Депутат от БСП: Работните съботи не стават за нищо

Петър Кънев предлага да се излиза в отпуск, вместо да се отработват дни
Обновена: 19 ное 2013 11:07 | 14 ное 2013 19:00, Камелия Цветанова
40
Депутат от БСП: Работните съботи не стават за нищо
Отпуска, вместо отработване по празниците, предлага депутат. Снимка: Булфото, архив

Да не отработваме дните между празниците, с които се удължава почивката, а да излизаме в отпуска през тях, предложи депутатът от БСП Петър Кънев по време на дебатите по бюджета за догодина.
 
Той смята, че е по-добре вместо да се отработват дните в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската. Депутатът допълни, че работните съботи "не стават за нищо, а тогава шосетата са задръстени от обяд".
 
Заради това той поиска въвеждането на френския модел, при който не се отработват съответните дни, а служителите излизат в отпуск, за да си починат пълноценно. Когато има такива случаи, годишните платени отпуски намаляват.

Кънев направи сметка за средния брой почивни дни у нас, като се позова на данни на "Икономист". Той посочи, че в България почивните дни заради официални празници са 13. В Япония пък били шестнадесет.

Още по темата

Годишният отпуск у нас е средно 22 дни, а болничните също 22 дни. Във Франция почивните дни са 48, а в Германия - 42 дни.

В Турция например, посочи Кънев, болничните са 2 дни. Лидери сме в Европа по почивни дни - 55, без съботите и неделите. Като се добавят и уикендите, от 365 дни се работи 160 дни.

Според Кънев правителството трябва да консултира сливането на почивни и работни дни по празниците, като по думите му това не е само ангажимент на правителство, а го решават работодатели и синдикати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Не се работят около 160 дни, но с 22 дни болнични. А не се работят само 160 дни както сте го написали.
35
0
 
1
 
! Отговори
неутрален преди 10 години
Петко е научил доста неща от това как се прави бизнес. Що ли не вземе да обясни на останалите в тая държава, как стигна до тук. Милия забрави явно как го назначиха другарите за бизнесмен, как спеше по колите в бившата ГДР и чакаше неговите да уредят поредното разграбване на поредното полиграфическо предприятие, как превозваше техниката и я препродаваше в Гърция и др. западни държави. Забрави милия също и как и колко обществени поръчки минаха през годините през "Демакса" - печатницата на БСП.
34
0
 
3
 
! Отговори
БСП тъпни поредни преди 10 години
Глупости предлага. Не всеки има толкова отпуск. Човек може да си го използва за лятна почивка и други лични нужди и да няма възможности и за още. Ако неговата работа в събота, а и иначе, не става за нищо, то не всеки човек е така; Някои си работим.И какво ми сравнява с Франция? Там отпускът е двоен. И не смятайте болничните. Те нямат нищо общо. Някои хора от години не сме ползвали такива изобщо.
33
2
 
7
 
! Отговори
Счетито преди 10 години
Явно тук пишат повечето заинтересовани лица от администрацията. Добре ли сте? Точно по тези празници е най-якото надупване за всички счетоводители. Не искам да ми взимат от отпуската, щото и без това ще си работя. Който иска да си пуска самостоятелно. В работните съботи си скъсваме дупетата от работа, а не си клатим краката, като тези за които плащаме данъци!Те сигурно затова хората в напредналите държави си приключват всичко септември, за да си видят спокойно празниците, ама тук - не.
32
5
 
2
 
! Отговори
m.Cоциалист преди 10 години
До 12Както пишеш все едно си бил там. Не се излагай сигурно си от "будните" студенти които са разгадали тайните на живота за 3 години по протестите... Уфф... Университетите исках да кажа
31
1
 
9
 
! Отговори
Ямбол преди 10 години
От поне 2000 години по тия земи в Събота и Неделя не се работи.За по-младите неучили задължително руски език,"Неделя"= не делаю =нищо не правя.
30
3
 
