ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето

Поставяте печалбарството над здравето на хората, гневи се Десислава Атанасова
Обновена: 17 окт 2013 14:13 | 17 окт 2013 10:45,
189
ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите заради пушенето
Снимка: БТА, архив

Очаквано ГЕРБ и БСП застанаха на абсолютно противоположни позиции относно либерализацията на тютюнопушенето. Вчера група народни представители от левицата внесоха промени в Закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето на закрито. Промените в закона бяха част от предизборните обещания на БСП.

"Това е поредният лобистки законопроект от Коалиция за България. Той е висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина“, възмути се бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова. Според нея при внимателен преглед на законопроекта се вижда, че именно на тези места ще се пуши безконтролно без ограничения за квадратура и климатична инсталация.

По думите на депутата от опозицията БСП показва, че не държи на никакви европейски ценности и не държи на човешки такива. „За пореден път поставиха печалбарството над живота и здравето на българските граждани“ , ядоса се Атанасова.

Още по темата
По нейни думи повече от 60 процента от българите одобряват строгата забрана за пушене. „Смятам, че е тотална грешка връщането назад“, отсече бившият здравен министър.

В никакъв случай не може да бъде поставен на една плоскост аргументът за здравето на нацията и това, че някой си измисля икономически аргументи, отсече тя.

"Дали министърът на здравеопазването ще си подаде оставката, ако приемат този законопроект", запита Атанасова. Тя обаче беше категорична, че промените в Закона за здравето не мога да станат повод за вот на недоверие. Ние имаме решение и то не е от днес, ние сме единодушни - ще гласуваме против този законопроект, потвърди още веднъж тя.

"В заведенията никой не отива на сила. В заведенията се отива по собствена воля и всеки избира мястото, на което да отиде - в заведение за непушачи или на място, където се пуши при определени условия“, заяви от своя страна един от вносителите Спас Панчев от Коалиция за България.

По негови думи с този законопроект народните представители целят парламентът да обсъди и с гласовете си да реши какъв да бъде режимът.

"Ние не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Част от колегите ще бъдат против, но по-голяма част от парламентарната група подкрепя“, заяви Панчев на въпрос как ще гласуват червените в пленарна зала.

"Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в една демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши", каза Панчев по повод обвиненията на опозицията.

Той не се ангажира кога законопроектът ще влезе в пленарна зала, но обясни, че това трябва да стане преди зимата.

Парламентарната група на „Атака“ ще обсъди промените в Закона за здравето на заседание на парламентарната си група, стана ясно от думите на зам.-председателя й Десислав Чуколов. Най-вероятно всеки ще гласува по съвест, заяви той на въпрос на Dnes.bg. Той обясни, че обществото е достатъчно разделено, за да се дели и на пушачи и непушачи. Самият той обясни, че е пушач, но е против либерализацията на режима.

Парламентарната група на ДПС също ще гласува по съвест, стана ясно от думите на председателя й Лютви Местан. Той обяви, че всеки депутат от неговата партия ще вземе решение спрямо собствените си възгледи. Самият аз ще гласувам за оставането на пълната забрана, заяви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da xodat da pushat sled kato si dadat OSTAVKA OLIGARSKI BLAKUCI !!!...
153
0
 
2
 
! Отговори
hgfhd преди 10 години
Политиците да ги кастрират преди да влязат в Парламента, та с времето да понамалеят *** в България, та от там и идиотските хрумвания за неприложими закони. Пълна простотия си беше тоталната забрана за пушене в страна, чийто бюджет се пълни от алкохолици, пушачи и комарджии.
152
2
 
4
 
! Отговори
Младеж преди 10 години
БСП това го прави за хатъра на мафията. Завидяха на контрабандата. Това беше единственото добро на ГЕРБ. Коя партия иска да разболее народа си- БСП. По просто нещо от това едва ли можеше да се очаква. Може би в задимените кочини по-лесно да се договарят игричките на наши ваши. Просташка работа.Който иска да пуши - в къщи при децата и бебетата си, няма право да трови нормалните хора. Ето затова Б-я е на опашката на мизерсващите нации.
151
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Геноцидната програма на бсп в действие. Само овцете не съзират истината. А тя е крайно проста и патологично жестока. Като самите позитановци. Които са доволни единствено, когато населението намалява и погребалните бюра в страната работят на пълни обороти. С един куршум - два заека, защото това е патентът на позитано за облекчаване на проблема с безработицата и проблема с пенсиите. *** винаги е най-връхната теменужка. Във всяка вода.
150
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека всички непушачи да бойкотираме заведенията където се пуши. Мен лично кракът ми няма да стъпи там никога. Пушачите киснат там на по едно кафе а ние не може да вечеряме спокойно без да се одимим. Кой прави по-голям оборот? Ако разчитата на само на пушачите за оборота набързо ще фалират. Сигурен съм че след тоя бойкот ресторантьорите на колене ще се молят на народното събрание да върне пълната забрана за тютюнопушене. Те поставят въпроса на икономическа основа и с такава ще им отговорим.
149
6
 
