Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК

Пострадаха десетки граждани, това е недопустимо
Обновена: 24 юли 2013 12:49 | 24 юли 2013 12:49, Камелия Цветанова
127
Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК
Снимка: Булфото

В нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена до медиите.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

“При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила”, пише в съобщението.

Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

Още по темата
„Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество”, заявяват от организацията.

Българският хелзинкски комитет призовава прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

БХК настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
do 40 преди 10 години
hahahahah xD a gerb sa hora taka li? I citirash boiko mutrata
96
1
 
1
 
! Отговори
do 97 преди 10 години
I kakvo mislish,che shte stane kato padne? Ti kakvo celish,mutrata boiko da doide na vlast pak??? Interesno mi e protestirashtote kakvo izobshto iskat?! qvno si tursite raznobrazie i si mislite,che pravite neshto veliko, a vsushnost samo vredite...
95
2
 
2
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Ха-ха-ха, използвала СВРЪХСИЛА!? Абе я вижте как действа полицията в Турция, Бразилия, и в любимия ви *** съюз за да видите как трябва да се действа!
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, чуждите агенти и *** от БХК са счели за нужно да се изкажат...А къде бяха през последните години, когато цялото население беше тероризирано от ББ?А защо нито един път не направиха нищо, за да защитят невинните граждани на България, всекидневно тероризирани от *** престъпност?!?В същото време хленчеха за ***, как били безправни и несправедливо сегрегирани...Я да си идат там, от където им диктуват за какво да се изцепват и за какво да си траят, а не тука да демагогстват...
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 106Коментара ти показва че или си кон с капаци или си под 14 години,където всичко е или черно или бяло.Няма начин ти ,баща ти или дядо ти да не са били пртийни яленове по времето на бай Тошо - просто времената бяха такива.То и баш вожда на протестите Боко Тиквата е бил партиен член - сам си го призна.Жалко е че сега на първа линия БИЕЩИ СЕ ПРОТЕСТИРАЩИ са *** синчета на партийци които бяха на първа линия със знаменца по времето на бай Тошовите митинги.Такъв е българина - въртигъзец !!!
92
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червените форумджии направо побесняха :)СТРАХ А ?! :)Колкото и да ви се иска протестиращите не са дрогирани, пияни, *** или каквото там казвате вие. Обаче, обаче 90% от комунистчетата са алкохолици и наркомани и вие си го знаете и всеки, който познава комунисти знае какви сте :)
91
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха - свръхсила !!! Срещу пияни и надрусани и платени пръвокатори - полицията само леко ги посбута след като се целеха с ПАВЕТА по автобус пълен не само с депутати ,но и с журналисти,синдикалисти и сруги хора.За такава проява и то след 22:00 часа трябваше як бой да им хвърлят,не на нормално /макар и незаконно протестиращи след 22:00 ч./, а на платените *** - не протесиращи а по скоро биещи се.Ей като се замисля ,че тоя зор е ББ,ЦЦ и ИФ да отървът панделата - голям смях ме избива !!!
90
13
 
9
 
! Отговори
Наш преди 10 години
Ало, рисачите!!! Не видяхте ли по Нова ТВ как ясно се личеше заливането с червена боя? Да имаше сблъсъци, но провокирани от някой.Как може да се протистира срещу актуализация на бюджет, а в същото време да се руши съсдаденото.Всичко това ще плащаме и основно НИЕ ОТ СТРАНАТА БЪЛГАРСКА.тАМ ХОЛАТА ПОЧТИ УМИРАТ ОТ ГЛАД,НЕАДЕКВАТНА ПОМОЩ.И знаете ли може би протестиращите щяха да бъдат по полезни да помагат на миньорите.Само не знам дали знаят от къде се зържи лопатата.
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЪРВО НЕ ТИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ.СЛЕД ТОВА ТИ СЕ СМЕЯТ.НАКРАЯ ЗАПОЧВАТ ДА ТЕ БИЯТ... ТОГАВА СИ ГИ ПОБЕДИЛ.ГАНДИ
88
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако искат БОЙ, ще получат БОЙ
87
18
 
22
 
! Отговори
О С Т А В К А ! преди 10 години
О С Т А В К А !О С Т А В К А !О С Т А В К А !О С Т А В К А !О С Т А В К А !
86
5
 
5
 
! Отговори
язе преди 10 години
До georgi.ishkitievА защо инвестират усилено в Турция? Или там полицията не бие :-)
85
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СНОЩИ ИМАШЕ ЗАПОВЕД ХОРАТА ДА БЪДАТ БИТИ. ПОЛИЦИЯТА НАРОЧНО ИЗЧАКА ДА СТАНЕ 22 ЧАСА, ЗА ДА ИМА "ЮРИДИЧЕСКО" ПРАВО ДА ОКЪРВАВИ ПРОТЕСТА. ГОЛЯМА ГРЕШКА ЗА ТЯХ И ДОБРЕ ЗА НАС - ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДА, ТОВА Е ФАКТ. СКОРО.
84
14
 
17
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Много от протестиращите са интелигентни хора, които генерират определен приход в държавата като си плащат данъци, такси и т.н. Кажете после тези хора как ще бъдат съвестни платци ? Политиците ги лъжат, полицията ги бие. Кой чужд инвеститор ще си направи завода в България след като вижда как полицията бие хора, които протестират срещу корупцията ?
83
23
 
23
 
! Отговори
язе преди 10 години
Мирно протестиращи?! Като хвърлят камъни....налитат на бой.....след изтичане на разрешения от кметицата час на протест...?! Малко им е бил боя, Тия *** на Сорос и други подобни тарикати не е лошо да почнат да мислят преди да говорят
82
9
 
22
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Не си спомням БХК да е простирал, когато ББ, като кмет, прати през нощта жандармерия да атакуват жителите на Суходол през декември 2007 г.Що бой изядоха хората, а искаха само чист въздух за себе си и за децата си (конституционно право, чл. 55!)
81
4
 
15
 
! Отговори
бай пенчо преди 10 години
Интересува юридическото определение на думата "Свръхсила". Предлагам полицайте да свалят щитовете , да хвърлят палките и всеки да вземе в ръка по една черна мамба ,така ще е са по-нежни и по-естетични.
80
5
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
тия правозащитници да се загрижат за хората и къщите на село всичко е разбито иокрадено навсякъде по света има такива случаи най пресен пример е истанбулда са ходили да гласуват а не сега да се бият с полицията
79
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а па шопския съвет казва :Който вади павета не е мирно протестиращ и си требе бой до насиранье
78
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отчаяни вопли на човека без един работен ден - Боко

Спонсорирани публикации