Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването

Проф. Генчо Начев: Хубаво е да има втора здравна каса, но няма кадри
Обновена: 30 авг 2013 09:22 | 30 авг 2013 09:22,
104
Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването
Снимка: архив, Булфото

Министерство на финансите трябва да помисли за това как да се събират повече здравни вноски от здравно неосигурените, препоръча проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

Пред Нова тв той припомни, че НЗОК не е към здравното ведомство, а към финансовото и само от него зависи какви мерки ще бъдат предприети, за да има по-голяма събираемост.

"Ако държавата си свърши работата, да направи така, че да се събират вноските, които по закон се изискват, 900 млн. лв. ще влязат допълнително в здравноосигурителния фонд", пресметна той.

Още по темата
"Много възможности има, но не трябва да се оставя проблемът на давенето на давещия се, защото в момента е точно така. Болниците сами трябва да си събират сумите, които трябва да плати касата за неосигурените пациенти. Това е абсурд", категоричен бе Начев и добави, че финансовото министерство трябва да помисли за налагане на санкции за невнасяне на здравноосигурителни вноски, било то по Наказателния кодекс или чрез създаване на финансова полиция.

В коментар на идеята вместо здравни вноски хората да разполагат с лични медицински спестовни сметки, проф. Начев заяви: "Това е много хубава идея, но тя е надграждаща идея. Трябва да запазим задължителното здравно осигуряване, което е принципа на солидарността, което прави държавата социална, и разбира се, да има това надграждане. Дали ще са лични вноски, дали ще е доброволно допълнително осигуряване, нишата, която имат тези фондове, трябва да бъде по-голяма".

Професорът смята, че наистина би било много хубаво да има повече от една здравна каса.

По думите му това обаче не трябва да става точно сега и веднага. Мнението на шефа на болница "Св. Екатерина" съвпада с това на здравната министърка Таня Андреева.

Той обясни, че за да има повече здравни каси, трябва да има експерти и специалисти, които дори в момента липсват.

"За да има две и повече каси, трябва да има достатъчно подготвени хора, които професионално да извършват тази дейност. Първо - администрацията се увеличава, второ – в България няма такива кадри. И вторият аргумент, който за мен е още по-съществен – че парите, които са за здравеопазването, са толкова малко, че дори една каса е много", добави проф. Генчо Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
26
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
А защо не , работодателя да плаща здравните осигуровки на човека , който работи при него , наскоро се запознах с едно семейство докато бяхме на път , оказа се че избягали преди 40 години в САЩ , попитах ги за здравеопазването там (чийто изродски модел следваме и ние) , жената ми отговори , че са факири , могат да съживят и умрелите , но нямаш ли пари загиваш ! Тук хем ни убиват ,хем ни взимат парите !!! СМЯНА НА СИСТЕМАТА ДРУГАРИ , не още пари за бездънната каца !
29
0
 
33
 
! Отговори
Несъгласен преди 10 години
До SpiroЕееее айде все държавата да може да се погрижи за пенсионерите и децата.Щом осигури половин милион за сирийските бежанци,ще намери и за своите хора.Не е в това проблема,просто системата е сбъркана.Трябва да има нещо на принципа на застраховка,внасяш пари,те ти се трупат в сметка и можеш да ги използваш за каквото искаш.Днес ще си направя липосукция със застраховката,но като свършат утре ще си платя за сърдечна операция,примерно.Същото трябва да важи и за зъболекарските услуги.
28
3
 
27
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Алооо , Начев.... "БИЧ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО" има.... но е съвсем другаде!... 1. 80 процента НЕКАДЪРНИЦИ,ДАЛАВЕРАДЖИИ И БИЗНЕСМЕНИ "В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ",които понякога НЕ могат да различат Варицела от алергия... Изобщо да НЕ говорим за по сложни болестни състояния! Обаче в същото време ЗНАЯТ да точат и смучат тази смехотворна "здравна каса" и да ти искат "под масата" ! и 2. 100 ПРОЦЕНТА "ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНА ОБЩНОСТ НА ЛИЦАТА ОТ ДРЕВЕН ИНДИЙСКИ ПРОИЗХОД" , обаче продължават да раждат по 10-15 чаавета!!
27
8
 
27
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
До НесъгласенЩе ти обясня какъв е проблема. Ако няма задължително здравно осигуряване, улиците ще се напълнят с умиращи и бедстващи възрастни хора и деца. Ще е като чумна епидемия през 18-ти век. ЗА това "социалната държава" задължава гражданите да се осигуряват. Това е логично и правилно. Това, което не е правилно, е да плащаме различни здравни вноски, а да получаваме една и съща здравна услуга. Разбира се, не е правилно 1 милион души изобщо да не плащат, но това е друга тема.
26
11
 
29
 
! Отговори
петрова преди 10 години
Според мен пенсионерите трябва да плащат здравни осигуровки, а всички безработни, които нямат никакви доходи да са освободени от това. Не може от хора без доходи да се иска да плащат нещо? Кой ще го плати? Някой роднина, който освен своята осигуровка, трябва да плати и на друг. Това е абсурдно! А защо един пенсионер, който взима пенсия 700 лв, да не му се удържат 10 лв за осигуровка?! И без това много от тях плащат с пенсията си осигуровките на своите безработни синове и дъщери.
25
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направете ги вноските като здравна застраховка, а не осигуровка.Всеки да си има сметка и парите да отиват там, с натрупване, и когато отида на лекар да ми приспада от моята сметка. Като не ми стигат -ще доплащам.А сега какво ? Има хора които се осигуряват на висок данук и плащат до 100лв/месец , а манговците си знаят много добре правата-през спешен център и айде в отделението, нищо че нямат и 1 лв платени...
24
1
 
