им, ама да не успееш да запълниш мин. бройка студенти по Информатика и КСТ е нещо нечувано! Това означава, че или перподавателите по изучаваните предмети по тези специалности са second hand, или са приходящи от София и вече им е писнало по 2-3 пъти седмично да хващат автобусите за ЮЗУ. Очевидно повечето местни перподаватели са по общообразователни дисциплини, а тези по специалните дисциплини или са асистенти, или са неконвертируема стока. Ама иначе синдикатите нека да си вдигат врява: тя на никого не пречи
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще отпадне наредба номер 5? Обществена поръчка , която се нзае предварително кой ще спечели. И след това се чудим защо учебниците са трудни за учене и преподаване, пълни с абсурди- ами не печели добрият учебник, а това, чийто издател и дистрибутор е платил на съответните хора. Може ли по английски език детето ми да учи по гръцки учебник, по некадърен бг учебник с грешки, а учебниците на Кембридж и Оксфорд, по които цял свят учи и всички големи университети и гимназии- да ги няма изобщо
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги когато дойде някой нов на власт започва да си прави експерименти с образованието. То не бяха промени, то не бе чудо. И всичко това рефлектира върху децата.Измислят глупост след глупост хора, които никога не са хващали дневник в ръка, а като папагали копират чужд опит.Няма да повтарят класа, че да не се стресирали.Ами като отиде в по-горен клас и не може да чете няма ли да е обект на подигравки от другите деца?Къде тогава ще му бъде самочувствието?Или важното е да изкарваме полуграмотни *** на конвейр.После учителите виновни.И тъй като любимото занимание на много от българите е да коментират и говорят с пренебрежение и подигравка за учителите естествено авторитетът им е изравнен със земята.Не отричам, че има издънки, но не може всички учители да се слагат под един знаменател.В коя сфера няма изключения?Някой сгафил и хайде, те учителите са такива и такива.Не забравяйте, че има много кадърни и стойностни учители, които ги боли за децата и проблемите в образованието.Именно заради това кадърните деца не искат да стават учители, а педагогическите специалности се запълват с неграмотни студенти.Работя в сфера където много често се срещам със завършили студенти и ме боли като гледам колко неграмотно пишат, а те ще ограмотяват деца.Замислете се къде се коренят проблемите?След като е неграмотен какво търси в университета?
18
6
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
1во Учител се става, както полицай - с подкуп и връзки ЕДНОВРЕМЕННО....2ро 40 порценат неграмотни - това е истинската демографска статистика, за да разберет вечно-социлано-слабите-безработни топчно колко са от младото население...3то скоро няма да иам ако я караме така...
17
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 11 години
Какви проценти, какви пет лева. Тази сутрин по Хоризонт казаха, че съгласно едно проучване 40% (четиредесет процента) от 16 годишните са неграмотни. Това е господа управници и господа радетели на "да не тормозим детето" и "децата трябва да ходят щастливи на училище и затова да не ги претоварваме". В момента имаме полуграмотни щастливи идоти, които интелетуални способности, съвсем програмирано, стигат за да посискат от родители си нов iPhone, но не могат да напишат две свързани изречения.
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе,глад за учители.Младите нямат шанс да бъдат назначени, ако нямат силна връзка.Децата намаляват,съкращават учители и после при освобождаване на раб.място се назначават съкратените, които имат познати в системата.Младите нямали опит, ама и няма как да го имат, като никой не им дава шанса.Имам две съседчета, които са завършили пред 4 години, кандидатстват по градове и села, ама навсякъде ги гледат пренебрежително - къде са тръгнали само с една диплома.И така лека-полека човек се насочва в дру
15
3
 
7
 
! Отговори
ss преди 11 години
в търново кандидатстват по 20 учителя за 1 място-говоря за математика и информатика. иначе и друга работа трудно се намира. имам тапия за учител от 2010(след инженерство), на 47 год. съм и като гледам нямам никакъв шанс да започна работа като учител и да оправдая дадените 1000 лв за тапия. директорите са като мафия-все с познати и връзки се започва.
14
1
 
9
 
! Отговори
Даскал преди 11 години
Някои мерки за подобряване на образованието:1.Мандатност на директорите2.Мерки за преодоляване на явлението" мъртви души". Тук проблема е с *** деца. Нужен е сериозен анализ, а не караулене и дебнене по училищата както до сега.3. Все още някъде има калпави инспекторати.Тия три неща нито един министър не им е обърнал внимание. Пискаме за учебници,програми и неподготвени преподаватели. Проблемът на училището е лошото му управление. Като искаш една работа да върви, назначи кадърен шеф.
13
0
 
8
 
! Отговори
Принц Иршу преди 11 години
Мухахаха синдикалистите от "Подкрепа" (не знам да подкрепят нещо освен семействата си) свършиха парите и искат нови рушвети! Много им дреме за образованието и хората видяхме какво направиха за 20 години или по-точно какво не направиха!
12
0
 
8
 
! Отговори
Поредните тъпотии .. преди 11 години
Ако ще и 100% да се отделят образованието пак няма да е на ниво! Не става само пари да се наливат! Трябва политика да има! А синдикатите само предлата псевдо мерки! Като протестираха против съкращенията в БДЖ, ще ги видим сега ... като глдеам скоро няма да има БДЖ! И с образованието е същото - не става само с пари - първо трябва да се промение мисленето.
11
0
 
7
 
! Отговори
Ние преди 11 години
Ооо, "Подкрепа" се сетиха,че има в България и образование още,защото тъкмо те го разрушиха кота прогониха способните кадри от училището,за да сложат в условията на беззаконие свои протежета след 10- ноември! И сега ревнали... Вдън земя да се продъните!
10
3
 
8
 
! Отговори
Калин преди 11 години
Как лъжат ..преподават полуграмотни пигмеи без ценз и квалификация и такива специалисти по всичко с една диплома!!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление ГЕРБ продължиха политиката на Тройната коалиция в образованието-т.е.ликвидирането му.Човекът,който отговаря за средното образование,няма един ден трудов стаж в системата.А най-големият проблем на образованието е липсата на образование.Толкова ли е трудно и скъпо да се сменят абсурдните програми?новата им глупост е учителят да гони децта за консултации.Поредното унижение.Как да бъде консултиран човек,който не иска да научи елементарни,основни неща?
8
4
 
17
 
! Отговори
гледка преди 11 години
българите не разбират отобразование, те разбират от чалга, мутри и полиция, полицаите им вземат от 700 до 1200 лева на месец, а учителите наполвина,жалка страна.