Отбелязваме световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

КАТ започва операция за безопасност на пешеходците
18 ное 2012 13:57,
24
Отбелязваме световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП
Снимка: Bulphoto

През третата неделя на ноември световната общност отбелязва световния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия.

Честването е въведено с резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. През 2012 г календарният ден за възпоменание е 18 ноември.

През периода 1990-2011г. включително при пътно-транспортни произшествия в България са загинали общо 23 206 души и са получили наранявания в различна степен 177 108. Близо 30% от тежко ранените остават инвалиди за цял живот.

От общия брой на убитите 24% са деца, юноши и млади хора до 24 годишна възраст. Жертвите деца и юноши до 17-годишна възраст са 7% от всички загинали по пътищата.

Близо 60% от жертвите на пътно-транспортни произшествия са хора в трудоспособна възраст (между 25 и 64 години).

През 2011 г в страната загубилите живота си деца, юноши и младежи до 24-годишна възраст са 146, ранените - 2972. Загиналите деца и юноши до 17-годишна възраст са 64, ранените 1350.

От началото на 2012 г до края на октомври в страната при ПТП са загинали 492 и са ранени 6815 души (положително е, че в сравнение със същия период на миналата година загиналите са по-малко с 52 и ранените - със 148).

В рамките на Европейския съюз загубите от ПТП възлизат на над 130 млрд. евро. Всеки месец по пътищата на страната над 700 души преживяват пътни злополуки, от тях над 55 загиват.

Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че във връзка със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия "Пътна полиция" провежда специализирана полицейска операция "Валя" с цел безопасност на пешеходците.

До 20 ноември мобилните екипи на "Пътна полиция" ще осъществяват контрол с автоматизираните заснемащи системи, като проверките ще бъдат насочени главно в зоните на пешеходните пътеки, където е повишен рискът за пътни произшествия с пешеходци.

По-голяма част от силите и средствата ще бъдат съсредоточени в областните центрове и в участъци, на които масово се превишава максималната разрешена скорост.

Операцията носи името "Валя" като поклон пред паметта на загиналите при пътни произшествия и благодарност за ежедневните усилия в превенцията за пътна безопасност на Фондация "Безопасни улици от Валя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
за пешеходците не ми се говори, това е стадо, което си излиза на платното без изобщо да го интересува дали има коли или няма. те знаят, че ние сме длъжни да ги пазим и си пресичат откъдето си искат.
18
0
 
2
 
! Отговори
олигофрен преди 11 години
искам да знам, законно ли е поставянето на кръстове, цветя, кандила , некролози, дори паметници покрай пътищата ни ? Защо един американец ме пита дали това са гробищни паркове и защо са до магистралата ??? ние всички знаем за мъката на роднините на загиналите по пътищата, но това е стресиращо и незаконно !
17
1
 
1
 
! Отговори
ух преди 11 години
Само на *** му пречи да си кара старата бракма с пуснати фарове.За него няма закони,тое пръв на пътя.Но излезе ли в европата е примерен шофьор.Защото знае че там празно няма.
16
1
 
3
 
! Отговори
дискриминационно ли? преди 11 години
А кога ще започнат да санкционират нарушителите пешеходци?????До кога КАТ ще си затваря очите пред наглостта на някои пешеходци? До кога ще има ненаказани своеволия на пешеходци????Стига с тази дискриминация към шофьорите!Да, знаем,че трябва да пазим пешеходците, но как може това да стане след като самите те- пешеходците са най-неадекватните участници в движението и най-бруталните нарушители на закона, които остават най-често ненаказани.За шофьорите обаче не е така- закона е строг и директен
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,да, КАТ спи цяла година и изведнъж иска да навакса за един ден. Всичко ни е такова -кампанийно и стихийно- безрезултатно.
14
0
 
1
 
! Отговори
dk преди 11 години
приказки големи и накрая условнобез крути мерки няма да се оправимили трябва да се случи на някой от управляващите дето се мислят ,че а недоегаеми и тези смъртни случаи се отнасят за други хоратака с призиви или печелене на наши проекти по телевизиите за реклама и тн няма да станещом няма места в затворите доживотно плащане на обезщетенияне тига че остават деца без родители ами и за тях кой ще се грижистрадания отвсякъде
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-често трябва да се публикуват такива снимки, но без да е покрита жертвата. Защото каквито са ни шофьорите-такива са и пешеходците. Никаква култура нямаме. Везната на негативизиъм е наколонена към шофьорите и с право. Но и пешеходците са самоубийци! Дано статистиката започне да се променя.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
снощи ми свети зелено на една малка улица и така си карам бавно и преди да стигна светофара гледам как пресича пред мене дете не по-високо от 50 см и то само а на тротоара зад него некъв *** с още три деца си бъркаше в носа! Само да карах с 50 и после решетки за безотговорността на родителя ли?
11
4
 
7
 
! Отговори
чивията преди 11 години
Пожарникарят е луд! Изперкал е. Откачил е. Загубил е разсъдъкът си. Побъркал се е. Хлопат му дъските! Изкрейзил е. Умоповреден е. Мръднала му е чивията. Смахнат е. Не е с всичкия си. Обезумял е.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** журналисти чакайки за всяка беда и дебнейки като лешояди.Каква е тая снимка в почвния ден неделя когато децата са пред компютрите ве тиквочи гнусни. Промиването на мозъците на нацията е на лице.
9
2
 
13
 
! Отговори
с бясна скорост преди 11 години
Защо кортежът на френския президент Оланд спира на светофарите в Париж на червено, и изчаква зеления цвят? И защо мутрите, шофиращи кортежите на пожарникаря, Цецо Лажецо и на плевела, минават с бясна скорост по софийските улици, без да се съобразяват със ЗДП, и карат като палачи?
8
5
 
6
 
! Отговори
като палачи преди 11 години
Българските шофьори карат като палачи!
7
5
 
5
 
! Отговори
на червено преди 11 години
В България шофьорите не спират на червено. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
6
2
 
6
 
! Отговори
свлачища преди 11 години
Евтини и некачествени магистрали - добри и скъпоструващи свлачища, и много ковчези!
5
6
 
9
 
! Отговори
колективното самоуби преди 11 години
Пожарникарят "строи" некачествени магистрали, за да стимулира колективното самоубийство на нацията по пътищата!
4
5
 
3
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Дай Боже по често да празнуваме такива хубави поводи !Ами ония защо се е скрил под чершафа?
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм 23206 и поне 50000 инвалиди.Буквално си плаче за забрана на автомобилите!Иначе цигарите били опасни!
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото повече коли втора и трета употреба в България, толкова повече жертви ще има.
1
7
 
8
 
! Отговори
Фен на Алов преди 11 години
Това на снимката май е скрита реклама на FILA!