IT-секторът "за" референдум с въпрос за електронния вот

Плевнелиев доволен: Това е най-важната част на е-правителството
Обновена: 29 яну 2014 22:35 | 29 яну 2014 22:26, Веселина Йорданова
51
IT-секторът "за" референдум с въпрос за електронния вот
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Представители на ИТ-сектора са приветствали предложението на президента за произвеждане на референдум, един от въпросите на който да бъде „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

Според Росен Плевнелиев, който участва в официалната церемония за връчването на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2013 година, референдум с такъв въпрос ще бъде проява на отговорно отношение към българите, които „пътуват, рискуват и успяват по целия свят“.

Още по темата

„Имаме възможност и можем да го направим заедно с изборите за членове на Европейския парламент през месец май. Ако Народното събрание подкрепи този референдум и ако българските граждани кажат решителната си дума, ние можем да имаме ускорено въвеждане на най-важната част от електронното правителство – да гласуваме от всяка точка на планетата. Защото е крайно време България да покаже отношение към своите граждани и към своя талант“, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Президентът връчи на отбора по математика на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Специалната награда на БАИТ за значим принос в областта информационните и комуникационните технологии. На проведеното в края на 2013 г. математическо състезание в Индонезия отборът се завърна с два златни, два сребърни и два бронзови медала.

Държавният глава окуражи централната и местните администрации да предоставят повече електронни услуги за гражданите и отново апелира за ускорено въвеждане на електронното правителство. Росен Плевнелиев даде пример с електронната здравна карта и с електронната рецепта, които, по неговите думи, ще спестят милиарди на данъкоплатците и значително ще подобрят качеството на предоставяните на гражданите здравни услуги у нас и в чужбина.

България бързо възстановява изгубените си позиции като регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии. Това е амбиция, от която няма да се откажем и българската иновационна екосистема вече функционира, като фирми от региона вече я използват успешно, подчерта Росен Плевнелиев.

„Когато казваме, че имаме демографски проблем и младите хора напускат страната ни, трябва да си даваме сметка, че решението са иновациите и индустриите с висока добавена стойност. Те повишават нивото на доходите и дават възможност на младите хора да останат в България“, каза още президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
Тази -утка, що не седне да научи столиците в Европа първо?Просто *** ейййй, за е-правителство ще ми говори.Аман от този женски полов орган.
18
4
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 10 години
А пък вие 20 години избирате комунистите и вързахте....Хубаво, че дойде ГЕРБ, че да ви е виновен за предходните 20 години....*** ***......
17
1
 
5
 
! Отговори
Гласоподавател преди 10 години
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? ДА на първото и третото предложение защото над 2.5милн.живеят и работят в чужбина,и това е единственото правилно решение в ерата на IT комуникациите,е грях да не можеш да гласуваш по нета,това си е престъпление,как може да се преброяваме,чрез нета а да не може да гласуваме
16
1
 
2
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До KokoА пък умните и красивите избрахте ГЕРП и ко? Тока до небето, работа до гроб!Аре, терминалите и фиуууу!
15
1
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Ами като ви затвориха печатницата, ши ривети!Имаше филм, американски - пускат празен лист през машината и тя си гласува за единия кандидат. Е, старичка беше машината, по времето на Буш младши.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако нещо ще оправи тая страна това е ИТ сектора. Лошото е , че колкото и пари да докара пак много хора ще живеят на гърба му, вкл. политици, *** и разни мързеливци и мрънкачи. Да ви кажа ли 1 човек на когото вярвам (за разлика от всички политици)? Това е Светлин Наков! Той искаше да направи нещо за България и го направи!
13
0
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 10 години
RSA с 3072+ битов ключ + hybrid-encryption scheme (PKCS7) + HMAC с random salt, а и да не е textbook RSA защото е псевдо-произволна пермутация ;)) И кое не му е сигурното на RSA, ама аман от разбирачa малко по-надолу дето и от квантови компютри/алгоритми разбира... Пичага мога да ти кажа, че НИЩО не знаеш и си гол и бос - ама на приказки те бива... Аман от специалисти в ИТ сектора...дерзайте *Коментарът е написан от 22 годишен студент специалност Софтуерно инжинерство в Британски университет
12
2
 
