Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?

5 бона глоба за собственик на бар, ако не спазва новите правила
17 окт 2013 19:19,
196
Къде ще се пуши, ако минат предложенията на левицата?
Снимка: stock.xchng

Въпреки ожесточените дебати „за“ и „против“ промяна в настоящата тотална забрана за пушене на закрити обществени места група депутати от „Коалиция за България“ внесоха в Народното събрание промени в Закона за здравето, които целят облекчаване на режима.

Какви са промените, с които се либерализира тоталната забрана, въведена от 1 юни 2012 година?

Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим. Относно площта на обособените зони към съответната обща площ – тя ще се определя по избор от собственика на заведението.

Обособените зали ще се допускат в заведения за хранене и развлечения – ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета, клубове и кафе-клубове. Ще бъде позволено и в игрални зали и игрални казина. Ще се разреши и цигареният дим в обособени самостоятелни помещения в сградите на летища.

Предлага се да се пуши навсякъде в нощните заведения, но при условие, че вентилацията в тях работи. На местата, където ще се пуши, няма да бъдат допускани лица под 18 години. Ще трябва да се поставят и ясни обозначения, че тютюневият дим е разрешен.

Запазва се пълната забрана за пушене в обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др.

Глобите, които собствениците на заведения ще плащат при неспазване на правилата, са до 5000 лева при първо нарушение и 15 000 лв. при второ. Пушачите, които нарушават забраната, също ще бъдат глобявани - с от 400 до 800 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 800 до 1500 лв.

Предлага се с приходите от глобите да се финансира Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

В мотивите към законопроекта на левицата се посочва, че трябва да се търси балансиран подход при регулаторната рамка за тютюнопушенето на обществени места, която да отговаря и на икономическите потребности на бизнеса в контекста на световната финансова криза. Посочва се, че ресторантьорският и хотелиерският бранш са били поставени в изключително затруднено финансово положение и спадът в оборотите е бил между 50 и 70%

Припомняме, че смекчаването на пълната забрана за пушенето на закрито бе едно от предизборните обещания на БСП. Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Наскоро Европейската комисия обяви, че няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
ha,ha преди 10 години
пак ли на кунева простотиите, да си сменят името на КОАЛИЦИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, единственното което можете е да развалято малкото добри неща които са постигнати за България. ***.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zZA KOITO ISKA DA OTKJE CIGARITE-PUSHEX 15GODINI PO DVE KUTII NA DEN -40CIGARI I VECHE 12 GODINI NE PUSHA MOJE DA ZAPALA CIGARA V SILEN YAD NESHTASTIE I T.N.,NO TOVA NE PRECHI 1.KAFETO KAKVOTO I DA E DANE SE SLAGA ZAXAR 2.DVA CHASA SLED SUTRESHNO KAFE FILIA XLYAB NAPOENA LEKO S OCET I CHESAN KAKTO ZA SHKEMBE CHORBA DVA PATI V SEDMICATA SABOTA I NEDELYA .TOVA SE PRAVI ZADA SE PREMAXNAT NIKOTINOVITE KISELINI OT NATRUPVANE V ORGANIZMA I PROTIV NIKOTINOV GLAD -ZADALJITELNO NA GLADNO SEKA SABOTA I NEDELYA
126
0
 
1
 
! Отговори
иво преди 10 години
Защо дискриминират професии,като учители ,лекари , библиотекари и детски учителки?Това е явна дискриминация.
125
1
 
2
 
! Отговори
някой си преди 10 години
До анонименТи явно не си бил в чужбина.....В Германия и Италия цигарите са около 4-5 евро....И в сравнение със заплатите и стандарта на живот са в пъти по-евтини!
124
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При помещенията под 70 кв.м. не трябва да има избор от собственика- те по принцип трябва да са за непушачи. Пак са се усрали законотворците. Трябва да има принцип ,че НЕ СЕ ПУШИ, но там къдети има възможност за обособяване на помещение за пушачи- за се разрешава само в това помещение. Какво толкова е сложно ?Така няма да има връщане назад ,а осмесляне на тоталната забрана...
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ostavka!!
122
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не зн ая ак е по светът/ защото навсякъде е различно , но наистина в нормална ЕВРОПА, цигарите са в пъти по скъпи от нашите., Направере ги по 10-15-20 лв и всеки пушач ще се замисли , дали да си купи една кутия цигари или да обядва.А да седиш гладен в заведението и само да пушиш, предполагам , че самите собственици на заведенията ще решават проблемът.Само нов закон за незаконен внос и продажба на цигари без бандерол и проблем няма да има.Е,това е решение ,нали?Много скоро ще се обединиме....
121
3
 
