Равенство между БСП и ГЕРБ, реформаторите и Бареков в НС

48.6% искат предсрочни избори, сочи ново проучване
29 дек 2013 14:00,
150
Равенство между БСП и ГЕРБ, реформаторите и Бареков в НС
Снимка: архив, Булфото

Изравняване на силите на БСП и ГЕРБ, потенциал за влизане в парламента на движението на Николай Бареков  „България без цензура“ и на Реформаторския блок – това показват  данните на социологическо проучване на Института за модерна политика за месец декември.

БСП получава подкрепата на 21,2% от общия брой на анкетираните, а ГЕРБ 21.0%. Разликата от 0.2% обаче е пренебрежимо малка и на практика потвърждава изравнените позиции на двете политически сили, регистрирани и в предходното  проучване от ноември, отбелязват социолозите.

Въпреки сътресенията в ГЕРБ, свързани с напускането на депутати от парламентарната група, и натискът, който антиправителствените протести продължават да оказват върху управляващите, данните показват, че на този етап не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Те са по-скоро в условията на „позиционна война”, отколкото в политическо настъпление или отстъпление, смятат анализаторите.

Резултатите от проучването сочат, че две от формациите, които сега не са представени в парламента, имат потенциал да преодолеят 4-процентната избирателна бариера. Ако изборите се провеждаха към момента на изследването, това са публично заявеният политически съюз на движението на Николай Бареков „България без цензура” с ВМРО и Земеделския народен съюз, и Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.).

Движението на Бареков, заедно с ВМРО и Земеделския съюз,  получава подкрепата на 5% от общия брой на респондентите. Тествани поотделно, движението на Бареков получава 3,5% (което сочи потенциал и за самостоятелно влизане в парламента), а ВМРО 1,3%.

Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.) регистрира 4,8% от общия брой на анкетираните. В предходното изследване двете политически конфигурации бяха с разменени позиции.

Известното изоставане на Реформаторския блок се дължи на разцепленията, свързани с напускането на партия „Зелените” (която в настоящото изследване регистрира самостоятелна подкрепа от 0,8%) и партията „Синьо единство”. Друг фактор, който вероятно оказва влияние в тази посока, е трансформирането на Реформаторския блок от гражданска платформа в традиционна партийна коалиция, смятат анализаторите.

ДПС регистрира подкрепа от 4,8% от общия брой на респондентите. Паритет се регистрира между двете националистически партии – „Атака” и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на анкетираните.

От останалите политически формации, които се явиха в последните парламентарни избори, изследването регистрира за непартийното Движение „Модерна България” – 1.0%, партията на Светльо Витков „Глас народен” – 1.0%, партия „Зелените” – 0,8%.

Според социолозите се наблюдава ерозия на партийния модел на прехода и липсата на ясна алтернатива на статуквото на този етап.

Почти половината от респондентите – 48,6%, смятат, че в момента България се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Малко повече от една четвърт – 26,9%, не одобряват предсрочния вот, докато 24,5% от анкетираните не могат да преценят кое е вярното решение за страната в настоящата политическа ситуация.

Мнението на тези, които подкрепят идеята за предсрочен парламентарен вот, се разделя по въпроса за тяхното евентуално насрочване. За незабавни предсрочни избори се произнасят 24,3% от анкетираните. Докато 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за евродепутати през май догодина.

Значително по-малък брой от анкетираните смятат, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%. Почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%.

Общо 57,3% от анкетираните декларират готовност да отидат до урните, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване. Всеки пети (20,7%) твърдо не би гласувал, а 22,1% заявяват, че не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Изследването на Института за модерна политика е направено в периода 12-17 декември 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Язък за вмро - симпатизирах им.
116
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
4567
115
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не знам кой още гласува за БКП/БСП , освен някой супер изветрели пенсионери и купени ***! А за бареков предателя как ще влезе в парламента без яко цакане не знам! Знам само че това правителство в момента е спирачка за радикалните промени , който ГЕРБ не проведе!
114
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
за да не се върне на власт Боко ще си дам гласа ако трябва на Митьо Пищова..
113
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 10 години
То и за Кунева се говореше, че ще влезне в парламента, но тя го видя през крив макарон ;)
112
1
 
9
 
! Отговори
hexz преди 10 години
Нещо не разбирам - баренков събира по 20 души на организиран (платен) митинг срещу боко и сега не спряха да ни натякват че ще влезе в парламента - АЛООООООО ПЛАТЕНИТЕ писачи на статии и изсмуканите от пръстите изследвания - спрете да говорите глупости !!! Нито баренков нито сидеров ще влязат в парламента. За реформаторите също се чудя - те започнаха да се карат още от сега а и кунева пръмова е там така че ....... нямат шанс. Само *** герб и турците са сигурни - за съжаление.
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И КАК ЩЕ ОТЗОВАШ ДЕПУТАТИ ПРИ МАЖОРИТЕРЕН ИЗБОР ? ЗНАЕШ ЛИ КОИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕГО, ЗА ДА МОБИЛИЗИРАШ СЪЩИЯ ПОТЕНЦИАЛ ЗА ОТЗОВАНЕТО МУ ? ПРИ ТАЕН ВОТ ТОВА Е ПРОСТО ХИМЕРА- ВЕДНЪЖ ВЛЯЗЪЛ В ПАРЛАМЕНТА, МАЖОРИТАРНИЯТ ДЕПУТАТ СТАВА АБСОЛЮТНО НЕКОНТРОЛЕРУЕМ. АКО Е ОТ ПАРТИЙНА ЛИСТА, ПОНЕ ПАРТИЯТА ПОЕМА НЯКАКВА ОТГОВОРНОСТ, А ИНАЧЕ СИ Е ПРОСТО НАЙ-ПРЕКИЯ ПЪТ КЪМ КОРУМПИРАНЕ И ВЛИЗАНЕ В ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ НА НЕЗАВИСИМИТЕ МАЖОРИТАРНИ ДЕПУТАТИ.
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
отървахме се от един Бабитко сега ни натякват друг Бибитко
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пилците се броят на есен и тези сметки са без кръчмаря /негово величество гласуващия/
108
2
 