37
 
! Отговори
Иво-000 преди 10 години
Бичът са кражбите от министерството та чак до санитаря
23
0
 
37
 
! Отговори
55633 преди 10 години
проф. Генчев с цялото ми уважение, здравната каса е проблем на управията, т.е. управниците не търсете проблема в хората. Щом е оставена дупка чрез която някой може да не си плаща естествено, че той няма да плаща. Идеята да създадете още една черна дупка в за изчезване на пари е меко казано притеснителен
22
2
 
48
 
! Отговори
Несъгласен преди 10 години
Добре де,какъв е проблемът със здравно неосигурените? Не плащаш вноска-не те лекуват! Не трябва да е задължително,но не трябва и да стъпваш в болница ако си неосигурен.Значи *** може да намери пари за алкохол и бензин да се напие и да се блъсне в някое дърво,но пари за здравна вноска няма,как става така?! Ние останалите по-богати ли сме или по-глупави,та всеки месец си плащаме и накрая *** в Пирогов ни и пререждат.Който не се осигурява да бере билки и корени и да се лекува,това е!
21
10
 
29
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Има решение.ел лична карта.Отиваш на преглед лекаря си дърпа парите от нея .В аптеката само с ел карта да се отпускат лекарствата.Ако е празна Касата плаща а после си търси парите като блокира сметки за заплати ,спира отпускане на кредити.Автоматично изтегляне на парите на неплатилото лице с давност 10 г.Това може да се приложи и за лицата които отидат в чужбина.Без да е платило лицето не може да продава и копува автомобил,имот,да взема рента.Може държавата но..Защо??Всичко е за сметка на ЛЕКАРЯ
20
2
 
37
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Поздрав и едно голямо БРАВО за НЕОСИГУРЕНИТЕ,че не ДОПУСНАХА ДА ГИ ИЗЛЪЖАТ И ИМ ОКРАДАТ ПАРИТЕ!!!!!!!!!
19
5
 
24
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
А, ама моля ви се! Каккъв бич?! Другарите от БСП ще измислят нещо, ще преразпределят загубите към Юработещите софиянци", които си плащат осигуровки на пълна заплата. Ние може още много да носим, няма проблем. Нали сме "реститути", "интернет ***", ***", и т.н. И без това не сме целевия електорат на столетницата, няма проблем да поемем и осигуровките на ***, хитри селяни, турското малцинство, и т.н. Пенсионерите ги пропускам, защото те не са виновни. Изобщо ще носим "електората" на гръб, пък те ще си пускат червената бюлетина за благодарност. Добрата стара схема.
18
1
 
43
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
За какво скачахте по площадите и вдигахте ръцете с двата пръста?23 години комунисти ви строят капитализма, но естествено нищо няма да стане!Плана Ран - Ът - бич за българите в БГ!!
17
0
 
22
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
@ 15 Браво бе професоре , нагоре и напред с американцете , да не мислиш че само *** не си плащат осигуровките !?
16
0
 
41
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Здравеопазването - бич за здравно осигурените! :)При условие, че като потърсиш лекар, добрите казват съжаляваме не работим с касата, а другите те гледат като навлек който не плаща, какво търсите?????
15
1
 
40
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
"За да има ДВЕ и ПОВЕЧЕ каси..............."????????Чакайте малко бе обирджий,всичката ни наред с ЕДНАТА,че сега две и повече ще правим!!!! Хайде стига с локумите,ами да си го кажем както си е:Необходими са две и повече каси ЗА ОБСЛУЖВАНЕ НА ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ ИЛИ ПОЛЗВАНЕТО ИМ КАТО ГАРАНЦИЯ ЗА ТЕГЛЕНЕ НА НОВИ КРЕДИТИ ПО СЪЩИЯ!!!!Вече всичко се опоска и е ЗАЛОЖЕНО,ама ПУСТИ ПАРИ ВСЕ НЕ СТИГАТ И НЕ СТИГАТ...........ПАРИ НЕМА-ДЕЙСТВАЙТЕ!!!!!!
14
2
 
53
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
В Америка е просто!!Викаш бърза помощ,дебелата негърка на рецепцията през това време проверява номера на здравната!!Ако нямаш директно от линейката си изхвърлен,или пред болницата си умираш!!Тва е!!Хайде *** след ваша сватба да ви видя!!!
13
4
 
42
 
! Отговори
Re: преди 10 години
Хората пари за хляб нямат,здравни осигуровки Ха !кого гушиме.......
12
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами човекът си го е казал направо - да се закрие този кърлеж нзок /източване чрез законни далавери,офисгради , заплати, комунални разходи, коли, командировки и хайлайф/и парите директно да отиват за здравеопазване.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Луциферхайде спри се бе, Алеко и джипитата са хора