21 минути кретала линейката до Теди след сигнала до 112

Бащата на починалото момче очаква среща със здравния министър
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 10:31, Екип на Dnes.bg
94
21 минути кретала линейката до Теди след сигнала до 112
Теди. Снимка: Facebook

Точно 21 минути е пътувала линейката до Теодор Желев, който на 7 май припадна в столично училище и по-късно почина в Окръжна болница.

Това става ясно от разпечатките на GPS системата, с която вече разполагат разследващите по образуваното досъдебно производство за смъртта на 11-годишното момче, съобщи бащата на детето Златко Желев.

Първият сигнал за припадналото дете е подаден в 13.55 часа от учителя по физическо, който 20 минути се е опитвал, а и на три пъти е успявал да върне Теди към живот.

До 14.04 часа обаче сигналът за инцидента все още не е бил предаден на диспечерите в Бърза помощ. Минута по-късно, макар в този времеви порядък от цели 9 минути да има три позвънявания на 112, линейка все още не е била изпратена.

Още по темата

Последвало обратно позвъняване от диспечер на 112, за да попита къде точно се намира 81-во СОУ "Виктор Юго", макар и в трите сигнала учителите и свидетелите на драмата изрично да подчертават, че то е в "Младост" 3 и е на улица "Бъднина".

В 14.06 часа линейка все пак е пренасочена от адрес в "Слатина" и потегля към квартал "Младост".

Първоначално служебният здравен министър Николай Петров твърдеше, че тя е пристигнала в училището в 14.12, но от GPS-а става ясно, че линейката е пристигнала в 14.16 часа.

Лекарката слязла, отишла при Теди и обявила, че той си отива. След настойчивите искания от страна на учителите детето да бъде спасено шофьорът все пак свалил носилката и момчето било качено в автомобила и отведено в болница. В Окръжна то постъпило в 14.22 часа.

Все още разследващите очакват пълната разпечатка от GPS системата, както и да разпитат диспечерката от Бърза помощ и лекарката от линейката Ирена Тасева, които трябваше да бъдат разпитани в четвъртък миналата седмица.

Д-р Тасева обаче се обадила на следователя и помолила разпитът й да бъде отложен за 12 юни, тъй като имала много извънредни дежурства и не смогвала да отиде до 7 РПУ.

Бащата на Теди обяви пред Dnes.bg, че служебният министър Николай Петров е бил подведен от 112 и от Бърза помощ.

"Златният им евростандарт от 20 минути не е спазен, макар да твърдяха, че линейката е била при сина ми за 12-13 минути. Надявам се разследващите да стигнат докрай и трагедията, сполетяла семейството ми, никога да не се повтаря. Кошмарът ни продължава, с всеки изминал ден болката ни нараства, но сме готови да се борим докрай за истината. Децата ни заслужават нормално детство и бъдеще", каза той.

В тази връзка той очаква среща и с новия здравен министър Таня Андреева. Секретарите й са входирали молба по настояване на бащата за среща с нея, тъй като обявената от предшественика й проверка, макар и десетневна, не даде никакъв резултат, а вече мина повече от месец.

Златко Желев сподели още, че не са готови хистологичните изследвания от патоанатомите, които трябва да открият истината за смъртта на Теди, който на 15 юни трябваше да завърши пети клас.

Вместо това обаче, родителите, близките и приятелите на момчето ще са на Малашевските гробища. Точно на тази дата се навършват 40 дни от нелепата му смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До joroАко беше гледал телевизия щеше да видиш,че има карта и ясно се вижда адреса.това,че ЦСМП както винаги са нямали екип-да си носят вината.
80
2
 
1
 
! Отговори
Теодор преди 10 години
То при това положение, хората по-бързо щяха да закарат момченцето със собствен транспорт, вместо да чакат бавното предаване на сигнала и още по-бавната линейка. Жалко за детенцето:(
79
0
 
5
 
! Отговори
ккк преди 10 години
Отрежете субсидиите на партиите и снабдете спешната помощ с хеликоптери, които да обслужват предимно деца и родилки. А за фалшив сигнал да има санкция. В този момент може да умира някой.Докога ще измират децата ни!
78
0
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Диспечерите в 112 са зле, не е могъл да намери училището, не е слушал като му говорят и така. А това, че докторите като видят безнадежден случай вдигат ръце и не искат да поемат отговорност поне да направят опит за спасяване е отделна работа.
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незабравяйте като карате кола винаги и бързо да правите път на линейката, за да могат те да стигат бързо! Така всеки един от нас помага! А за тези които не са си свършили работата дано да има наказание!
76
0
 
