Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК

Пострадаха десетки граждани, това е недопустимо
Обновена: 24 юли 2013 12:49 | 24 юли 2013 12:49, Камелия Цветанова
127
Полицията използва свръхсила на протеста, алармира БХК
Снимка: Булфото

В нощта на 23 срещу 24 юли полицията извърши недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите, събрали се около сградата на парламента. Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена до медиите.

На 40-ия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски сградата на Народното събрание беше обградена от протестиращите, които скандираха "Оставка". По това време в парламента на съвместно заседание икономическата и бюджетната комисии обсъждаха актуализацията на бюджета за 2013 г. Протестиращите не искаха да пуснат депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета, да напуснат сградата.

“При ненужна, зле планирана и провокативна акция в опит за извеждане на част от депутатите и министрите от сградата на Народното събрание, на която БХК беше пряк свидетел, пострадаха десетки граждани, които се опитваха да препречат с телата си пътя на автобуса. Те бяха удряни, блъскани, влачени от полицията. Употребената сила в много случаи беше непровокирана от поведението на протестиращите, а в другите - несъразмерна. Много хора бяха окървавени. Някои пострадали потърсиха помощ в спешните кабинети в столицата, но бяха много и наранените, които не потърсиха медицинска помощ. Има множество видеозаписи както на медии, така и на граждани, документирали това насилие. В същото време реакцията на министъра на вътрешните работи бе силно неадекватна и отричаща очевидно незаконната употреба на сила”, пише в съобщението.

Според БХК допълнителна тревога предизвиква фактът, че сред пострадалите от полицейското насилие е имало и журналисти, изпълняващи служебните си задължения.

Още по темата
„Някои от тях бяха оскърбявани и удряни от полицаи, без по никакъв начин да са дали повод за такова поведение. Това е недопустимо ограничаване, с насилие, на свободата на изразяване на медиите и на правото на информираност на гражданите. То не следва, при каквито и да е обстоятелства, да се случва в едно демократично общество”, заявяват от организацията.

Българският хелзинкски комитет призовава прокуратурата да направи бързо, пълно и безпристрастно разследване на случая и да направи резултатите от това разследване публични.

БХК настоява полицията да не използва сила и оръжие срещу мирно протестиращите, да планира акциите си така, че да минимизира необходимостта от използване на сила и помощни средства и да спазва стандарта за абсолютната необходимост. Когато се наложи използване на сила, тя следва да е съразмерна на целта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
18
 
5
 
! Отговори
pena123 преди 10 години
По-добре да си бит от комунист отколкото да си еб*н от турчин. Не им е лесно на привържениците на Атака и на БСП в момента (finger)
76
25
 
25
 
! Отговори
Добромир преди 10 години
Полицията беше ненужно толерантна.Бой по главите на ''интелигентните" ***! Бой! Има закони, ред!
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като защитниците на хомите и хората с не-стандартна сексуална ориентация, тръгнаха да защитават протстиращите, сещайте се какви са тези протестиращи. (Нарочно пиша коментара съвсемн културно без никакви мръсни думички, даже не употребявам българската дума за малцинството, а тази на родния им език. Надявам се няма да ми изтриете коментара)
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БХК да обяви с какви субсидии разполага и кой му ги осигурява!Едва след това да поема нечия защита.Тази НПО се субсидира от разни фондации,фондове,асоциации отвъд океана и техните филиали вЕС.
73
5
 
1
 
! Отговори
stefan преди 10 години
До Анонименna teb trqbva nqkoi da ti navre sarp i 4uk v al4niq zadnik
72
6
 
3
 
! Отговори
глокчо преди 10 години
До трънчо седи си там и много не парадираи измикярин такъф
71
1
 
8
 
! Отговори
lurluacks преди 10 години
Днес.бг в момента се опитва да се намеси "адекватно" при коментарите под статията. Браво, добри кученца сте, за сметка на това и никакви журналисти не сте вече. Спечелихте си dislike-a ми :)
70
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво да направи полицята, когато ги замерват с камъни? И Фандъкова да не се прави на "ощипана госпойца" - избрана е за кмет на София, не на ГЕРБ. Заради нейното бездействие се стигна дотук. Сега за ремонт да извади пари от собствения си джоб, не от общинския, защото аз не искам да плащам за тази вандалщина.
69
7
 
24
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Каква свръхсила бе! Абе вие наред ли сте? "Интелигентите" най-нагло псуваха полицаите и ги провокираха! Един от "интелигентите" със счупена бутилка шампанско най-нагло обясняваше как един полицай нарочно го спънал и той паднал и се нарязал на бутилката! "Интелигентите" хвърляха контейнери наляво и надясно и също камъни и павета, от което има пострадали "други интелигенти"! Полицията се справи перфектно! Даже трябваше да има много арести за вандализма, който цареше снощи в столицата!
68
2
 
1
 
! Отговори
също в Германия преди 10 години
faz.net/aktuell/politik/bulgarien-polizei-befreit-belagerte-politiker-12293889.html Аз пък попадам на доста новини за България и протеста там,даже и една ТВ реклама има с България.Ти разбираш ли немски като си в Германия.Протеста е доста широко отразен по радио и телевизия и е единствената новина за България.
67
12
 
22
 
! Отговори
трънчо преди 10 години
Ами работя си, честно си изкарвам по 2000 лева на месец, без да ме интересува кой е на власт.Там разни мързеливци отишли да реват за "по добър живот в България"..............хахахахахаааа смешници !!!
66
11
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Мирно протестиращи коита мятат камъни и изкъртиха жълтите павета на София!! Това ли е тяхната интелигентност - да къртят историческото наследство. Те какво очакват да ги галят с перце ли?? Аз гледах снощи по телевизията - голяма част бяхя ***. И със сигурност снощната вакханалия бе организирана много щателно. Тази жена с окъвавеното лице каза по телевизията че не е разбрала кой я е ударил - ами ако е бил неин съмишленик който мятя паве??
65
5
 
19
 
! Отговори
Granatomet преди 10 години
Като ги бият да плачат на Шорош за двойни хонорари!
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
as jiweia w germania , gledam nowinite swegi den i wesnizi sasto, no sagega ne sapokaswali nisto po germanskata televisia sa balgaria, nikoi ne nie broi sa nisto
63
16
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 години
До трънчоТака, така... те и участниците в Априлското въстание са били "пияни, луди и надрусани" в очите на послушната рая.
62
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато *** изнасилват и убиват бабички по селата , тогава няма употреба на свръхсила и БХК мълчи !
61
17
 
16
 
! Отговори
до трънчо преди 10 години
"Абе мен защо не ме бият и арестуват"Вероятно защото те еб*т, защото си малък мишок, без умения и перспективи различни от това, да пишеш смешни коментарчета за по няколко стотинки парчето!Другите съгласни ли са? :)
60
16
 
29
 
! Отговори
трънчо преди 10 години
Абе мен защо не ме бият и арестуват........"Каквото почукало,това се обадило". Половината от протестиращите някакви пияни и надрусани *** гледам по директните включвания от телевизиите. Е какво сега ? да им търпим зулумите ли ? Я малко по-твърдо да действа полицията.....
59
1
 
7
 
! Отговори
ss преди 10 години
ciganchetata za kvo ne kajat kolko paveta i kamani bqha hvurleni po avtobusa i policaite?
58
0
 
3
 
! Отговори
козЧо преди 10 години
А робокоп се държи малко неестествено за "работата си" на снимката. :)