Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
21
 
! Отговори
weedyweed преди 11 години
ae, *** the system фостатааа.
87
1
 
36
 
! Отговори
ahdfgad преди 11 години
Това е Spooderman от The Uncle Dolan Show и изобщо не е измислен от Българин.Това, че някой се опитва да стане известен с на другите труда е друго нещо
86
3
 
17
 
! Отговори
Беном преди 11 години
ФОСТАТААААААА ВЕ
85
2
 
17
 
! Отговори
horne преди 11 години
***
84
2
 
42
 
! Отговори
smokyMcpod преди 11 години
Ей писна ми от прости псевдожурналисти.Значи първо ,като вземаш да пишеш нещо ,си проверявай фактите -"Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой." Spinderman е meme от преди години,човекът автор на страницата не го е измислил.Второ-това беше най-постната и безвкусна статия която съм чел от доста време насам.Трето-не мога да повярвам,че ти плащат за да пишеш тук..
83
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименБъркаш страниците. Пълно е със страници с неграмотно преведени на български meme-та, но там неграмотността е несъзнателна, а тук е търсен ефект. Очевидно е, че това е пародийна страница, пародираща американските герои и нашите си родни неграмотници и в този смисъл е уникална.
82
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До wtfТова, че Слави още е в ефир, е много по-голям феномен от Спиндермаан.
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали знаете, че той не пише със собствен стил и това всъщност е взето от английските meme-та? Просто си е направил първи труда да го "преведе"
80
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много постна "статия", писана, колкото да се напише нещо "актуално". Кой ще ми върне изгубеното време?
79
0
 
20
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Тея коментарите ли изтриха?
78
1
 
19
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Значи, Слави Трифонов трябва да ми е забавен, а Спиндермаан не. Така ли?!
77
0
 
19
 
! Отговори
Anonymous преди 11 години
Веселин Божков pls
76
0
 
18
 
! Отговори
Meso преди 11 години
https://google.bg/search?q=spooderman&hl=bg&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=WOgYUeqzBuKN4AS36YCQAQ&sqi=2&ved=0CC8QsAQ&biw=1680&bih=949#imgrc=_
75
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Originalnoto na twa e "Dolan Duck" angliiskata versiq
74
1
 
23
 
! Отговори
спиндерман бок преди 11 години
Слафети спиндермано, тойе нажиа бок и пушете ан кирлица, негарамотници !
73
2
 
38
 
! Отговори
анунименн преди 11 години
фярвам в моя бок !!!пайджина *** за коит нефярва!
72
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да питам... нали осъзнавате че тва се появи на 4chan преди повече от година, и просто на някой му хрумна да го преведе с български булгаризми P.S. "SPPOODERMAN, psl"
71
3
 
25
 
! Отговори
FEN NA SPINDERMAN преди 11 години
aweiii spinderman e gospot bok FOSTATAAA an vsickkki
70
0
 
24
 
! Отговори
ovshaman преди 11 години
До Анонимна ;д Мацко,жалко за тебе,че още като малка си загубила живеца в себе си.Ходи си на дискотека и остави нас "невежите" и "неграмотните" да си се забавляваме ;)
69
2
 
24
 
! Отговори
123 преди 11 години
Веселин Божков явно е нямал какво да прави тези дни и се е захванал с нещо, което явно не е разбрал, а щом не си разбрал за какво пишеш бе човек. *** форевър.