Правата на пушачите свършват там, където са тези на непушачите

Връщането на пушенето ще бъде крачка назад, смята д-р Нигяр Джафер
Обновена: 20 окт 2013 16:45 | 20 окт 2013 08:03, Красимир Ангелов
119
Правата на пушачите свършват там, където са тези на непушачите
Снимка: Булфото

"Пушачите имат права, но те свършват там, където започват правата на непушачите. Сравнението с алкохола не е удачно, защото този, който го употребява, вреди на себе си в лично качество, а не на другите", заяви  председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в интервю пред БТА.

"Според мен либерализирането на режима на тютюнопушенето ще бъде крачка назад. Естествено, разбирам представителите на дребния и средния бизнес, които бяха най-засегнати и са най-потърпевшите, те имат правото да искат да работят по-спокойно", допълни Джафер.

По думите й яркото противопоставяне по въпроса за забраната за тютюнопушене показва колко сме непримирими в обществото ни по всички теми.

Още по темата

Имаме хиляди поводи да се противопоставяме, но в края на краищата трябва да търсим и общите допирни точки, посочи Джафер, която очаква да се намерят най-разумните решения по отношения на пушенето.

Според нея категорично трябва да остане пълната забрана за всички места, които са посещавани от деца и ученици, но може да се направи компромис за нощните заведения, ако се гарантира строг контрол да не се допускат деца. По нейно мнение основен е въпросът за стадионите, защото публиката там е от всички възрастови групи, а и все пак става дума за спорт.

Самата Нигяр Джафер сподели, че ще гласува против отпадането на забраната, но по думите й интригата е какво ще се случи в пленарната зала.

"Знаем, че ГЕРБ ще гласуват организирано срещу либерализирането. Останалите парламентарни  групи обаче оставят този избор на личното решение на депутатите", отчете Джафер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази Джафер от ДПС ли е или от квотата на сирийските бежанци във властта?
74
9
 
11
 
! Отговори
Pilat преди 10 години
"Сравнението с алкохола не било актуално, защото като пиеш не вредиш на околните." Да, Да ама НЕ! Ситуация: В заведение, сервира се алкохол, съответно често се прекалява с алкохола, излиза се от вън и ... се качваш в колата и .... в този момент въобще не пречиш на останалите, не бе!!! И по този повод да забраним И алкохола да се консумира извън домовете (защото ако си в къщи няма да караш)!!!
73
1
 
14
 
! Отговори
naTpuoT преди 10 години
Престанета да градите стени между хората и да им слагате етикети. Въздухът който дишам, храната която ям, водата която пия са омърсени от човешката дейност! Декриминализираните наркотици: алкохол и цигари са бич по целият свят. Проблемите са ГЛОБАЛНИ дами и господа.
72
4
 
12
 
! Отговори
Tari Cat преди 10 години
Стига вече с детинското изказване "на който не му харесва, да не ходи при пушачите"! Гадно е да отидеш в планината и да се смесва хубавия мирис на борчета със смрадта от дима на пушача, който върви 10 м пред теб. Същото е и по улиците. Непушачите с нищо не пречат на пушачите, но обратното е доказано. Според мен заведенията трябва да имат уютна заличка с вентилация за пушачи, където да не се сервира храна и питиета от персонал. Така пушачите няма да мръзнат през зимата.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по мрънкащ от Българина! То си е написано в статията - никакво обединение няма в това Общество, никой не прави компромиси! ЗА ТОВА ЩЕ СТЕ БЕЗ РАБОТА, ИЛИ 300 лв заплата, ЗАСЛУЖЕНО НИ КРАДТ ПАРИТЕ, ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ЗАСЛУЖЕНО! *** ДУШИ И ИНТЕЛЕКТ!
70
20
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Нека има заведения за пушачи и за непушачи.Ама непушачите не ходят много по заведения,скучни са,ядат здравословна храна,правят малко оборот в заведенията и най-лошото от всичко-умират да се присъединят към пушачи,че имат възможност да им кажат как им тровят въздуха.Да спрат колите и заводите,защото вредят много повече от цигарите.
69
8
 
8
 
! Отговори
Не преди 10 години
И вместо хората да се обединяват с тая простотия за цигарите ако помислят в друга насока може би ще е по добре.Що всеки ден не даваш по 5 лв за нова книга? Образовай се малко и помогни на държавата да тръгне напред а не да ми се оплакваш че не ти върви бюфета щот не се димяло вътре !!!
68
9
 
15
 
! Отговори
Не преди 10 години
И стига си писал простотии Губере, тютюнопушенето е световен проблем, не давай примери за мръсни ръце и др.Тъпо ми е като видя човек с 300 лв заплата хванал обаче цигарата в уста..това му било останало като кеф..Какъв кеф бе братко ???? Като си абстинентен е нормално да ти е кеф!!
67
2
 
