Увеличават продуктувата такса за малките найлонови торбички

Наредбата не лови нелетящите торби и тези за многократна употреба
Обновена: 29 сеп 2012 12:44 | 29 сеп 2012 12:43,
43
Увеличават продуктувата такса за малките найлонови торбички
Снимка: Bulphoto

От 1 октомври се повишава таксата за полиетиленови торбички за еднократна употреба, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Таксата върху торбичките с дебелина под 15 микрона се повишава от 15 на 35 стотинки.

След два дни работа на експертно ниво намерихме определението на торба за многократна употреба и нелетяща торба и те ще останат извън обхвата на наредбата, каза Караджова след среща с представители на производителите от българската асоциация "Полимери" (БАП). Срещата се състоя при вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който отбеляза, че е бил в ролята на балансиращ домакин, за да може в кратки срокове да се стигне до компромис.

Караджова посочи, че торбичките с голям размер (39 на 49 см.) и дебелина над 15 микрона ще останат извън обхвата на наредбата, защото могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават "визуален дискомфорт". Караджова обясни още, че по-дебелите торбички могат да се рециклират за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

В отговор на въпрос Симеон Дянков заяви, че ще се засили контролът за нерегламентиран внос на торбички, които у нас са обхванати от таксата, а в съседни страни - не. В същото време ще се налагат глоби на магазини, които продават торбички без платена върху тях продуктова такса и глобите ще са от 3000 до 10 000 лв. за първо нарушение и в двоен размер - при повторно, информира Караджова.

От българската асоциация "Полимери" заявиха, че постигнатото решение е компромисно и резултатите от него ще бъдат обсъдени след два месеца. Мирослав Ангелов - член на БАП, каза, че вследствие на налагането на такса 15 стотинки от миналата година броят на употребяваните торбички е намалял с 40-50%, от което бизнесът на производителите на такива торбички се е свил с около 20%. Сега очакваме още по-голямо свиване на бизнеса, но въпреки това сме благодарни на компромисното решение за част от торбичките да не се плаща такава такса, коментира той.

Ангелов заяви, че производството на най-малките торбички струва 1-2 стотинки за брой. С влизането от миналата година на продуктова такса от 15 стотинки върху тях себестойността им се е увеличила до 2-4 стотинки, а сега с новата наредба цените на торбичките ще варират при производител между 5 и 10 стотинки, посочи той. По преценка на търговците те ще слагат надценки, ние като производители на торбички също сме засегнати, ако търговците начисляват такса, която е по-висока, обясни Ангелов.

Според Нона Караджова това няма да се случи, защото потребителите няма да плащат по-висока цена за торбичките. Ангелов отбеляза, че в супермаркетите, които и в момента продават големи найлонови чанти за многократна употреба, не би трябвало новата наредба да доведе до промяна в цените на големите торби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
От цялата работа ,ще се облажи дупетата от герб е.димитров,герберите гласуваха вносителя или производителя,да не палщат тази ставка,само потребителя ще плаща таксата,така герб мисли за народа.
34
0
 
1
 
! Отговори
зо 38 преди 11 години
Искаш да каоеш наставката.И сричкоделението не е такова.Ами... про-дукт-ОВ /представка/ -ата /член/
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представката е "ов" ,за представка "ув" в българския език не знам... Ама че неграмотници.Про-дук-т-ов
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сиренето какво - във вестници ли ще ни го увиват. А в китайския в какво ще ми слагат храната за вкъщи,или първо ще дойдат да ми поискат платнена торбичка.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само се чудя как ще пазаруваме зеленчуци и картофи - в платнени трбички ли?И трябва да си нося по 10 ,защото ако се смесят картофи,домати и лук продавачката трябва да ги разделя едно по едно.
30
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
До печелбари,няма да е от бсп.
29
1
 
4
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Еййййййй,най сетне да решите наистина важен проблем,БРАВО,БРАВО...........Само да питам,на използвана тоалетна хартишка кава е такаста,че и те фъркат понякога...........ВАЩА.................................ах,ваща мила май............чицааааааа
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
27
2
 
7
 
! Отговори
печелбари преди 11 години
Брей...кой ли от депотатчетата има фабрика за торбички,че като не се разлагат да се спрат от производство защо трябва да се вдига цената!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
1
 
4
 
! Отговори
Она преди 11 години
На пияна глава толкова можем!
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не виждам как ще помогне на природата увеличените такси за торбичка, след като всеки ден за гърция заминават по около 500 тира с дърва за огрев! а от чез се хвалят, че с електронните фактури са спасили около 134 дървета!
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МУТРОЛАНДИЯ НА ТИКВУНА ПОСТОЯННО СЕ ЧУДИ С КАКВИ ТАКСИ ДА ГЛОБЯВА ХОРАТА.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако няма кой да рови по кофите и да изсипва съдържанието на торбичките и да ги оставя празни - няма да има летящи торбички. Пълната торбичка не лети.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мнооого са прости герберчетата! Лошото е, че ни управляват!
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оскъпяването е тенденциозно. Голяма и здрава найлонова торбичка за пазар е 3 евро цента в ЕС. Другите, дори с дръжки от тънък найлон са без пари. Нямаме заводи за отпадъците. Изнасяме като вторични суровини метал и хартия, сечем горите, просто честния частник го е ударил на луда печалба, а държавата, която трябва да въведе правила, демонстративно не го прави.Напротив, улеснява ги законово и нормативно. Яка ни душа, народът е на системи.
20
2
 
24
 
! Отговори
bolka преди 11 години
От голямата загриженост за опазване на природата си изсякохме и изнесохме дърветата. Затова сега са трън в очите найлоновите торбички.Приличаме ли на ***? Защо в статията не е уточнено дали това увеличение няма да обхване и торбичките за разфасованите меса, колбаси и млечни продукти и други стоки? Или този факт не е посочен, тъй като стойността на тези опаковки се калкулира в цената и остава скрита за потребителя?Проблемът не е в цената, а е културата на хората.
19
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на гроб всичко се дига освен заплатите.
18
0
 
29
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
"визуален дискомфорт" получавам винаги като видя Фидосова, Р. Овч, Костов, Ники Василев, Симеон 2, Кунева, Доган, Местан и т.н. ама никой не ги таксува като се пъчат навсякъде
17
0
 
2
 
! Отговори
raf преди 11 години
правописна грешкааа :)
16
3
 
20
 
! Отговори
пфф преди 11 години
Енчо,те тая амбалажна хартия от какво се прави?Аман от пишман еколози!ВЪпроса е друг,било то найлонова или хартиена торбичка..и в двата случея се вреди на околната среда.Просто в нормалните страни се рециклират и двете.А тук всичко се заравя в сметището.Проблема е в Тиквун и компания,щото те трябва да правят инсталации,не ние да плащаем по 1 лев за чанта!Ходи в европа,да видиш там дали са само с хартиени чанти!Пък и по колко цента са им найлоновите...ако не знаеш,от 5-10 цента!