Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК

Пострадаха десетки граждани, това е недопустимо
Обновена: 24 юли 2013 12:49 | 24 юли 2013 12:49, Камелия Цветанова
127
Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК
Снимка: Булфото

В нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена до медиите.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

“При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила”, пише в съобщението.

Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

Още по темата
„Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество”, заявяват от организацията.

Българският хелзинкски комитет призовава прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

БХК настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
37
 
31
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Хора, които се бият с полицията, къртят тротоарни плочи и разхвърлят пейки и контейнери за смет по улиците НЕ са мирно протестиращи. Това са агресивни вандали и психопати.
16
28
 
36
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Неуважаеми Хелзитгски сребролюбци,След избори, организирани и проведени от ГЕРБ, правителство направиха БСП И ДПС...- Това се нарича ДЕМОКРАЦИЯ...!ГЕРБ не можаха да управляват и трябва да си го признаят, като поемат скромната си роля на ОПОЗИЦИЯ...!!!- Това е ДЕМОКРАЦИЯ...!!- Когато една партия не признава Конституционно избрано правителство и предизвиква гласоподавателите си за бунтове...- ТОВА Е ТЕРОР...!!!.
15
7
 
19
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Хелзингски комитет-да,ама по нищо не му личи да е БЪЛГАРСКИ!!! Ние, българите, като народ сме свикнали да работим без пари и с много малки заплатици. Това е от сиромашия. В Швейцария,Норвегия, Дания, Холандия, Белгия и Германия всяко нещо се изчислява на реципрочната му стойност. Дал ти е локумче за 10 стотинки ти трябва да го почерпиш с една сусамка за 12 стотинки. Защото той е вложил пари преди тебе.Той има лихва върху тия десет стотинки.Европейците са ***. Те са загубили образа си на хора
14
5
 
6
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
До монке вилхелмей болен мозък..
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой *** ли е хапнал палката, че от БХК се обадиха?
12
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом БХК са ревнали нещата са на прав път!
11
46
 
34
 
! Отговори
монке вилхелм преди 10 години
До позорЕй, ***, а докога 500 платени пияници и наркомани ще побъркват България? Те ли са народа? Не са! Те са утайката на обществото, която, вместо да работи и да си гледа семейството иска да вземе някой лесен лев за пиене и дрога. Трябва да се срамувате от писанията и действията си. Ако това беше станало в Германия или Франция щеше да има поне 100 души в затвора...да не говорим за смачканите от бой!
10
24
 
12
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Хелзинския комитет са прави. Аз не протестирам но подкрепям мнението на комитета. У нас полицията си е безскрупулна.Снимките с пребитата жена са нещо нормално.
9
3
 
6
 
! Отговори
може би преди 10 години
Снимката по никакъв начин не илюстрира заглавието обаче.
8
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега, още като окупираха властта от новата Тройна коалиция ви казах, че е въпрос на време да се повторят кървавите протести от управлението на предишната Тройна коалиция. Комунистите и турците са доказани детеубийца и престъпници, които НИКОГА не са изпитвали емпатия към бъкгарския народ и не са се интересували дори какво им казва той.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe vie dobre li ste,dnes bg..i vsichki drugi medii,kogato bqha protestite sreshtu boiko, horata bqha vseki den prebivani, a sega pishete,che e nedopostimo,zashto?! Zashto,pri boiko tova beshe ok ili kakvo?! Ne vi e sram! pri boiko vsichki si mulchahte
6
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** от хелинкси ли е какъв *** комитет Я ОТИДЕТЕ НА ТАКСИМ И ВИЖДЕ КАК СТАВАТ НЕЩАТА.....
5
7
 
21
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
зоофилските комитетит не съм ги питал
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оо, я стига с глупостите! Ало, БХК, що не си приберете *** и да си гледате само тях?
3
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е всички сме експерти в тая държава. Зле планирана акция? Вие какви филми сте гледали и как искате да ги искарат от там? Пострадали, защото искали да попречат на афтобуса с телата си, еми какво очаквате да им връчат по едно цвета за смелостта? Нали се борят за промяна? Еми ето им малко борба. Само със пиене на кафе няма да стане. Само аз не мога да разбера кой искат да ги управлява ама тва си е техна работа само да не се оплакват като ги поступат малко.
2
20
 
30
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Уважаеми хелзингски сребролюбци,- СПРЕТЕ УПОТРЕБАТА НА КОКАИН - ТОЙ ВРЕДИ НА ВАШЕТО ЗДРАВЕ...!!!.
1
16
 
38
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Антиългарския хелзинкски комитет винаги се обажда не на място, и винаги в полза на вражеска държава, поне един път да вземат отношение в полза на България, ей тъй за разнообразие.

Спонсорирани публикации