Контра от МЗХ: Борисов лишил земеделците от стотици милиони

"Нагла лъжа, не можете да управлявате", скочи експремиерът
Обновена: 4 юли 2013 19:57 | 4 юли 2013 19:55,
117
Контра от МЗХ: Борисов лишил земеделците от стотици милиони
Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

Бившият премиер Бойко Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро. Това се казва в позиция на земеделското министерство по повод думите на експремиера, че "всеки ден на това правителство означава десетки милиони преки загуби“.

Изказването му беше във връзка с информациите за предвиденото намаление с половин милиард евро на средствата за България по Програмата за селските райони в следващия програмен период.

От МЗХ обаче не закъсняха с реакция.

От ведомството посочват, че размерът на финансирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020г. е част от приетата на 7-8 февруари 2013 г. от министър-председателите на държавите членки Многогодишна финансова рамка.

На заседанието на Европейския съвет, по време на което правителствените ръководители определиха средствата за следващите 7 години по политики, включително и за директни плащания, мерки за пазарна подкрепа и за развитие на селските райони, България бе представлявана именно от премиера Бойко Борисов, подчертават оттам.

Още по темата
В това си качество той е дискутирал и подкрепил  намаляването на средствата за ОСП и най-вече за политиката за развитие на селските райони.

Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11,3%, се казва в позицията на министерството.

"Нещо повече, още по време на срещата на върха на 7-8 февруари 2013 г., министър-председателите на държавите членки са били индивидуално информирани за разпределението на средствата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., включително и по отделни държави", допълват оттам.

"Държим да подчертаем, че определянето на финансовия ресурс за ОСП не е в правомощията на министрите на земеделието, а средствата бяха договорени от министър-председателите като част от дебата по 7-годишната финансова рамка на Европейския съюз", се казва в съобщението.

МЗХ информира за пореден път, че в рамките на преговорите по бъдещата ОСП, на заседанията на Съвета на министрите на земеделието, въпросите свързани с финансирането не бяха допуснати за обсъждане с аргумента, че вече са договорени на по-високо ниво – правителствени ръководители по време на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г.

"Колкото до 2,5 млрд. лв., за които говори г-н Борисов, трябва да припомним, че те са договорени още при присъединяването на България към Европейския съюз", казват още от МЗХ.

Борисов обаче побърза отново да опровергае информацията на министерството.  "Оставам на позицията си, че като министър-председател договорих повече пари за българското земеделие', казва лидерът н ГЕРБ в изпратена позиция до медиите.

"Категорично не отговарят на истината твърденията, че съм гласувал орязване на средства за селските райони. Подобна груба и нагла лъжа разкрива само и единствено неспособността на тези хора да управляват както сектора земеделие, така и цяла България", категоричен е той.

Експремиерът припомня на сегашния състав на земеделското министерство и на правителството, че на Европейския съвет на 7 и 8 февруари 2013 г. в Брюксел е решено, че въпреки намаляването на общия бюджет на Европейския съюз спрямо периода 2007-2013 г. България ще получава повече средства в следващия програмен период.

"В резултат на това страната ни стана най-големият нетен бенефициент сред държавите от Европейския съюз, като процент от брутния национален доход, с нетен баланс около 4%. В периода до 2020 г. България ще разполага с над 15,2 млрд. евро по линия на еврофондовете. Нетният приход (след приспадане на вноската, която правим в бюджета на ЕС) е 12 млрд. евро. От тях 7 млрд. евро ще са от Кохезионния и структурните фондове при 6,85 млрд. евро за 2007-2013 г. и 7,5 млрд. евро – за директни плащания и развитие на селските райони. Това е с близо 2 млрд. евро повече от средствата, с които разполагаха в предишния програмен период българските земеделски производители", сочат изчисленията на Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
Даниел Димитров преди 10 години
Бойко Борисов на вас комунистите ви е виновен за всичко! А вие не сте ли виновни за толкова много злини причинени на хората! Народа помни не м
86
0
 
7
 
! Отговори
преди 10 години
Нагъл престъпник! Скрий се!
85
3
 
12
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
За 4 години ГЕРБ направи такива поразии ,каквито никоя друга партия не можа за много повече .
84
2
 
9
 
! Отговори
вай преди 10 години
Не може да бъде? Та нали Великия Бойко Борисов и ГЕРБ градяха България с Европейско развитие? Те щяха да ни направят заплатите по 7 бона ? Всичко е странно? Даже Б.Б. с Кугъри е бързал да ни съгради светлото бъдеще даже с доброто си сърце е качвал и явно стопаджийки с висок ток, да не вървят пеша? Това е клевета, невъзможно..
83
2
 
