За 20 години са осквернени около 200 мюсюлмански храма

Нито един извършител не е заловен, заявиха от Мюфтийството
Обновена: 28 авг 2013 09:45 | 28 авг 2013 08:53,
90
За 20 години са осквернени около 200 мюсюлмански храма
Снимка: архив, Булфото

През последните 20 години са констатирани близо 200 случаи на оскверняване на мюсюлмански храмове, молитвени домове и турски гробищни паркове. Това коментира за БТА главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов.

В повечето случаи става въпрос за нарисувани свастики или счупени прозорци на храмове, изпотрошени или зацапани със спрей надгробни плочи, изкъртени надписи и снимки на надгробните камъни. Една от последните вандалски прояви е от миналата година в Казанлъшко, където е стреляно по минарето на джамия с въздушна пушка.

В края на април т.г. е ограбен месджидът /малък молитвен дом/ в Бургас, като са задигнати парите от касичката за дарения, както и предмети от обзавеждането на храма.

Случаите се окачествяват като дребни хулигански прояви и по тях има заведени само жалби. Според българското законодателство нанесена имотна щета до 200 лв. не е наказуема, уточни Ахмед Ахмедов. За нито една вандалска проява през годините няма установен извършител, отбеляза той.

Ахмедов припомни случай от преди близо две години, при който е изкъртено фасадното осветление на Главно мюфтийство в София. Сградата разполага с външни камери, има заснети кадри, но въпреки това не са открити извършителите, отбеляза главният секретар на изповеданието.

Той уточни, че ежегодно по всички случаи на оскверняване Главно мюфтийство изготвя доклад, с който уведомява МВР и МВнР.

Уведомяват се и международни институции като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, ООН, Международния съд в Хага, Международния съвет за правата на мюсюлманите.

Неведнъж чрез Националния съвет на религиозните общности в България сме се обединявали срещу подобни престъпления от омраза към изповядващите различна религия.

Изпращали сме нарочни декларации и уведомителни писма до компетентните органи, както на държавно, така и на общинско ниво да се вземат адекватни мерки, коментира главният секретар на изповеданието.

По думите на Ахмедов проблемите на всички религии са общи - освен случаите на оскверняване на религиозни храмове, не малко са и случаите, в които по различни причини свещенослужителите се ограничават в изпълнението на своите функции. Общ проблем е и липсата на религиозно-морален фактор във възпитанието на младите.

Всички ръководители на религиозни общности имаме единна позиция за това в училище под една или друга форма да се изучава религия, допълни Ахмед Ахмедов.

В отговор на въпрос на БТА колко са общо случаите на оскверняване и на други религиозни храмове в страната директорът на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов съобщи, че в дирекцията не се води такава статистика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този Исмаил,да не би да се казва Стоил?!...
81
4
 
1
 
! Отговори
hatidzeto преди 10 години
До Исмаилhodi si mii ustata s ibrika e rezak,za nas bulgarite ,turcite i *** ste ednakvi mur6i
80
3
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Много лесно може да ме намериш.Изкъпи се и си намажи *** с грес.Като се наведеш и ако ти изкочат очите аз ще съм зад теб.;)
79
3
 
2
 
! Отговори
маджурин преди 10 години
До Исмаил що не пишеш как да те намеря бе ербап
78
4
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
В архивите на БПЦ пише че повечето църкви са строени с позволението на падишаха.А това са 90% от построените църкви.В Турция са най старите запазени църкви в света.Добре че не са стопанисвани от българите..ха..хаИ последно: Ние сме кореното население на Балканите.На който не му харесваме да оди в Кавказ и ако желае до Памир.Ислама е законна религия в България и ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ С ТОВА!....КАЗАХ!
77
1
 
2
 
! Отговори
Исмаил до 81 преди 10 години
Прокуратурата в Белград вече разполагала със сериозни доказателства и свидетели срещу Зворничко-Тузланския митрополит за сексиздевателства върху малки момчета и миряни, твърди пресата в западната ни съседка. Въпрос на дни било роденият през 1938 г. в Сараево висш свещеник да бъде разпънат на кръст. В БЪЛГАРИЯ ДЕСЕТКИ ПОДОБНИ.....ха..ха..ха
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми неприятни сте ни. Кое не разбрахте?
75
6
 
0
 
! Отговори
do исмаил преди 10 години
Да мърсуват??? Хайде бе-по-мръсни от вас няма. терористи, сътрудници на ДС, ако се чудиш кой ти направи възродетлния - питай си имамите или каквито са там. свещениците не са взривявали влакове, не са отвличали деца По-престълно племе от вас няма.
74
0
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Статията е тенденциозна с червено-турскосини багри, спри народе коментарите си и се замисли:- религиозната принадлежност на нацията няма територии, няма политическа окраска, няма националност а е самоопределяне на индивида- само комунистите като атеисти събаряха и скверняха храмове и мюсюлмански и християнски- Нито исляма, нито християнството и юдеизма като основни религии не подтикват поклонниците си към агресия към ближния, съседа, човекаСамо БСП-ДПС-ДС ни тласкат умишлено към ада!!!!!!!
73
0
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До Анонименфурнаджийска лопата с теб кой би искал да е аркадаш,арменец който клади огъня между българи и турци изчезни в гетото си тук е България
72
0
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До Вундвнимавай че са *** че като се наденеш ще има да ***..ш цял живот с отворена дупка,па и може голем да ти се падне и дебел
71
0
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До Анонименкое помниш бе *** арменски,ти не си бил дори в топките на баща си по това време,и какво го свързваш със тази статия мерзавец противен говнар
70
2
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
Затова няма да бъдем никога държава заслужаваме си съдбата ,страните от 5 ия свят ни задминаха......пълна страна със всякакви *** пишещи каквото им падне и неразбиращи нищо- драскачи
69
0
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До saraнай точният коментар досега ...един разумен браво
68
0
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 10 години
До АнонименСлушай ве арменско изчадие точно тогава нищо не е осквернено,напротив даже са строени храмове недей да агитирваш хората по тоя долен и отвратителен начин....ходи да си е...ш майката да не го сторя аз
67
3
 
5
 
! Отговори
Fuck islam преди 10 години
Да се радват че не са съборени все още , че ако дойде някое истинско правителство няма да остане и помен от джамия.
66
3
 
9
 
! Отговори
No Islam In Europe преди 10 години
Трябваше направо да ги изравнят със земята. На тия *** с ходжи виещи по цял ден като настъпани *** мястото им е в Азия/Африка
65
2
 
8
 
! Отговори
амсалак преди 10 години
Това са вандалски прояви най вече на непълнолетни от самите села.Защо не ги почистват надрасканите стени а ги оставят за да ги сочат с пръст и да ревът.Моят офис го драскаха през вечер разни хлапаци със спрейове.Аз хващах фирма да почиства стените и отново.Сега имам камера и си реших проблема.Така че да си пазят имуществото,достатъчно пари смъкват всички религиозни храмове за да отделят за сигурността им."Помогни си сам за да ти помогне и господ" всичко друго е амбалаж.
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за 500 години колко неща те оскверниха?Да ***!
63
2
 
2
 
! Отговори
сикиджи петко преди 10 години
До koito_trqbwa.....Кой си ти драги необразован селянино да решаваш кой къде ще ходи ,не заслужаваш и глътка въздух да дишаш в демократична България ,скрий се някъде *ана мишка такава