1500 лв. средна заплата - най-рано след 15 г. или като стигнем Полша

Синдикален лидер, бивш министър и работодател отхвърлиха идеите на КНСБ
Обновена: 30 апр 2014 14:16 | 30 апр 2014 10:04, Веселина Йорданова
212
1500 лв. средна заплата - най-рано след 15 г. или като стигнем Полша
Снимка: архив, БулФото

Най-рано след 15 години могат да се достигнат нива от 1500 лева средна заплата, заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Нова телевизия.

За по-бърз растеж на доходите настоя КНСБ. Според президента на синдиката Пламен Димитров средната работна заплата трябва да достигне 1500 лв. Работодателите веднага определиха това искане като нереалистично.

Още по темата
Нейков уточни, че това може да стане, ако се следва „моделът“ на нарастване на заплатите в момента. Той коментира още, че нямаме истински механизъм за увеличаване на доходите.

„При нас няма връзка между квалификацията на работника и неговата заплата”, категоричен беше Нейков.
Според него от финансовото министерство има „глуха съпротива” на опитите на експертите да прокарат механизъм за нарастване на работната заплата.

Президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев даде да се разбере, че между синдикатите има различия по някои въпроси, включително този за размера на възнагражденията.

„Заплатата ни ще бъде 1 500 лева, когато станем като Полша, която имаше нашите заплати през 1990 г., а сега възнагражденията там са над 1 500 лева. Давам пример с държава, която имаше нашия старт, а отиде доста по-напред. Стана така, защото там имаше работодатели от друг тип, имаше и най-вече власт от друг тип”, коментира Тренчев.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков пък репликира с думите, че не знае точно каква разлика визира д-р Тренчев между българските и полските работодатели, но „със сигурност има разлика в изпълнителната им власт в различните мандати“.

Може да се открие и различно отношение на външните фактори, на великите сили към съответната страна. На Полша беше предлаган валутен борд през 1990 г., но никой не се хвана на тази въдица”, добави Бранков.

Той коментира и предложението за увеличение на майчинството с още 6 месеца, като заяви, че ако тя се приложи може да се очакват сривове във фирми, в които преобладава персонал във фертилна възраст, например шивашката индустрия.

Отпуските са един от проблемите, свързани с ниската раждаемост, смята Константин Тренчев. По думите му семействата създават по-малко деца основно заради ниския си доход.

Според Иван Нейков най-големият проблем е, че майката трябва да направи избор между детето и своето развитие.

Според бившия социален министър у нас жените завършват с по-добро образование и квалификация от мъжете, след това обаче ги очаква „ужасна дискриминация”, която води до това, че от всички ръководни длъжности в България само 12% се заемат от жени.

„Жените имат нужда от онова, което ще ги държи конкурентоспособни на пазара на труда”, убеден е Нейков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заедно за българия по единично за Швейцария, това е спасението.
166
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
след 15 години ще живея на луната
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кого заблуждавте ??След 15 години , цени растат , обезценяват се валути ?1.500 лева ще са реално 150.Не може да прогнозираш заплата след 15 г . И да го сравняваш с Полша днес ?Може ли да прогнозираш заплатата в Полша след 15 години?Сега се планират днес за след 6 месеца , 1 година.Кой позволи от българските правителствата , на чужди фирми да плащат в България по-ниски заплати ??? Това се прави тогава когато например BILLA , слиза в София . Колко плащате в Австрия , за същата работа ?
164
2
 
4
 
! Отговори
До Нейков : преди 10 години
Нейков как не те е СРАМ ???За теб жената или е майка , или ходи на работа ?Как ще избираш да си майка или да се реализираш !В българия съм завършила висшето си образовани , имАх хубава работа и 3 деца.с по голяма разлика между тях !С третото ми дете , платените отпуски бяха 2 години . След това отново се върнах на работа ... малко преди демокрацията , напуснах България !
163
3
 
2
 
! Отговори
axaxxax преди 10 години
to sled 15 godini 1500lv shte sa 150 lv segashni pari . hliaba shte e kym 20lv parcheto. Tozi model mnogo dobre se go kopirali ot USA. Kojto ima pari triabva da gi harchi sega zashtoto te sa samo hartia.
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОЖЕ ДА СТАНЕ И ПОРАНО АКО СЛЕДВАМЕ ПРИМЕРА НА ПОЛША СЪС. САМОЛЕТА И НА МАКЕДОНИЯ С ХИЛИКОПТЕРА ,ДЕТО ИМ ЗАГИНААА ПОГЛЕМА ЧАСТ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ .И ЕТО СЕГА СА ПОДОБРЕ БЕЗ ТЯХ И ВСЕКИ СИ ВЪРВИ ПО СВОЯ ПЪТ.ЗАТОВА ТРЕБВА ДЕЙСТВИЯ ЧАС ПОБЪРЗО -ЧАС ПОДОБРЕ ЗА ВСИЧКИ НАС ВЪВ БГ!!!....
161
5
 
3
 
! Отговори
Иван преди 10 години
и аз заминавам ама не на Запад, а на изток към Русия напук на всияко които се кланяте на Запада като им прислугвате, а по форумите ги плюете!
160
6
 