7
 
! Отговори
Не преди 10 години
Залите бяха добра идея но вече ги няма, тъпо е да се връщаме назад.Като започвате да пушите не мислите че трудно се отървате от тва нещо.Дават се луди пари за ел цигари и всякакви *** за да се отказват цигарите.Давате си последните 5 лв на тютюневите гиганти.Гадно е.Забраната е един начин да се подтикне човек към спиране.. Също и високите цени.Прав е пича да си пие уйскито с цигарка но уви не става и това е.Щом можеш с 1 можеш и без нея :)такае губертчията стига си мислил егоистично...
66
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушачит, ах пушачите ако не бяхте вие пушачите държавата да е фалирала. Добре, че сте вие пушачите че да дърпате бизнеса. Я стига сте ревали! То и без друго забраната почти никъде не се спазва! Повече ме дразни наглостта от колкото всичко друго!
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам колко крехки тинейджърки павкат сладко сладко, ще си търсите здравето ама много късно. Рака не прощава. Жалко, че българина все още има проблеми да осъзнае някои очевадни истини. Пушете си....времето е наше...
64
4
 
7
 
! Отговори
До Гурбетчия преди 10 години
Г-не нещо сте в грешка аз зададох въпрос а Вие не давате отговор само говорите това което ВИ е на вас проблема. Ако разделите пушачите от непушачите няма да постигнете нищо, защото ако във вашата компания се пуши от всички то в много други не е така. Пак прочетете написаното и дано този път вникнете малко в него, защото на този свят освен вашия собствен има и такива на много други хора.
63
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До всички пушачи - Замислете се имало ли е момент в който ВИЕ сте се съобразили с ваш приятел който не пуши и сте излезнали навън или пък сте седнали на място за непушачи(когато ги имаше) Нека да ви дам отговора - никога или почти никога. За това стига сте спорили за зали за пушачи и непушачи когато отидете смесена компания ВИЕ ще седнете ли на местата за непушачи или тези които не пушат ще дойдат с вас в залата за пушачи?Всеки иска да си гледа кефа но не и когато от кефа на едни страдат други!
62
10
 
10
 
! Отговори
Smoke преди 10 години
Сега... 1. Никой не задължава друг субект да му диша дима. Аз до ден днешен не съм заставил поне никого, не съм и чувал за подобна сцена. 2. Демокрация е и всеки има право да върши каквото пожелае в рамките на закона. 3. Когато си непушач не бива да си егоист и да си мислиш, че понеже на ТЕБ не ти харесва - никой да не пуши. Смешно е. Освен това сме бедни, за какви заведения говорим ?! Тока и парното не можем да си платим, ама по заведения сме тръгнали...
61
11
 
9
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 10 години
До 48Не е проблема във вентилацията. Това е все едно и също да се изпикаеш в басейн с идеална пречиствателна инсталация и да кажеш "ама тя инсталацията е добра и работи". А какво ще стане ако ако се изпикаят 100 човека едновременно? Или някои мисли, че за 0,001 секунда всичко ще се изчисти без пълно завъртане на въздуха. Просто е - има и обслужващ персонал непушачи, а трябва 8 часа да гълтат отровната смрад. В цивилизовани страни пушенето е престъпление и мерките скоро ще станат по-строги.
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заведенията трябва да фалират! Кафенета и ресторанти това са развъдници за бездешници и чалга селяни.
59
0
 
19
 
! Отговори
Влажни гащички преди 10 години
Алкохола не вредял на околните ? - какви са тези хуморески:Ами битовите скандали, кланетата и побоите след запой, пияните шофьори камикадзе и депутати в нетрезво състояние в парламента ...
58
14
 
18
 
! Отговори
Кадилник преди 10 години
Искам да си пия джонито с цигарка в бара като бял човек, а не да мръзна навън пред заведението
57
6
 
5
 
! Отговори
Crasher преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯen.wikipedia.org/wiki/Smoking_in_GermanyТочно в Германия си е доста забранено пушенето, просто и там все още не се спазва навсякъде.
56
7
 
12
 
! Отговори
НЕ преди 10 години
Целия ви живот с кръчмите ли е обвързан бе народе ??? Голям проблем с тия кръчми бе.Кризааа 20 лв нищо не са- кутия цигари 2 питиета и за детето не остана..... СРАМ СТЕ ЕЙЙЙЙ СРАМ !!!Тва ли ви е проблема абсинентни наркомани???После пушели за удоволствие...знаеш ли кво е удоволствие бе губертчиятаа ???Когато не те управлява фаса !!!!