МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист

Ангелов: Несигурното поведение на управлението е лош сигнал
Обновена: 2 юли 2013 13:58 | 2 юли 2013 09:50, Камелия Цветанова
185
МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: Булфото, архив

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за един месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани още 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.
Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
21
 
! Отговори
Не искам да ги дишам преди 10 години
Оставката е най-малкото което искаме от тези негодници. Затвор при каторжен режим на хляб и вода (и това не заслужават) докато пукнат и освободят България от вонята си.
133
2
 
17
 
! Отговори
Прорестиращ преди 10 години
Лустрация за всички участвали във властта за последните 23 години, както за близките и роднините им до 9-то коляно. Отнемане на цялото им имущество. Разваляне на всички приватизационни и концесионни договори. Премахване на излишни структури като НОИ и НЗОК, ккто и на всички безполезни държавни агенции. Намаляване броя на държавните служители от 230000 до не повече от 30000 с ясни компетенции и 5 пъти по-високи заплати.
132
2
 
10
 
! Отговори
Ти си лъжец! преди 10 години
До АнонименПри всички правителства без тройната коалиция външният дълг остава непроменен.При тройната коалиция е удвоен!Ама ние не сме чак толкова прости, поне знаем сайта на БСК, а и Ексел можем да ползваме.
131
2
 
13
 
! Отговори
potresen преди 10 години
Не знам един Анонимен откъде ги изкара тия 100 милиона за изборите, след като предните струваха далеч по-малко. Народът не ги диша до степен, че е готов да се дадат и 30-40 милиона за нови избори. Само се надявам, че няма да е ниска активността, че това е което ни яде главата. Нормалните страни могат да си позволят ниска активност, не и ние.
130
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Георги Пляков, престани да ни подценяваш и да плякаш глупости насам натам!!! Всички знаем чии интереси обслъжваш, не е нужно постоянно да се показваш, герберска *** такава! Като знаеш толкова, защо не поемеш отговорност, а само искаш да *** пари като консулант!
129
8
 
7
 
! Отговори
inatut преди 10 години
До Софийски простаци !Обратно на нивата, че козите те чакат.АЙде ..
128
26
 
16
 
! Отговори
Софийски простаци ! преди 10 години
Умните "жълти павета" срещу "глупавия народ" на провинцията ! В София има "и от пиле мляко" а в провинцията е мизерията на България. Лакомията на софиянци няма граници, лесно са продаваеми и лесно се купуват от Бойко, Цецо и Цветелина.
127
8
 
15
 
! Отговори
ОТРОВЕНО общество преди 10 години
Този е от ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО - доказаните врагове на България !Знаете ли кой държи европейските пари, които финансират НПО-тата? Оператор е институтът Отворено общество на Джордж Сорос. Една американска организация контролира парите на ЕС, които трябва да получават българските НПО-та.
126
6
 
14
 
! Отговори
икономисте мижав преди 10 години
ами защо ГЕРБ не оправи малко положението на матрияла,че да може да си плаща данъците.Ти знаеш ли какво е да искаш данък на човек,който от 5 години е без работа и семейството кара с една заплата от 400 лева.Това,че този човек все още диша,тоест живее може ли да му плати данъка,а?Абе я ела в провинцията със семейството си,да поживеете 1 година с 400 лева за всичко и тогава си плащай данъците.НЕКАДЪРНИЦИ!!Всички много знаете,но всъщност сте такива слепци.Дано Бог направи така,че да изпитате всичко
125
9
 
15
 
! Отговори
Брей преди 10 години
Къде беше националният предател Гошко Ангелов,когато дянков тегли 2млд евро заем.Гошко работи за Сорос,а той обича да предизвиква кризи.
124
4
 
15
 
! Отговори
нико111 преди 10 години
Върви Народе ИзтощениТекст: Милена СлавоваВърви, Народе изтощеникъм Парламента ти върви!
123
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Схемата е следната: Хиените от тройната коалиция са много изгладнели и спешно трябва да откраднат много пари! Да обаче сега не сме 2005 а 2013 няма ги лесните милиони и държавата е пред фалит, хазната е празна и има дупка в бюджета. Казано накратко просто няма от къде да се краде. И сега хиените ще преприемат друг ход! Ще изтеглят заем няколко милиарда, ще вкарат половината в бюджета, ще раздадат една част населението за да си вдигнат рейтинга а останалото направо си го прибират в джоба!
122
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудно, миналата година дянков като изтегли 4 милиарда лева заем, за какво отидоха? Може би за сто метра магистрали? За резерва, пък въобще няма да питаме!
121
2
 
22
 
! Отговори
нико111 преди 10 години
Върви Народе ИзтощениТекст: Милена СлавоваВърви, Народе изтощеникъм Парламента ти върви,с вярата си във добротосъдбините си поднови!Върви със мощната си воляизмамниците изгони.Държавата да си отдъхнеи Бог да я благослови!Напред! Науката е слънце,но някой има интересНарода да е неграмотенДа няма никакъв Прогрес!Така годините минават,въртиме се в затворен кръг,със Дявола се съюзяват,и хранят се от наща плът.Да, Родината ни годинипресветли преживя в беданеописуема изпадна,и мафия я завладя.Но ний Народа сме готовиотново да се съюзим,да вдигн
120
3
 
21
 
! Отговори
fras преди 10 години
Неговото(на Георги Ангелов) обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.-------------------------------------Не съм съгласен. Т.н. социални мерки - майчински, помощи за отопление и пр. "благинки за народа" струват на бюджета не повече от 50 млн. годишно.А тези искат да вземат 1-2 млрд.(което си е пълна дивотия, 1 млрд. не са джобни).Просто разбират, че няма да са дълго на власт и няма време кога да обгрижат "нашите" момчета. За нагласени обществени поръчки трябва време. А такова липсва.За това ще вземат 1-2 млрд., през ДДС
119
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много се извинявам на всички, но не мога да се сдържа - АААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!! Тия ще ни довършат. Половината ми живот мина в избори, затягане на коланите, липса на средства, неработеща държава, търпение (???!!!!), компромиси и... непрекъснато безспокойство как ще я караме занапред. Нещата лъснаха и опряха до кокала - или те нас или ние тях. Не забравяйте, че заложници са децата ни.
118
9
 
11
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Adam SMITH, знам че на вас от "богоизбрания народ" не ви е даден много акъл, ама кажи моля те къде прочете или чу че Орешарски щял да раздава пари за "ядене и пиене".
117
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борда, борда задушава всичко. Дори най мощните икономики като САЩ през последните години си девалвираха валутите. Също и Полша и Турция. Затова ядем полски яйца и турски домати
116
5
 
4
 
! Отговори
niakoi si преди 10 години
tolkova si i ikonomist...
115
29
 
7
 
! Отговори
brymbrym преди 10 години
Орешарски да вкара Дянков в затвора (все ще намери за какво предвид колко вреди нанесе на България) и ще спечшли поне малко уважение.Но щом ни най-малко не закачат Дянков, това е сигурен знак, че Орешарски е *** и на американските господари.