Правата на пушачите свършват там, където са тези на непушачите

Връщането на пушенето ще бъде крачка назад, смята д-р Нигяр Джафер
Обновена: 20 окт 2013 16:45 | 20 окт 2013 08:03, Красимир Ангелов
119
Правата на пушачите свършват там, където са тези на непушачите
Снимка: Булфото

"Пушачите имат права, но те свършват там, където започват правата на непушачите. Сравнението с алкохола не е удачно, защото този, който го употребява, вреди на себе си в лично качество, а не на другите", заяви  председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в интервю пред БТА.

"Според мен либерализирането на режима на тютюнопушенето ще бъде крачка назад. Естествено, разбирам представителите на дребния и средния бизнес, които бяха най-засегнати и са най-потърпевшите, те имат правото да искат да работят по-спокойно", допълни Джафер.

По думите й яркото противопоставяне по въпроса за забраната за тютюнопушене показва колко сме непримирими в обществото ни по всички теми.

Още по темата

Имаме хиляди поводи да се противопоставяме, но в края на краищата трябва да търсим и общите допирни точки, посочи Джафер, която очаква да се намерят най-разумните решения по отношения на пушенето.

Според нея категорично трябва да остане пълната забрана за всички места, които са посещавани от деца и ученици, но може да се направи компромис за нощните заведения, ако се гарантира строг контрол да не се допускат деца. По нейно мнение основен е въпросът за стадионите, защото публиката там е от всички възрастови групи, а и все пак става дума за спорт.

Самата Нигяр Джафер сподели, че ще гласува против отпадането на забраната, но по думите й интригата е какво ще се случи в пленарната зала.

"Знаем, че ГЕРБ ще гласуват организирано срещу либерализирането. Останалите парламентарни  групи обаче оставят този избор на личното решение на депутатите", отчете Джафер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
11
 
5
 
! Отговори
До Губертчия преди 10 години
Виж се кви глупости пишеш вече..Никой не го е еня за заведението ти.Кат искаш да пушиш стой си вкъщи! Затваряй си тъпата кръчма и млъквай!!!
54
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, че на родителите ви не им е пукало за вас, когато сте лапнали първия фишек, не означава, че ние непушачите сме виновни за това и трябва да ни тровите.
53
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Почти всички депутати и лекари пушат, и то сериозно. Нека като начало откажат цигарите, за да дадат пример, а не да си пушат където си искат и да лицемерят.А алкохолизмът в България е вече много сериозен проблем, и не е вярно, че алкохоликът вреди само на себе си.
52
2
 
3
 
! Отговори
ист преди 10 години
Богати кръчмари - болен народ,Да помогнем на ДПС в борбата им срещу българския народ подкрепени от Атака,
51
13
 
10
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
Из опита на 1 пушач:Откакто забраниха пушенето в заведенията, цялата ни компания мина на варианта домашни купони и хич не ни е зле. В петък пак открихме сезона, защото вече е студено и не ни е приятно да тичаме навън за по цигара. Тоест, ние се оправяме, но не ми се мисли за собствениците на кръчми - действително намалява посещаемостта и закриват заведения. Промяната е наложителна!
50
8
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
кръчмарите тълкуват Конституцията като дявола еванелието. Кръмите им били тяхна неприкосновена частна собственост, значи можели да правят каквото си искат там. Да, ама не - това не е собственото жилище, а е търговски обект с публичен достъп. Значи ще се съобразяват в рамките на закона. Иначе да си канят гостите в къщи и да ги гощават безплатно с порции дим.
49
5
 
12
 
! Отговори
a3 преди 10 години
в *** турция решиха този проблем преди 3 год а в европеиски *** все още не знаят кво да праят
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ постоянно разделят народа и го противопоставят. Делят ни умишлено на пушачи и непушачи, на българи и турци, на демократи и комунисти, на здравно осигурени и неосигурени, на ....ГЕРБ е вредна и опасна за България партия, която обслужва чужди антибългарски интереси.Тази партия се управлява от един самовлюбен, простоват човек, който е готов да погребе България в името на това да се върне на власт.---------------------------------Само при споменаване на името на Борисов и се нааквате, а?
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целувам този парламент, умни хора. Пушачите да си пушат, непушачите да не си пушат, всеки в своята кръчма.
46
4
 
9
 
! Отговори
ДОЛУ БСП преди 10 години
Андреева е единственият министър на здравеопазването в света, който се бори неистово пушенето да стане задължително в България.Явно им се плаща от тютюневите компании.
45
2
 
5
 
! Отговори
еди кой си преди 10 години
Немога да повярвам - политик да каже нещо смислено, НАЙ-НАКРАЯ! Естествено не е българин, което доказва каква *ана нация сме, за съжаление естествено.
44
9
 
5
 
! Отговори
БРАВО БСП!! преди 10 години
Като гледам "вносителите" от БСП виждам лица лишени от всякаква връзка с реалните искания и мнения на хората.Партия разчитаща на пенсионери, рушветчии и побъркани прости кариеристи би отменила единствени Европейски Закон приет последните 6 години и имаш истинска и реална подкрепа на над 75% от населението.Да им е честито на БСП и хората взели рушветите!!!
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯТи вероятно си необразован и неук човек -ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТЕРЯЛ.
42
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушенето е грозно и отвратително нещо, непонасям пушачите и нещо повече отвращават ме.
41
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Neka im razreshat pusheneto,no.....,kato se razboleyat ot deistviyata si da si plastat lechenieto sami! A tova,che BG. ste ya sadyat za otmyana na prieto reshenie si e fakt!
40
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цигарите са вредни за здравето и трябва да се забранат със закон.
39
4
 
7
 
! Отговори
До Гурбетчия преди 10 години
Ами сложи вентилация и ако тя работи ДОБРЕ, то никой няма протестира, ама при положение, че 80% от колегите ти собственици не пускат аспирацията, няма как да не обобщя и теб към тях.Пускайте добре работещи и правилно сметнати аспирации и няма да има никакви проблеми с никого ;)
38
8
 
8
 
! Отговори
*** преди 10 години
Помислете за правата на персонала в заведението.Той няма ли право на чист въздух и безопасна работна среда?
37
2
 
11
 
! Отговори
До губертчия преди 10 години
Цигарата е удоволствие ако пушиш когато искаш а не защото имаш абстиненция и се побъркваш - тогава вече е НАРКОМАНИЯ !!!
36
7
 
8
 
! Отговори
До Губертчия преди 10 години
Ама разбира се че не трябва да се пуши на обществени места. Това пушене трябва да се изтръгне завинаги, изобщо децата да не знаят за него. Ти ако си пушач казваш ли на малкото си дете че това не е хубаво ( ако имаш).. Като поотрасне малко и започне да се крие ще му се караш ли после ??? И това защото цигарите са супер нали ??? Ще се тровиш в къщи а не по заведенията !!! Прочети малко за всекидневната консумация до какво води и после си задай въпроса колко си глупав !!!