7
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
Категорично съм против промяната и разрешаването да се пуши!Наистина здравето е най-важно и освен това много заведения вече са се преустроили веднъж,което им е струвало средства и няма нужда отново да се преустройват,понеже на някои политици така им е хрумнало!Щом и в Европа тези правила се спазват,ще се спазват и тук!
148
3
 
6
 
! Отговори
bullpart преди 10 години
бойко борисов не му дават да ходи сам на работа. трябва му придружител.кръчмарите да определят дали да се пуши в кръчмите им.
147
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я "гении" такива ми кажете кой да определя кои заведения да са за пушачи и кои не? Ялта за пушачи ли да бъде? Текила за пушачи ли да бъде? ***. Просто наркоманите си искат наркотика и не им пука за хората около тях, това е цялата истина.
146
3
 
18
 
! Отговори
Смехурко преди 10 години
До ksaraxСъгласен съм с теб - хората трябва да решават къде да се забавляват. Трявба обаче да има разделение къде да е разрешено пушенето. Например в сладкарници където водиш децата си, пушенето не бива да е разрешено. В заведения, където е разрешено пък, трябва да има строги изисквания за вентилация, защото персоналът не трябва да се трови заради кефа на клиентите!Проблемът обаче е кой ще контролира това? В нашето подкупно общество, ефективния контрол е мираж...
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dulovskata moma pak se razvihri
144
7
 
19
 
! Отговори
ksarax преди 10 години
По-висок данък за заведение за пушачи ( 2- 3пъти), като тези пари отиват за здраве. Решенията са прости и лесни ( хората са ги измислили), но не и за нашите управници
143
10
 
25
 
! Отговори
преди 10 години
В цивилизования свят и бедните и хай-лайфа се увличат по здавословнен начин на живот.На Бай *** му дай цигари,ракия и му гледай сеира.Ей, *** народ сме си, няма оправия.
142
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯ.....КАКВИ СА ТЕЗИ ЗАБРАнИ..ПО-ДОБРЕ ЗАБРАНЕТЕ КЪРКАНЕТО ,ЧЕ ОТ НЕГО СТАВАТ 90% от убийствата
141
2
 
11
 
! Отговори
До 157 преди 10 години
От това ,което си написал пък аз виждам ,че не си ходил в Турция.Там има пълна забрана за пушене на закрито ,а по въпроса за алкохола положението е 30мл ракия 30 лири(по днешния курс-22лв).За това пият само чай и айран .Ако не вярваш *** и виж.Но пък яденето си е направо без пари ако го сравним с цените тук
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уж кръчмите фалирали,а в нашия град днес пак отвори нова кръчма.Явно фалират некадърниците!
139
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки е свободен да пуши в къщата си,но влезе ли в обществено заведение или сграда,трябва да не нарушава закона и да не пречи на другите с навика си.Жалко,че лобистките закони ги прекарва партия като БСП.Заради едни пари са готови на продадат и майка си дори.
138
7
 
5
 
! Отговори
ноби преди 10 години
До 234Ами като наложиха забраната това ли беше основния проблем , а ? Точно сега е времето защото захладня и кръчмите се опразниха
137
3
 
13
 
! Отговори
не удоволетворен преди 10 години
Да върнат пушенето дори и в детските градини!!!
136
6
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Деси беше права само по един въпрос - забрана на пушенето.
135
5
 
5
 
! Отговори
Нежна преди 10 години
Българките са като мъже ,питбули, затова ако се появи една две нормални ,нежни жени ги изяждат. Мъже събудете се ,вашите жени са злобни и правят всякакви престъпления,сипват в храните, фалшифицират с изследвания документи, лъжат като ***.