Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК

Пострадаха десетки граждани, това е недопустимо
Обновена: 24 юли 2013 12:49 | 24 юли 2013 12:49, Камелия Цветанова
127
Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК
Снимка: Булфото

В нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена до медиите.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

“При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила”, пише в съобщението.

Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

Още по темата
„Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество”, заявяват от организацията.

Българският хелзинкски комитет призовава прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

БХК настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
13
 
! Отговори
пицасКОЗесирене преди 10 години
До дъциСмешник, протестът е на най-голямата, да не кажа цялата българска общност, тази, която мисли и иска да се развива към нещо добро, срещу целия абсурд, който се случва в държавата последните 20-тина години на "преход", резултат на безумният български комунизъм Тато.
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега се колебаех кой крив, кой прав на тези протести. Добре, че се обадиха циганолюбците на коя страна са, че да се ориентирам.
55
3
 
12
 
! Отговори
Справки_13 преди 10 години
До дъци"останалите граждани които мируват "... Робе, ти каза всичко с тези думи... Мирувай си и не се излагай по форумите!
54
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полицията е мека, следва мерките да включат вода, сълзотворен газ, гумени патрони.Какви домати, какви пет лева, бой беееееееее, каква е тази власт, деца ще ми мъкнат, клоуни, бой беееееееееееее!
53
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
БХК могат спокойно да си пуснат видео материали от снощи в кой ли не сайт, и да видят как мирно се хвърлят павета и камъни срешу автобуса...
52
12
 
18
 
! Отговори
дъци преди 10 години
видяли сте вие свръхсила как може да говорите глупости бе какво искате от тези хора дето карат дежурства по16-18 4аса на тяхно място бой и мор с газ те много ви търпят има хора там които отиват да правят поразии те не ста4куват те хулиганстват така 4е бои и само това е спасението защото нямат тези хора конкретни искания и само правят поразии върху държавата и останалите граждани които мируват
51
6
 
8
 
! Отговори
dp преди 10 години
Е айде сега комунистите като са врагове на обществото (под каквото и име да сапо парламенти и кабинети) да тиражираме публично глупости."Мирно" протестиращите обсадили сграда и не пускат хората оттам да излязат,че и с камъни ги обстрелвали.Съвсем мирно бе, да.Че е режисирано театро (с немалко доброволни неразбрали какво става статисти навярно)това с протестите отдавна е очевидно, остава да ни кажат какво ще е след тях.Само аз ли направих очевидната връзка с това, че Лилов си е отивал...
50
12
 
15
 
! Отговори
еййй балканджии преди 10 години
Немога да разбера хората, които подкрепят това правителство. Сегашното правителство направи скандално назначаване на Пеевски, на хора от ВИС. на роднини и турци. Иска да направи турския официален език. Иска да увеличи външния ни дълг още с един милиард. Иска да отпаднат произведения на Христо Ботев и Димътър Димов в училище. В Северна Ирландия министър председателя подаде оставка преди 4 години заради съмнение за помощ при теглене на кредит на любовника на жена му.Познайте дали премиера е знаел?
49
11
 
19
 
! Отговори
Алек преди 10 години
Увъжаеми хора от БХК каква свръхупотреба на сила от полицаите, ако бяха използвали свръх сила, нещата щяха да са свършили още кам 22:30 и всички щяха да са си по домовете.Даже полицаите бяха прекалено меки с така наречените мирно протестиращи.И какви мирно протестиращи, ако бяха мирни нямаше да летят камани, павета и какво ли още не по автобиса и стига с тези провокатори, това са си хора от протеста, а и след 22 ч какво правят на пощада протестиращите, нарушават закона.Такаче си го заслужиха боя
48
14
 
17
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Тази вечер да заповядат пак пред НС всички алкохолизирани герберастки нещастници и платените им *** на ГРОБ и да тръгнат да мятат камъни. И нека БХК бди над тях...
47
9
 
17
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
До jorkatta : Жорка,когато сваляш някого трябва да посочиш и ясна алтернатива.Аз лично не искам на власт отново мутри като цецо и бойко.
46
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Има хилядди кадри от снощи, въобще не са мирни протестиращите...
45
1
 
25
 
! Отговори
14/88 преди 10 години
Време е тази от години нужна гражданска да започне . Тогава в жарта на битката всички парцали ще изкапят , както много отдавна трябваше да се случи - нямаме нужда веч от тройни , четворни , тиквени и прочее управници - имаме нужда от малко здрава ръка и тежка дисциплина след като паплачта бъде изметена
44
4
 
15
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До Honorik358 Е коко да ги чакаме да вземат заема и да си ги " делнат ли" Още от самото начало това правителство започна с "Шуробаджанащината" Какво да ги чакаме?
43
13
 
23
 
! Отговори
Марко Веселинов преди 10 години
Родната милиция ни ГАЗИ!!!
42
9
 
19
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
До 77 Какви хора са били блокирани?!? Ти на тези хора ли им викаш? Крадлива и безочлива пасмина. Да си ходят и да не се връщат повече...
41
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако полицията си гледаше работата , по-точно ръководството на МВР , тази долна платена *** ще стои на 5000 мертра от парламента и няма да сме нито да вандалства нито да крещи !Къде са водоструйките ?
40
21
 
20
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Алоо *** от БХК, ако имаше свръх насилие, тези пияни *** щяха да бъдат наврени в на майките им у пу.ките само за 20 минути и нямаше повече да си помислят да излизат на протест където и да било в София.
39
26
 
18
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
Значи хвърлянето на камъни е мирен протест,така ли?Да не би полицаите да трябва да стоят мирно?Я си ходете вкъщи и дайте шанс на това правителство да работи,пък ако се окаже,че не се справят и пложението се влошава,тогава ги гонете от власт.
38
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БИЛО НЕДОПУСТИМО, ЧЕ КОЙ КАЗА БЕ??? БОЙ ДО СКЪСВАНЕ ТОЯ ПЪТ НА ВСЕКИ НАРУШИЛ ЗАКОНИТЕ...МИРЕН ПРОТЕСТ БИЛО ТВА С КАМЪНИ ЛИ

Спонсорирани публикации