7
 
! Отговори
Няма значение преди 10 години
кой е с процент напред или назад. Дайте възможност да бъдат отзовавани депутати, да бъде пряко сезиран КС от граждани, не през разни плюнки като президент, омбудсман и други сурогати, дайте на хората право да избират съдиите и прокуротите и после можем да си говорим за избори. Тогава няма да има кой знае какво значение колко *** са влезли на първо сито, бързо ще бъдат заменяни непрокопсаниците алчни. Но не им стиска на цялото стадо "политици". Защото са си спретнали съвсем законна измама
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Институт за модерна политика" - кво е туй новоизлюпено чудо?Кой му плаща?И дотам ли закъсаха кукловодте, та да извадят един професионален плювач-въртележка?Аре оставете ни на мира поне по време на празниците! Пък догодина ще се види кой кой е.
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бареков винаги е бил слуга на някой.ДУДУК.Важно е сега КОЙ стои зад скъпата му кампания.Кой реши да инвестира в това момче.Кой реши,че може да излъже хорицата че *** е нещо по-различно от тия до сега.А той обещава крайно лява политика по лява от БСП по социаллна и от живковата.Ама кой ще бачка и от къде е идват парите за бедните,***,за лечение,помощи и прочие не казва.Пеевски и Цветан Василев ли ще хранят бедните?*** е поредния псевдомесия.
105
1
 
18
 
! Отговори
nnnn преди 10 години
Боже,боже каква измама,Бареков няма коалиция с вмро,но изследването им дава 5 процента,Кукловодите толкова нагло и явно ни го набиват тоя Бареков в главите ,че чак ми се повръща вече.
104
0
 
11
 
! Отговори
Номенклатурки-стоп! преди 10 години
Още малко тъпите отрочета на номенклатурата и подмазвачите да правят пърформанси, и ще отвратят всички.Спрете, това не ви е времето,когато целувахте Тато по ***.Напънете се да мислите, а не да плямпате-нещастни търсачи на мода, чужбина,мързел и далавери!Не Бареков,вие Мата Космата ще доведете!
103
22
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
БАРЕКОВ,БАРЕКОВ,БАРЕКОВ-*** се *** герберунденски.НИКОГА вече ,,ГЕРБ".НИКОГА вече живи факли.
102
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Тези "изследвания" носят и нещо приятно - свидетелстват че гражданската война се задава. Публикуват се цифри желани за тези дето 23 години стоят несменяеми. Сами си създават радости като на единствената българска партия, и по етнос и по раса, поставят все по малко, вече 1%. Никой не ги и пита - защо ви е тази жандармерия, лакейска полиция и прилично въоръжени останки от армията, впрочем с турски министър, - за срещу този 1% ли?
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ги потдържат 50 - те лева, кебапчетата, бирата, кражбите и полицията, дето не си върши работата. А така изброени тези неща са измислени от БСП. Ясно е че комунистите нито ще бъдат избити , нито децата им пратени в урановите мини. Просто това е, което заслужават при едно реално правораздаване. 90 - та година имаха монопола на властта и наложиха традиции, които не трябва да съществуват никъде. Сега всички страдаме от това. А електората е потдържан от пенсии, кебапчета и кражби. Да ***.
100
2
 
5
 
! Отговори
XIS преди 10 години
До АнонименНомерът с "избиването" е стара пропагандна мръсотия. Още от първите дни след 10 ноември. Няма по-сигурен начин да се уплътнят червените редици от заплахата, че "червените" ще бъдат буквално изтребени. А внушението, че демократите са кръвожадни зверове? Красота и професионализъм на тихия фронт! Някой замислял ли се е колко добре етикетът "червени ***" устройва истинските полит-***? Тези мръсни номера поддържат електората на БСП ( е и *** също).
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По добър живот означава работа, ефективна администрация и полиция, изкореняване на корупцията на всяко ниво и избиване на бесепарите до 9 - то коляно. Не може една партия над 20 години да притиска всяка инициатива с поставена администрация, престъпност и полиция и да има каквото и да е развитие. Съгласен съм да не избиват деата на бесепарите, но поне да ги пратят в урановите мини - с нещо ще помогнат на държавата и ще компенсират щетите, нанесени от родителите им.
98
9
 
8
 
! Отговори
321 преди 10 години
вие не разбрахте ли ,че по-добър живот означава работа и само работа.Ние сме бедна държава и не можем да живеем на помощи и програми.Така че стягайте се за дясно управление.Така ще излезем от кризата

Спонсорирани публикации