6
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До До 10Металургични заводи се строят, щото трябват метали за развитието на България. И въпреки дотациите, те излизат по-евтино от закупуването им от "съюза" Успоредно с това се развива и земеделието, като износа е значителен. Например за няколко вагона яйца е закъпена супер точна специализирана машина за металообработване за "Струма"Тежката промишленост, износа на електрокари и компютри не ги коментираме. А нали 20 години се развива туризъм? Строят се хотели и казина, кръчми... Каква файда
29
4
 
7
 
! Отговори
359 преди 10 години
До АнонименСамо за да сте контра ли ги пишете тези глупости? Нито някой ще ни кара да вземаме насила отпуск, нито ще ни вземат празниците. Който иска ще си работи, а който не - пуска един ден и си удължава/съединява празничните дни. С кого в събота работите? Всички по света и Европа почиват, а българите се правим че работим. Иначе присъстваме и то почти.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, ама как това очевидно "дясно" предложение не дойде от дясната партия в парламента, ами от депутат на левите? Ей за това няма да ги бъде десните, все не се сещат да се държат като десни и да има човек за кого да гласува.
27
7
 
4
 
! Отговори
Ямбол преди 10 години
Та искам да кажа,че Петър Кънев е много свестен и умен човек,и щом той го казва,значи знае какво казва!На времето от набор 1954 само той и Д-р Наташа Капсъзова завършиха гимназията със златен медал.
26
5
 
3
 
! Отговори
Ямбол преди 10 години
С Петър Кънев бяхме в един клас от първи до четвърти при другарката Кетева.В началото в училище "Йосив 1",а после в "Кирил и Методий" в Ямбол.Играехме на топчета в градинката пред банята,топчетата бяха разделени на няколко категории:башове,лъскарки и израелки,раните по топчетата се наричаха фаши.След играта всеки си преброяваше топчетата за да знае дали е зян или кяр.Играехме и на челик като нареждахме заклинанията: "бери бери,ки ки,чок секи"без да знаем какво означава това
25
0
 
8
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
До Анонимен26 Верно в Китай бачкат толкова много , че превъртат и се самоубиват нЕкои!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той гусина щото и без тва си е свикнал съботите, които се отработва да си ги почива. Бейска ралта или бачка сутрин от 10 до 13 и ааае пали моторо. Тооо со е събота, кво ше бачкам.... Оди у Турция, нема събота нема неделя. Бачкат... еле па у Китай
23
3
 
6
 
! Отговори
Гледам Тв преди 10 години
Аман от разбирачи, сега пък насила и отпуск! Господа, няма да има нужда от сливане на празниците и работни съботи, тогава когато направите работещо електронно правителство! Тогава никой няма да се интересува дали администрацията работи, защото ще може да пуска документите си и през нощта. А иначе, мили коментиращи, не се старайте толкова да бягате от дома и близките си, какво като 5 дни ще сте заедно, то е за добро!
22
3
 
6
 
! Отговори
СБНЛ преди 10 години
Направете ги "Ленински съботници" да ви се доработи !!!
21
1
 
12
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
ДОБЪР ДЕН, сетихте се за тая измекярия останала от соц-а, когато всички предприятия бяха държавни.Прекратете веднъж завинаги с тия дни за отработване. Ако някой служител иска да си ги съедини - пуска си отпуска 1 ден и съединява празниците. Кое му е сложното?
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз докато работех в България се наслаждавах на тази простотия да се отработва събота. Гавра с работодател и работник. Никой не работеше както трябва и моя работодател даже ни пускаше по обяд, а сега даже окончателно е премахнал тази практика. В Швейцария, това е нетипично, поне в тази част която съм. Може би компенсира 43/45 часовата работна седмица типична за повечето браншове.
19
1
 
13
 
! Отговори
HST преди 10 години
Работя в холандска фирма, шефката ми е холандка и отдавна е видяла, че няма никаква файда от работа в събота. Ние специално си пускаме отпуски. И е така от години...
18
6
 
12
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Аз лично не искам да работя в събота.Затова съм за.Ловец съм и по този начин ми се отнема правото да ловувам.А фирмата не ми позволява да си взема един ден отпуск.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задръстванията се решават с БДЖ, което умишлено беше доведено до фалит. Лишаването от празниците е противоконституционно и Кадиев и Кънев са мошеници и крадци.