БСП е против нови промени в Закона за здравното осигуряване

Мая Манолова: ГЕРБ се готвят пак да пренебрегнат съсловните организации
Обновена: 16 дек 2012 19:15 | 16 дек 2012 19:12,
156
БСП е против нови промени в Закона за здравното осигуряване
Мая Манолова. Снимка: Bulphoto

Държавата абдикира от свои основни задължения към българските граждани и ние категорично възразяваме срещу това поредно прехвърляне на отговорности. Това заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова в Пловдив, цитирана от пресцентъра на БСП.

След като Българският лекарски съюз отказа да подпише новия рамков договор, управляващите от ГЕРБ се готвят за пореден път да пренебрегнат съсловните организации. На извънредно заседание на Комисията по здравеопазване, свикано за вторник, ГЕРБ внасят промени в Закона за здравното осигуряване, посочи Манолова.

Тя обясни, че предложението на управляващите на практика ще легализира финансирането на дейности от НЗОК, които до този момент се поемаха от министерство на здравеопазването. Така редица дейности ще преминат към Националната здравноосигурителна каса и ще се заплащат от здравноосигурителните вноски на всеки един осигуряващ се българин.

„От ангажимент на държавата тези дейности се превръщат в ангажимент на всеки един от нас“, подчерта депутатът от ПГКБ. Манолова изтъкна, че ако това решение се приеме, всички допълнителни дейности, невписани в рамковия договор, ще могат да се включват само с решение на надзорния съвет на НЗОК по предложение на неговия управител.

Според левицата това ще ограничи достъпа на лицата с прекъснати здравноосигурителни права до тези услуги. БСП категорично възразява срещу този подход, защото това е и дискриминиране на българските граждани, подчерта Манолова.

„ГЕРБ изключва Българския лекарски съюз от вземането на решения, касаещи пациентите и работата на лекарите. ГЕРБ дойдоха на власт с предизборно обещание за диалог със съсловните организации, но и това тяхно обещание се спука като балон“, категорична бе тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
16
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 11 години
Мая, ще те скъсам - знам, че едно полит-бюро е меко за тебе!тиквата определено има проблем, след като тая посредствена женица се превърна в "острие"...