Врачанският Калиник във Варна, замества Кирил

Вероятно утре ще е погребението на удавилия се владика
Обновена: 10 юли 2013 12:54 | 10 юли 2013 12:42,
11
Врачанският Калиник във Варна, замества Кирил
Дядо Калиник. Снимка: Булфото

След двучасово заседание на Светия синод Врачанският митрополит Калиник бе избран за наместник на Варненска и Великопреславска Света митрополия.

Най-вероятно той ще встъпи в длъжност след 40 дни, което е определено като уважение към починалия митрополит Кирил.

Светското име на Калиник е Димитър Райчев Александров. Той е роден през 1931 г. в село Мъглиж, Казанлъшко. Завършва Духовната академия "Свети Климент Охридски" в София и през 1960 г. се замонашва под името Калиник.

През 1968 година започва работа като агент в Държавна сигурност под имената Рилски и Велко, а две години по-късно става игумен на Рилския манастир.

През 1971 г. получава епископски сан, а три години след това е утвърден за Врачански митрополит.

След като в средата на януари м.г. картончетата на доносниците в Светия синод излязоха наяве, oядо Калиник поиска прошка за действията си, в същото време обаче обясни, че е бил длъжен да бъде в синхрон с държавността за доброто на народа.

"За никого не съм донасял нищо лошо", увери той и изрази учудване, че е имал псевдоними като агент, като допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади единствено до председателя на Светия синод.

Врачанският владика, който вече е на 82 години, обяви още, че няма да се оттегли, възнамерява да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал.

Очаква се днес и официално изявление на Синода, на което владиците трябва да съобщят и кога ще е опелото и погребението на удавилия се вчера дядо Кирил.

Още по темата

По всяка вероятност погребението му ще е утре в митрополитската алея на варненските гробища.

Светият синод трябва да подготви изборите на нов митрополит в тримесечен срок. Клирът ще избере между двама епископи, който ще бъдат представени на Светия синод.

Архиереите имат тежката задача да изберат общо трима нови митрополити.

След избора на патриарх Неофит още не е избран Русенски митрополит, предстои да бъде избран и Западноевропейски митрополит, след като преди месец дотогавашният митрополит Симеон се отказа от поста си по здравословни причини. От вчера и Варненската митрополия овдовя.

Днес на сградата на Светия синод е опънато черно траурно платно. В района има засилено полицейско присъствие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
dp преди 10 години
Полицията не намирала нищо странно в това да намери изхвърлен удавник набезлюден плаж по никое време без свидетели как е станало.Баси *** "държава"....
7
0
 
4
 
! Отговори
Пеликана Грую преди 10 години
Дядо Калиник е готин човек, щом е от Мъглиж :) Мъглиж беше пръв...
6
2
 
10
 
! Отговори
студено течение преди 10 години
Тоя обича да събира гъби, затова са го избрали.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки владика трябва да завърши първо курс по плуване преди да се яви на конкурс за владика.
4
2
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Какъвто народа такава и държавата, каквато е държавата такава е и църквата. Какво толкова се чудите? Все едно не сте Българи.
3
9
 
8
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
Аха, значи другарите си сложиха едно ченге от ДС на мястото на ловеца на миди? Нееееее, в никакъв случай няма нищо съмнително. Владиката е оставил расото на плажа, влезнал е за миди с шнорхел и плавници, и просто се е удавил. Какво по-нормално от това?! На негово място слагаме човек от ДС. Кучетата си лаят, кервана си върви. Комунистите малко по малко връщат старите безобразия от началото на 90-те. Хора от ДС във външно, хора от ДС в църквата. България се връща обратно в дупката. После ни питайтйте защо протестираме. Питайте ни де?
2
7
 
8
 
! Отговори
попа преди 10 години
Страшна напаст са това антихристите от БКП-ДС.До като не пукнат отърване от тях няма!
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Калиник още по-рисков от Кирил и не дай боже да влезе да се къпе.