Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК

Пострадаха десетки граждани, това е недопустимо
Обновена: 24 юли 2013 12:49 | 24 юли 2013 12:49, Камелия Цветанова
127
Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК
Снимка: Булфото

В нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена до медиите.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

“При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила”, пише в съобщението.

Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

Още по темата
„Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество”, заявяват от организацията.

Българският хелзинкски комитет призовава прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

БХК настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Снощните протести имаха единствената цел да се стигне до конфронтация с полицията , защото така още повече се отклонява вниманието на хората от излизащите непрекъснато наяве кирливи ризи на Бойко и компания !Също се виждаха нормално протестиращите хора и платените гологлави *** мятащи камъни с бира в ръка ! Ами премиерът да се поучи от търският си колега ,какво се прави при подобно поведение на протест ! 1 500000 е София , а 2-3000 се опитват да дестабилизират държавата !?
36
10
 
19
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
egati komusnistite kakvo tribava da stane 4e da si podadyt ostavaka napravo niama takava naglost v celia sviat , tova ne sa hora tezi ot bsp i dps
35
16
 
23
 
! Отговори
Ветеринар преди 10 години
Протестите до снощи бяха мирни,да,до момента в който на министъра на вътрешните работи не му хрумна гениалната идея да вкара полицията с палки и щитове сред протестиращите,да започне едно блъскане,влачене и биене за да направят път на един автобус.Да, до снощи протести бяха мирни,от днес полицайте са също толкова мразени колкото и управляващите.Мирните протести свършиха или ни бийте или се махайте защото ние няма да отстъпим.
34
7
 
15
 
! Отговори
И. Иванов преди 10 години
Това им било работата? Не, не им е работата да бият хората и да им крещят като на концерт на Бон Джоуви! Щото ако това е така, тогава да почнем и ние да протестираме като в Египет и да им начупим главите на крадливата и лъжлива *** в парламента. 40 дена не искат да се махат... как ще искат, като те нямат страх от нищо - нямат страх от затвора, нямат страх че ще останат без работа, нямат страх, че някой ще ги убие. Трябва да ги е страх, за да свършат нещо полезно за народа, а не само за себе си
33
4
 
27
 
! Отговори
Психолог преди 10 години
Добре бе хора, докога ще ги търпим тия НПО-та, да си разиграват сценарийчетата. Най-напред тях трябва да изгоним от България! ВЪН МЕКЕРЕТА ДОЛНИ, не искам да ми пълните главата с гнусната си идеология!!! Искам да живея нормално, без непрекъсната конфронтация и противопоставяне между хората!
32
13
 
21
 
! Отговори
Оня там преди 10 години
Алооооо от БХК биха ли посочили поне една друга държава в която някой блъска, удря, цели с камъни, обижда и т.н. полицаи, не се подчиняваш на полицейско нареждане и нищо не ти се случва?! Във всяка една друга държава полицаите щяха да разпръснат 2000 човека с палки, зълзотворен газ и др. И пак нямаше да се говори за полицейско насилие...... но не ние тук винаги сме по различни....
31
6
 
17
 
! Отговори
Любо преди 10 години
Отворковци, защо не коментирате тогава поведението на Болен Свидеров срещу полицай ?! Там полицаят беше длъжен да си седи и да му козирува, така ли ? А когато гражданинът, плащащ му заплатата, трябва да бъде бит ? Егати и дръжавата ... Съжалявам България истински. Всякакви ценности са си отишли. Щом и в този момент не сме заедно и Бог не може да ни спаси ....
30
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Потърсете филмчета в You Tube Испанските жандари как разпръскват протестиращи миньори да видите за какво става дума, но у нас не останаха вече и миньори, които да могат да организират протест и да не се оплакват от 2-3 палки по главата.
29
7
 
22
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
do 33Мирни са до колкото може да е мирен човек, които е лъган по най-безскруполен начин.
28
16
 
27
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Моите уважения,но от БХК знаят ли за какво е жандармерията,за какво е създадена,за какво и се плаща и ако в Хелзинки не живеят *** и *** тук си ги има доста.Какво очаквате ушевите да ви черпят с бонбони ли,пробваите се пак довечера,ама ми се струва,че ще стане,като с централата на Атака.Не ви стиска да ходите там щото ще ядете дървото и трябва.Аиде със здраве и умната,не русата.
27
16
 
24
 
! Отговори
77 преди 10 години
И колко по точно мирни са тези протестиращи?При положение че има ранени полицаи, незаконно провеждан протест, блокирани хора против волята им в сградата и "мирни" протестиращи с павета отвън къде е този тиран на мисълта който определя с каква сила да се противостои на такива действия?Какво ще каже БХК ако в следствие на бездействие от страна на полицията пострада длъжностно лице, някой ще трябва да носи отговорност и се съмнявам да е някой смотльо от БХК .
26
0
 
2
 
! Отговори
luub преди 10 години
До ЛюбоStuttgart 21 да коментираш?!!!!
25
8
 
11
 
! Отговори
Любо преди 10 години
До ДoбрякЗащо говориш глупости ? Колко пъти си бил в Европа, за да можеш да кажеш подобна глупост? Тук никога не упражняват ненужна сила. Тук=Германия. Та феновете като влязоха на терена, за да бият играчите, униформените ПАК нямаше и един ударен фен. Какви са тия измишльотини. Полицията изпълнява своя дълг в полза на гражданина ! Полицаят тук знае, че обикновеният човек е този, който му плаща заплатата. Не говорете глупости за неща, които не са ви известни !!! Българската полиция - срам !!!!!
24
5
 
15
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
В българия има много хора, които са мързеливи, необразовани и невъзпитани. Хора за които щастието в живота е да седнат да се напият със съседа и да попсуват малко - Бай ***. Те даже не са пътували и в Европа, за тях всички са *** и шматки. Тези хора живеят на принципа - "не е важно на мен да ми е добре а на вуте да му е зле". На тях им е все тая кое правителство ще е на власт - те винаги ще са си зле. Важното е обаче и тези които учат и се трудят да бъдат смачкани
23
7
 
28
 
! Отговори
ушеф служи на мафият преди 10 години
полицията варди мафията, съда варди мафията... няма армия, народа е сам. ТВА Е
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вярно казва БХК, но въпреки това, най-добре да си обира крушите и да пътува за Хелзинки, или още по-на север, или където ще, и да не си пъха гагата дето не му е работата, че да не му я счупят.Тръгнали да раздават оценки и да се правят на съдници. Бе я си...
21
17
 
26
 
! Отговори
xqzt преди 10 години
"Ние съвсем в границите на мира държахме за заложници служителите на парламента, когато изведнъж, от нищото, полицията дойде и започна да си върши работата, сякаш закона е над нас? Ние сме законът и ние определяме кой идва и кой си тръгва от НС! Кафенце?"
20
20
 
33
 
! Отговори
ъъ преди 10 години
"Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения." А, според мене БХК да си еб. май..та. Журналистите също.
19
10
 
16
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
до Чиновникстой си на тлъстия *** и си взимай държавната заплтка. Тебе ти е все тая кой е на власт
18
24
 
50
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Ей шматки. Тези протести не са организирани от ГЕРБ, а от наглостта на БСП / ДПС.Сигурно сте горди, че живеете в най-бедната страна от ЕС и че сте управлявани от корумпирани полицитици, а демократичните ви права не се зачитат. Аз по друг начин не мога да си обясня подкрепата ви към правителството.