7
 
! Отговори
рИев преди 10 години
Ай стига сте рИвали, електронното гласуване ще е само за който може и иска, другите ще си ходите по тъмните стаички. Ясно каква е целта - хората в чужбина да не могат да гласуват, за да избира бай *** и пенсиите БСП/ДПС/ДС 100 години. Аре, марш, свършва ваш'та
11
5
 
0
 
! Отговори
gft преди 10 години
продължение от 16после идва момента със сигурността. Дали е добра идея, да се въвеждат методи, неясно на масата, във време когато масата няма доверие в упралението (независимо кое е то)? абе малко става като жабата и коня. Между искане, можене и правене има много голяма разлика.
10
3
 
2
 
! Отговори
gft преди 10 години
всъщност не бих казал, че това е най - важната част. Започва се с нещо просто, например, как да определя даден човек , той ли е, не е ли той в електронната епоха. Най - лесния начин за това е всеки да има електронен подпис, това чудо на техниката и математиката трябва да отиде някак си до харата. Те да се обучат как да го позлват, ако имат къде, а както знаем, как вървят инфомрационните кампаниии и реализацията на продуката в България направо ми се плаче,справка дигиталната телевизия и тн и тн.
9
1
 
8
 
! Отговори
:)) преди 10 години
Приветствам това решение. Най накрая може и да гласувам. НО както всичко друго в България вота може и там да се манипулира. Ще трябва да измислят доста добра система за да няма дублиране на гласовете. Накрая ще се окаже, че в столипиново от 4 лаптопа са гласували 20 000 човека.
8
2
 
3
 
! Отговори
dp преди 10 години
Отчаяно драскат да съберат бройка гласували за да са легитимни (под 25% участие и...).Явно са решили, че като го направят онлайн понеже е по-лесно и повече щеидат да гласуват.И ще сгрешат - който има опит онлайн не е лесно да го подмамиш със спам,който няма ще му е много по-трудно така отколкото по стария начин.Каквото и да правят, както и да го сучат няма как да минат без сериозни отстъпкиза да може да остане мафията им легитимно на власт.
7
4
 
16
 
! Отговори
Koko преди 10 години
Всички пенсионери, неграмотници, деградати, *** с ниски чела и низки ценности.Заради вас една крадлива клика начело с бивши комундери, турци и псевдо националисти (психопати) ни мачка и ни загробва завинаги.Нормалните и можещи хора ще се изнесем от страната, но Вие малоумно стадо ще страдате и винаги ще сте бедни, защото сте ***, прости и престъпно консервативни селяци.Говоря за електората на БСП, ДПС и Атака.Туморът на България
6
6
 
3
 
! Отговори
хоха преди 10 години
Сега ли да се пръсна от смях или след малко? На IT сектора му е през долуподписания за вас политичковци непоръбени :) ... мооже би само тези които са зависими от вас и от нагласените ви търгчета за доставки на консумативи, оборудване и "услуги" ... с и без ръце :) Хахахахаха ...
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези модерни години и такава евтина пропаганда!Който работи в този сектор знае как се следи всичко по нет-а.Как би си сложил главата да улесни "елита" в маниполациите и даже да знаят кой за кой гласувал?!?!
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо да водят *** под строй да гласуват всичко ще може да се уреди лесно и бързо от един компютър! Купувачите на гласове ще умрат от радост!
3
0
 
1
 
! Отговори
Burkanturist преди 10 години
hahaha, v tzelia svyat vsichki firmi pravyat online prodajbi, pokupki, dialog, banking...stava za sekundi obmen na informatzia kato imat merak stranite. v BG darjavnite slujiteli ot tzentralnata administratzia imat merak da lajat i da pravyat mafii - zatui "chakai malko", "elate utre", proletta, esenta, sa termini za kontakt - raztegleni v bezkraya na vremeto. marzelivia bg prezident iska da se tutka do 25 mai za 1 prosto dopitvane do naroda. a mafiotskite bg deputati ot 12 mai 2013 vse lajat.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво електронно гласуване това не е за вилаета *** Изори стават с кебапчета бири някой лев в джоба на пенсионерите олио който плаща той пичели да който плаща и който лъже той пичели
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уф, ама как няма да приветства ИТ сектора точно електронни .... (каквото и да е)!Толкоз пари ще се профукат, толкоз нефункционална техника ще се вкара на безценица, а някоя друга европейска програма може да се изтръска до цент! Ние едно електронно гласуване за миска не можем да проведем без скандал, та какво остава за по-сериозни неща?