13
 
! Отговори
ПОСРАН преди 10 години
ПОСРНАТА ТИКВА БЪРЗО В ПАНДИЗА !!!
82
0
 
14
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Ревем срещу *** в България,а лека-полека се превърнахме в *** на Европа!!! Превънахме се в ***-просяци,чакащи подаянията на ЕС и МВФ за да СЪЩЕСТВУВА държавата им.Всичко живо в тази държава не гледа вече да работи,а очаква с трепет субсидиите,траншовете и заемите от ЕС и МВФ.Отново искаме без РАБОТА да хванем мекото на хляба и засега успяваме,но този ХЛЯБ е много,много ГОРЧИВ и ни излиза често през носа.НАРОД без грам НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО живеещ в държавата на ПРОСЯЦИТЕ!!!!!
81
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За всичко са виновни ГЕРБ ...и за 97ма година и те са виновни ..и за хипер инфлацията и те са виновни и за идването на комунистите на влас миналия век и те пак са виновни а бе ваобще ГЕРБ са виновни за цялата ситуация в България в последните 70 години ...нищо че са партия на 4 години ....ГЕРБ са виновни за всиЧЧЧКО! :)) *** ви комунитите и хората с промити мозаци които им се плаща да забравят ...дано поне децата ви не станат като вас изменици и продажници !!!!!
80
0
 
8
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
милионите са в М.Н. и Б.Б.
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-трудно се сваля *** от власт,отколкото бирено коремче!
78
8
 
11
 
! Отговори
пак крадат България преди 10 години
Какво се учудвате? При предната тройна коалиция начело с Доган, Станишев и Кобурга - ЕС ни спря милиарди лева. При новата тройна коалиция още през първия месец ни спряха нови милиарди. Да спасим България от тези некадърници и негодници! Оставка, оставка, оставка! Докато не е станало късно! Всяко управление на БКП завършва с криза или национална катастрофа - при Т.Живков, Луканов, Виденов, Станишев!
77
9
 
17
 
! Отговори
titi преди 10 години
Бойкодолна твар лъжлива престани да се изказваш като си *** та ................
76
8
 
20
 
! Отговори
До Иваж преди 10 години
Отговора е, защото това е наследството от управлението на вожда Борисов последните 3,5г ...!
75
26
 
30
 
! Отговори
krejzi преди 10 години
БСП и ДПС освен да лъжат и мажат ... и да оправдават неспособността си да управляват и губят държавни пари оправадавайки се с ГЕРБ, ЕС, ООН, цунамитата в щатите, пълнолунието и 100-200 души *** по площадите май друго не могат :-))))))))
74
9
 
27
 
! Отговори
Карнобатман преди 10 години
Статията завършва много странно - "...сочат изчисленията на Борисов."Изчисленията на Бочко могат да са само от типа "пет стрели плюс шест патрона прави... ъъъ... пет пръста на едната ръка и пет пръста на другата прави десет, и едно - единайсИ!"И освен това Бочко има хиляда хиляди долара!
73
7
 
13
 
! Отговори
Протестиращио преди 10 години
Е, то така требеше , че да паре за назе дето протестираме !Оно само да не вали и зимъзко студ да неме и че протестираме до крайо на мандато , стига да дават парете редовно .
72
10
 
17
 
! Отговори
Иваж преди 10 години
До are_kulataЗатова точно по времето на Ореха ни резнаха всички средства....
71
11
 
26
 
! Отговори
Носталгия преди 10 години
Ааааааххх!Какви ГЛАВНИ СЕКРЕТАРИ НА МВР имаше едно време?? Ааааахх!Отдадени бяха, дааа.Направо шефове на МАФИЯТА станаха. /Кво да правиш, работа, пари трябват/Като кажеш ДОН ...../главен секретар /.........Смели хора бяха: Когато трябваше да се УБИЕ някого, твъррррдо даваха заповед за стрелба с гранатомета.Ееех, какви пичове бяха.
70
6
 
11
 
! Отговори
До Стан 92 преди 10 години
"Неразбирам"Точно ти ли обиждаш на "селянин", неграмотна ***?
69
15
 
25
 
! Отговори
Стан преди 10 години
Неразбирам защо и от упрвляващите не излъчат някой див селянин от калибара на тиквата че да му отговаря на неговото ниво
68
2
 
29
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До are_kulataЗащо досега не видях един антиевропейски плакат?Защо Волен не излезе и да си каже, че иска излизане от ЕС?