10
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 10 години
Горкото детенце. БОГ да те пази горе синко.Мир на праха ти!!!
75
0
 
5
 
! Отговори
pandela преди 10 години
До иван, абе само в това спешно отделение са пропуснали да ти кажат, че те вземат чак след 4 часа чакане, или пък, че ако не си си платил осигуровките, въобще и не те поглеждат
74
6
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
на 50% от докторите трябва да им се пуска "спешно отделение" по 5 пъти на ден . разбираме че работата им не е достатъчно заплатена на повечето от тях но те сами са си я избрали. И Е РЕДНО ДА СИ Я ВЪРШАТ КАКТО ТРЯБВА . и ако е вярно че са се забавили дори и с една минута да не се оплакват че ги бият защото това е най- малкото което заслужават. уважавам достатъчно тяхната професия но за такива ЗАТВОР
73
3
 
7
 
! Отговори
майка преди 10 години
През 2009г. дъщеричката ми беше на 2 год. след яслата я прибрахме, вечеряхме, играхме и я сложихме да спи. След около двайсет минути влязох в стаята да проверя. Детето дишаше едва, беше повръщало навсякъде по леглото, опитваше се да си вземе въздух не успяваше. Грабнах детето веднага измих остатъците от повръщано, очите му вече бяха изцъклени, дишането с хрипове. Виках - дишай , дишай- то се отпускаше в ръцете ми, мъжът ми се обади на спешна помощ, и зачакахме....линейката дойде след.... 4 часа
72
2
 
6
 
! Отговори
инфото преди 10 години
Ако се мисля за пациента, за човека във всяка аптека трябва да има парамедик, а в кварталите в зависимост от броя на жителите на много места спешни кабинети и линейките само да извозват хората до болниците след като са стабилизирани , а не да ни лекува господ а спешните като доидат със закъснение само да вдигат ръце и да съчувстват за загубата.
71
3
 
6
 
! Отговори
infoto преди 10 години
През 2003 отидох до аптеката в Студентски град да си купя лекарства, там на пода лежеше жена на около 50 год. попитах какво се е случило. Припаднала е в аптеката, предполага се астматичен пристъп защото е отишла да си купи лекарство за астмата. Бяха се обадили на спешната помощ, аз също звънях и линейката дойде много бързо след 50 мин за да констатира лекаря смъртта на жената.
70
3
 
9
 
! Отговори
pandela преди 10 години
до73, линейката е пристигнала за 10 минути, не четеш ли бе многознайко, аман от първични същества, получили образованието в чалготеките
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първият сигнал за припадналото дете е подаден в 13.55 часа....До 14.04 часа обаче сигналът за инцидента все още не е бил предаден на диспечерите в Бърза помощ" - Тя линейката си е била на време, въпроса е защо сигнала до диспечерите е закъснял! Там има виновен!
68
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТИ МОНОГО ЪКЪЛ ИМАШ БРЕ ПОЖАРНА И ПОЛИЦИЯ ЩЕ ОКАЗВАТ ПЪРВА ПОМОЩ НЕ ЗАЩИТАВАЙ ЛЕКАРИТЕ ЗАЩОТО БОЯ ИМ Е МАЛКО НАЛИ ЛИНЕЙКАТА Е НА СПЕЦ РЕЖИМ КАКВО СЕ МОТКАТ И ЗАПЛАТИТЕ КОЙТО ВЗЕМАТ СА ИМ МНОГО
67
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са виновни хората от спешните екипи.В нормалните страни при обаждане на 911 тръгват едновременно най-близката пожарна, полицейския патрул и линейка. Който пристигне пръв оказва първа помощ на пострадалия, докато пристигне линейката.
66
2
 
0
 
! Отговори
pandela преди 10 години
До Fero, малко са те били като гледам
65
4
 
10
 
! Отговори
pandela преди 10 години
До 59, това, че плащаш осигуровки, докторите ли са ти виновни, ходи да ревеш там където ги плащаш
64
5
 
18
 
! Отговори
Sad преди 10 години
People, do not stay in Bulgaria! This is the worst place ...just go to other normal country, in which your children will have a future!
63
3
 
22
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Това с телефон 112 е все едно да се обадиш на дъщеря си да се обади на брат си да дойде въпреки че знаеш номера на телефона му. Не е ли по лесно да се търси прекия път.
62
1
 
29
 
! Отговори
123 преди 10 години
"Първият сигнал за припадналото дете е подаден в 13.55 часа....До 14.04 часа обаче сигналът за инцидента все още не е бил предаден на диспечерите в Бърза помощ..."излиза, че линейката си е била достатъчно бърза, друг е за е..е