2
 
! Отговори
1996 преди 10 години
disciplinata e mnogo jizneno vajna za vas i vashite 170 evro na mesec.za da ima za 1 evrodeputat 30 000 evro vseki mesec. vse pak tam sa okolo 800 broiki i za tyahnata disciplina sa strashno nujni tesi evra.za da ima za amerikanskite banki v BG. neka da sme solidarni s amerikancite i da gi spasim. predi 70 godini te mnogo pomagaha v Sofia.razbirate li?
159
4
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Европейския МОРАЛ е...:1. Хуманизъма... - по нашенски "човещина..."2. Социалната справедливост... - по нашенски "хорски срам"...Прочетете за:- Човещина - Що е то "Жизнен минимум" (351лв. = Мин. пенсия), - Хорски срам - Що е то "Обществен минимум" (562лв. = Мин. заплата), А у нас 80% от хората живеят с по-малко пари и това е НЕМОРАЛНО!!!.Ало-ооо... Парламента, защо не искате този МОРАЛ, а маймунствате с 1500лв ама друг път???.
158
3
 
11
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
1500лв., на КУКОВО ЛЯТО Добре, ноИСКАМ ВЕДНАГА:1. Майчински" само за пълнолетни и вместо детски - родителите на до 2 деца и до 18г. без ДОД2. Корп. Данък 20% и Данък Банкови транзакции 3. Качване МРЗ на Обществения мин. (562лв., по 15лв. мес.)4. Учебници, здраве и основни храни, без ДДС5. Пенсийте в отделен закон и без таван на пенс. осиг., а Инвалидните да се плащат от Здравните осиг.6. Увеличаване на Техникумите и за всички до 18г. - Професионална подготовка7. Личната карта с чип, да е и Лична, дебитно-кредитна, здравно-осигурителна карта здравно досие.
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМИ НЕ СЛЕД 15 И СЛЕД 50 ПАК ЩЕ СТЕ НА СЪЩАТА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ. ЗАЩОТО ДА НЕ БИ ДА СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ СА НА ТОВА НИВО КОЕТО СА СЕГА? КАТО ВИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА 1 500 ЛВ. КОЛКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ СТРУВА БЕНЗИНА И ХЛЯБА? АМИ ПОРАЗМЪРДАЙТЕ СИ СИВИТЕ КЛЕТКИ И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ ПАК ЩЕ СТЕ СЪЩИТЕ БЕДНЯЦИ КАКВИТО СТЕ В МОМЕНТА. САМО ДЕТО ХАРТИИКИТЕ В ДЖОБА ВИ ЩЕ СА МАЛКО ПОВЕЧЕ А ПОКУПАТЕЛНАТА ИМ СИЛА ЩЕ Е СЪЩАТА КАТО СЕГА ДА НЕ КАЖА И ПО МАЛКА.ПРИ ТЕЗИ МОНОПОЛИСТИ ЦЕНИТЕ ЩЕ ЛЕТЯТ КАТО ВРАБЧЕТА.
156
4
 
10
 
! Отговори
Руми преди 10 години
Хайдеи на депутатите по 340 лв да са солидарни с народа МИЗЕРНИЦИ НЕДНИ УНИЩОЖИХА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗАВОДИТЕ С ТЕХНИТЕ ЗАКОНИ И ПАК И М ВЯРВАЙТЕ ЗА НИКОГО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ КАТО ХИЕНИ СА СЕГА
155
4
 
1
 
! Отговори
До 175 преди 10 години
С това елементарно и комплексарско мислене където и да си ще си ***.
154
3
 
7
 
! Отговори
яна преди 10 години
A в другите страни дотогава колко ще е станала заплатата-нали и там в следващите години ще се увеличава Никога няма да ги стигнем европайците!
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е!Когато комунист "смята"....Сегашната средна колко е? 650/750лв и като се калкулира годишната инфлация - около 7% сметнато по 15год. Ми....ето ти ги 1500 лева:)
152
7
 
19
 
! Отговори
Петър преди 10 години
НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ГИ ЧАКАМ БЪЛГАРСКИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ДА СИ ОТВЪРЖАТ ДЪЛБОКИТЕ КИСИЙ И ДА ПЛАЩАТ РЕАЛНО ТРУДА НА ХОРАТА !!! ЗАТОВА ДО ЕДНА КАЛЕНДАРНА ГОДИНА ЗАМИНАВАМ НАЗАПАД ДА РАБОТЯ И ДА СИ УПРАВЯ ЖИВОТА И ДА СЪЗДАМ СЕМЕЙСТВО ЗАЩОТО ТУКА С МИЗЕРНАТА ЗАПЛАТА ОТ 340 лв. ИЗДЪРЖАМ ЕДВАМ СЕБЕ СИ КАМО ЛИ СЕМЕЙСТВО !!!
151
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма кой да ви чака 15 години. Ще останат само пенсионерите.
150
6
 
16
 
! Отговори
ина преди 10 години
Българи, време е да се изнесем всички! Той животът ни ще си отиде, докато цъфнат налъмите!
149
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Полша бедните години бяха 80-те, преориентираха се и от 90-те насам се развиват и икономиката се движи напред всяка година. Нашето управление на държава и бизнес почти винаги е било пълна анархия и беззаконие за властта, още от свалянето на Живков ни управлява една и съща прослойка, дори когато се сменя главното ***, което "управлява", все същите хора държат властта - хора без съвест, без ценности, с нисък коефициент на интелигентност, със средновековни разбирания за икономика
148
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще стигнем Полша, когато започнем да се държим като Полша!Няма да се получи, докато лижем зад..ците на руснаците!