5
 
! Отговори
lisygera преди 10 години
БСП имаха уникалния шанс да променят нещо и да дръпнат пред другите партии, но тотално се провалиха.... абсолютни мишки
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То всичко друго ни е наред в държавата, само дилемата да се пуши или не е на дневен ред! Никой ли не се усеща, че това е начин за отвличане на вниманието на хората от съществените проблеми? Големи дебати и много шум, а важни законопроекти събират прах и не се разглеждат, щото явно не са удобни...
119
10
 
20
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
абсолютно не съм съгласна че бизнеса и ресторантите губят от забраната за пушене! това са пълни ГЛУПОСТИ!!! ходя по ресторанти в компании на заклети пушачи, ресторантите и заведенията ПЪЛНИ ДО ДУПКА а приятелите ми не реват че от време на време стават да излязат за по цигара. ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА МАНТАЛИТЕТ И ВЪЗПИТАНИЕ !! Така е в цял свят,айде и ние да се опитаме да направим нещо свястно. а БСП са ДИВАЦИ ако прокарат закона!
118
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така сега аз ще си пуша а ти ще дишаш хахахахахахаахааа
117
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може в една кръчма в една зала да се пуши а в другата да е за непушачи.А между тях няма преграда или врата.Тези *** в парламента нямат с какво да мислят.Правим 1 крачка напред и сега се връщаме с 3 назад.Никой не мисли за нормалния човек.Който иска да се трови и да пуши ще излезе навън и да пуши колкото си иска ТАКА Е ВЪВ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ.Но за жалост ние не сме от тях.
116
5
 
8
 
! Отговори
дп преди 10 години
До Феята на Смъртта.Браво за коментара,а за *** продажни *** от БСП не знам дали си струва да се пише изобщо.
115
9
 
10
 
! Отговори
Тачо преди 10 години
Алоу, непушачите, търсете си кувьози, или още по-добре - научете се да не дишате изобщо! Че с тоя най-мръсен въздух в ЕС дето ще ви се наложи да го дишате навън.... Досега се спасявахте в чистите от пушек заведения, ама като ви изгонят от там, как ще дишате здравословно?
114
2
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Никога не съм пушил, а и никога не бих влязъл в заведение където се пуши, но повече ме притеснява мръсния въздух в София и другите градове. Данните са, че имаме най-замърсения въздух в Европа!С тази тотална забрана проблема е, че въобще не се спазва, особено в по-малките населени места, където няма и кой да проверява. По-добре да има места за пушене, та като вляза в заведение за непушачи да знам, че няма да ме одимят.
113
1
 
3
 
! Отговори
do 150 преди 10 години
xaaaaaaaaaaaaa....100% nepu6a4ite sme po glupavata 4ast ot naselenieto vesela himioterapiq sled nqkoq druga godina i priqtno izpu6vane na polovinata zaplata....a posle rev za pari i rev 4e 6te te razpored kato riba na nqkoq oprecionnnaa..Koq 4ast ot naselenieto kazva6 bila po hlupava.
112
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕй парче малоумно утре ще заведеш детето си да вечеряте и като му кадът в лицето от другата маса и го тровят мисли за оборотите и герб пак... Писна ми от хора глупави и лекомислени няма да се пуши в заведенията където се предлага храна и това е! Аз съм пушач и не ми пречи всеки ще има деца за тях го правим не за нас едно хубаво нещо от прехода и сега ще му се из...ат отгоре.
111
3
 
13
 
! Отговори
aman преди 10 години
да вземат да разрешат и пушенето в яслите и детските градина. Толкова народ работи там и те са хора и имат нужда да палнат по цигара
110
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Булгартабак и вносителите на цигари плащат много яко на БСП защото това са истинските засегнати от забраната за пушене... (а не кръчмарите)
109
2
 
14
 
! Отговори
HePeDoBeH преди 10 години
Каква Европа, тук Ориентът властва вече 600+ години...Мръсни ***!