До 30 април работим за държавата, после - за себе си

Ще имаме 5 дни "за отработване" заради заложения дефицит
Обновена: 3 яну 2014 14:12 | 3 яну 2014 14:10, Камелия Цветанова
27
До 30 април работим за държавата, после - за себе си
Снимка: Булфото, архив

Точно до 30 април ще работят българите, за да си платят данъците през 2014 година, пресметнаха от Института за пазарна икономика.

След тази дата хората ще спрат да работят за правителството и ще започнат да го правят за себе си.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми. Заемите обаче рано или късно трябва да се платят, което означава, че ако не се свият разходите, в бъдеще денят на свобода от правителство ще се измести по-късно през годината.

Още по темата
Символичната сметка на ИПИ показва,че от 1 до 5 май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и икономистите го наричат „дни за отработване”.
 
През 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания брутен вътрешен продукт, заложен в бюджета.

Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.

Нормално, сметките по-горе представляват средни стойности, които носят малко информация за всеки отделен човек. Данъчната тежест в България е различна за отделните хора, като основната тежест пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци. За тези българи, които могат да бъдат определени като „средна класа”, денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят „на сиво”, денят на свобода от правителството идва много по-рано, посочват от ИПИ.
 
И все пак всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин. Най-много дни през 2014 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 36 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена, изчисляват от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
32
 
! Отговори
Бай Ганя преди 10 години
Цял живот бачкаме за властта, не се лъжете.
19
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
koia darjava tazi na prestapnicite koito ni ypravliavat ot godina ,taka shte bade kato ne gi trepete.shte vi machkat.
18
8
 
46
 
! Отговори
SP преди 10 години
С високи измислени цени и ниски още по-измислени "доходи" - никога не работиш за себе си!
17
12
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя държава,бе!?Няма държава!Има територия!За "държавата" работят е тези - пърформанси и сие ***!Аз работя за себе си!И никога няма да плащам териториален рекет на терористичната, комунистическа хунта!!!
16
10
 
45
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Че къде е тази държава? Поне да видим за кого работим! То и внуците на наште внуци ще работят, за да изплащат заемите на Орешарски и Компания.
15
8
 
40
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Bla-bla!Do 30 april e za ednata strana (kogato ti vliza pla6taneto)Dobavete drugata strana (DDS pri vsqka pokupka + taksi i globi) i 6te vidite, 4e rabotite do 30 june za darjavata ;-)
14
9
 
48
 
! Отговори
**A** преди 10 години
С тези крадливи управници и този заспал народ, ще си работим цял живот за държавата.
13
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБратко , ако нашите мазни депотати не крадяха нашите данъци , и ние щяхме да имаме социална и уредена държавичка.
12
9
 
46
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Митове и легенди за бавноразвиващи се.Това дране ,което се мъчите да нагате скоро ще се обърне.
11
8
 
37
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
До bai grozdanСъгласна съм, само дето няма как да съм ти братле, а сестро.
10
8
 
37
 
! Отговори
bai grozdan преди 10 години
До RoxyM Bratle tuk vseki se bori za troha hlqb sam bez nikva pomosht nito ot GOSPOD nito ot glupavite politici koito prodaljavat da UBIVAT horata i vse oshte se razhojdat jivi
9
8
 
50
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
До 30 април за държавата, после-за шефа! И ако останат някакви трохи за нас пак е добре!
8
8
 
46
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
До 30 април за държавата, после-за шефа! И ако останат някакви трохи за нас пак е добре!
7
8
 
54
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
До 30 Април е 1/3 или малко над от 30 % от годишния доход. Дори по време на римската империя се е давало данък 10% от годишния доход и веднъж на 7 години редовния данакоплатец е бил освобождаван от плащане на данък.Днес се навъдиха много михлюзи, държавни администратори, хантутници на гърба на работещтя данакоплатец. Прибавите *** и ето ви празен хладилник, старо палто на гърба, изтъркани обувки на краката и студено жилище през зимата.*** не пестят, защото ние плащаме и за тях .
6
9
 
41
 
! Отговори
bai grozdan преди 10 години
kva darjava we xaxaxaxa , she umra ot smqh xaxaxaxax tva bulgariq otdavna ne e darjava xaxaxxaxa
5
11
 
48
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
Гласувайте за Бойко ! Заплатите ще се качат с 40 лв за 10 год ....за Бсп гласувайте там може с още 5.60 лв да се качат ! Пак всичко в хазната на дебелогушите ........някой беше споменал за 1000 лв заплати ? Та за народа това е смешно и глупаво ! Та народа не иска такива заплати че ние да не сме Америка хаахахах :) стойййй на 300 лв заплата и на толкоз сме доволни ...УРА ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТАА ..................(не мога да повярвам какво се случва с този народ , петимен за трохите)
4
10
 
51
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До 30 април работим за държавата, после, после цял живот за изедници - бизнесмени, монополи, лъже-политици и олигарси!!! ОСТАВКА!!!!
3
8
 
63
 
! Отговори
Гъста МЪГЛЪ преди 10 години
До 30 април работим за държавата, после - за чорбаджийте си.
2
8
 
45
 
! Отговори
макето преди 10 години
Я бачкам само и единствено за моето шкембе с коко повеке вино и пръжоли го напуним токо шо добре дръжавата ке почека
1
10
 
53
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Като ви изнудят да излезете на квартира(скъпо задължително саниране и високи данъци за жилище), ще работите ... да не умрете от глад...